no to zacznę od tego wyświetlaczaNo inny typ wyświetlacza, wiadomo, ja bym pożądał raczej jakieś małego poradnika fotografowania modeli bo na razie to jest tam rozmowa jedynie o aparatach, a tu jakieś triki by się przydały np. co tu zrobić żeby model na zdjęciu wyszedł jasny i się przy tym nie błyszczał
nie będę pisał dokładne bo bym was zanudził (pisałem prace z rodzaju wyświetlaczy i kineskopów i rzeczy z tym związanych
ale chodzi o to że w Aparatach pod LCD jest po prostu zestaw Diod świecących które to światło potem właśnie jest filtrowane przez LCD (fitr krystaliczny piezoelektryczny) i daje się za mocne diody by
a. działały dłużej
b. by kolory były żywsze
c. by zniwelować przypadłość LCD czyli siadanie kontrastu im dalej od centrum wyświetlacza
- Niektóre aparaty maja kalibrację LCD i można sobie doświetlić lub wręcz zciemnić
- ci którzy tego nie mają a mają cudo o nazwie "crystal matrix" - strasznie to modne a tak na prawdę to G jakich mało"
co to jest :
a no jak wam się LCD błyszczy jak psu jajca to to właśnie jest to - taki filtr podkręcający kontrast ... montowany przed LCD - ma on koszmarną cechę po pierwsze doświetla kosmicznie obraz a poza tym w zasadzie odbija wszystko jak lustro
- w sklepach foto można kupić (i na alegro) filtry matujące które nakleja się na wyświetlacz .. tylko po to by zneutralizować działanie zamontowanego fabryczne filtra za który oczywiście zapłaciliśmy w "zestawie" - paranoja ....
a jak tego nie mamy i nie możemy nic nakleić to niestety musimy się naumieć na zasadzie pi razy drzwi o ile nasz lcd i pod jakim kontem oszukuje o ile i o tyle korygować ręczne
- tak jak tu jest napisane (poco mam sie męczyć jak już jest świetny artykuł
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/arty ... ekspozycji
a co do "model jasny i sie nie błyszczał "..
Cóż jest takie cudo i nazywa się namiot bez cieniowy do kupienia już za 59 zł .. :WOW: (o ja ale zeszło z ceny jeszcze rok temu nie było można kupić taniej niż za 300 zł ... a zazwyczaj były po 500 ~ 600)
a wygląda to tak :
(mniej więcej)
Click to see full-sized imageco nie zmienia niczego że jak nie wiemy na jakiej zasadzie to działa to nie zrobimy dobrych Fotek
a działa to jak zestaw dyfuzorów
Dyfuzor - urządzenie mające rozbijać uporządkowane cząsteczki i tworzyć z nich rozbite w wypadku światła z kierunkowego tworzy tzw "Ambient" czyli takie światło z za chmur (chmury poprzez to że są zrobione z drobin wilgoci są naturalnym Dyfuzorem .. tyle że mają jeszcze bonus soczewkowy )
a np spryskiwacz do kwiatów to dyfuzor do wody .. (jakby ktoś potrzebował bardziej przyziemnego wytłumaczenia)
ok poco to - e po to że właśnie te połyski biorą się z tego że światło dociera do modelu jako uporządkowane a potem normalnie z godnie z fizyka odbija się - kont padania = kont odbicia i jak sie dobrze odbije na jakimś kancie to masz od razu to miejsce prześwietlone - im wiązka bardziej uporządkowana tym bardziej odbije ci sie większa liczba fotonów .. od co
a jak przejdzie światło przez dyfuzor to jest już rozbite i nawet jak ci sie odbije(no musi się odbić inaczej byś nic nie zobaczył
a te co zabłądziły to też dobrze bo dzięki temu doświetliły cienie
wiedząc to można sobie łatwo cos takiego samemu zmajstrować (juz podawałem linka gdzie Jarhead sam zrobił i uważam że zrobił niezły
czym się on różni od kupnego - kupny w teorii poza rozbijaniem światła powinien też je kalibrować poprzez przepuszczanie go przez tkaninę będąca filtrem bieli i pużniejsze jeszcze doświetlenie na zasadzie "Blendy"
- tyle że nie wiem jak wykonane są te egzemplarze p 50 Zł .. jak pojadę na giełdę foto to sam oblookam ..
o Blendach innym razem ... bo to inna bajka