[PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Re: [PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach

Post by Maru »

@ Flameon
No inny typ wyświetlacza, wiadomo, ja bym pożądał raczej jakieś małego poradnika fotografowania modeli bo na razie to jest tam rozmowa jedynie o aparatach, a tu jakieś triki by się przydały np. co tu zrobić żeby model na zdjęciu wyszedł jasny i się przy tym nie błyszczał
no to zacznę od tego wyświetlacza :P
nie będę pisał dokładne bo bym was zanudził (pisałem prace z rodzaju wyświetlaczy i kineskopów i rzeczy z tym związanych :P - wiedza taka jest potrzebna przy naprawie takiego sprzętu i przy poprawnym kalibrowaniu takiego)

ale chodzi o to że w Aparatach pod LCD jest po prostu zestaw Diod świecących które to światło potem właśnie jest filtrowane przez LCD (fitr krystaliczny piezoelektryczny) i daje się za mocne diody by
a. działały dłużej
b. by kolory były żywsze
c. by zniwelować przypadłość LCD czyli siadanie kontrastu im dalej od centrum wyświetlacza

- Niektóre aparaty maja kalibrację LCD i można sobie doświetlić lub wręcz zciemnić
- ci którzy tego nie mają a mają cudo o nazwie "crystal matrix" - strasznie to modne a tak na prawdę to G jakich mało"
co to jest :
a no jak wam się LCD błyszczy jak psu jajca to to właśnie jest to - taki filtr podkręcający kontrast ... montowany przed LCD - ma on koszmarną cechę po pierwsze doświetla kosmicznie obraz a poza tym w zasadzie odbija wszystko jak lustro
- w sklepach foto można kupić (i na alegro) filtry matujące które nakleja się na wyświetlacz .. tylko po to by zneutralizować działanie zamontowanego fabryczne filtra za który oczywiście zapłaciliśmy w "zestawie" - paranoja ....

a jak tego nie mamy i nie możemy nic nakleić to niestety musimy się naumieć na zasadzie pi razy drzwi o ile nasz lcd i pod jakim kontem oszukuje o ile i o tyle korygować ręczne
- tak jak tu jest napisane (poco mam sie męczyć jak już jest świetny artykuł :) )
https://www.szerokikadr.pl/poradnik/arty ... ekspozycji

a co do "model jasny i sie nie błyszczał "..
Cóż jest takie cudo i nazywa się namiot bez cieniowy do kupienia już za 59 zł .. :WOW: (o ja ale zeszło z ceny jeszcze rok temu nie było można kupić taniej niż za 300 zł ... a zazwyczaj były po 500 ~ 600)
a wygląda to tak :
(mniej więcej)
ImageClick to see full-sized image
co nie zmienia niczego że jak nie wiemy na jakiej zasadzie to działa to nie zrobimy dobrych Fotek
a działa to jak zestaw dyfuzorów :)
Dyfuzor - urządzenie mające rozbijać uporządkowane cząsteczki i tworzyć z nich rozbite w wypadku światła z kierunkowego tworzy tzw "Ambient" czyli takie światło z za chmur (chmury poprzez to że są zrobione z drobin wilgoci są naturalnym Dyfuzorem .. tyle że mają jeszcze bonus soczewkowy )
a np spryskiwacz do kwiatów to dyfuzor do wody .. (jakby ktoś potrzebował bardziej przyziemnego wytłumaczenia)

ok poco to - e po to że właśnie te połyski biorą się z tego że światło dociera do modelu jako uporządkowane a potem normalnie z godnie z fizyka odbija się - kont padania = kont odbicia i jak sie dobrze odbije na jakimś kancie to masz od razu to miejsce prześwietlone - im wiązka bardziej uporządkowana tym bardziej odbije ci sie większa liczba fotonów .. od co
a jak przejdzie światło przez dyfuzor to jest już rozbite i nawet jak ci sie odbije(no musi się odbić inaczej byś nic nie zobaczył :P) to nie cała wiązka a tylko jej ułamek
a te co zabłądziły to też dobrze bo dzięki temu doświetliły cienie :)
wiedząc to można sobie łatwo cos takiego samemu zmajstrować (juz podawałem linka gdzie Jarhead sam zrobił i uważam że zrobił niezły
czym się on różni od kupnego - kupny w teorii poza rozbijaniem światła powinien też je kalibrować poprzez przepuszczanie go przez tkaninę będąca filtrem bieli i pużniejsze jeszcze doświetlenie na zasadzie "Blendy"
- tyle że nie wiem jak wykonane są te egzemplarze p 50 Zł .. jak pojadę na giełdę foto to sam oblookam ..

o Blendach innym razem ... bo to inna bajka :)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Tak w ogóle to porównanie światła do wody sam stosuję bardzo często. Dziwne, że wodę ludzie rozumieją dużo łatwiej niż światło.

Np. jeśli mówię, że musi dotrzeć więcej światła, to pomyślmy o nim jak o wodzie lanej przez otwór w obiektywie:
- albo będziemy "lali wodę/światło" dłużej (dłuższa ekspozycja)
- albo otworzymy otwór przez który pada "woda/światło" bardziej (otworzyć przesłonę)

Zazwyczaj działa to bardziej obrazowo. I tak też z dyfuzorami: "woda/światło" nie uderza jedną skupioną silną wiązką tylko rozprasza się i dociera łagodniej ale bardziej równomiernie.

A co do tych tanich namiotów, to obawiam się że jakość może być porównywalna z ceną - że mogą nieźle kaszanić kolory...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Flameon

Post by Flameon »

Trzeba będzie takie coś skołować sobie, ale zajmę się tym na poważnie dopiero gdy będę pewien gdzie będę mieszkał w przyszłym roku, nie mam ochoty dokładać sobie na razie więcej rzeczy do przeprowadzki ;)
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

akurat te kupne to przeważnie sa składane w bardzo małą i płaska paczuszkę ... ale tak jak pisałem nie mam pojęcia o tym ile warte są te za 50 zł
bo te drogie to zrobione sa z specjalnego materiału - jak pisałem z filtra bieli .... natomiast jeśli materiał jest nie właściwy to mogą "jechać" po kolorach jak filtry kolorów a nie jak filtr biały którego funkcja jest kalibracja światła do poziomu neutralnego
Image
Flameon

Post by Flameon »

Namiot namiotem a tu jeszcze trzeba halogeny kupić, bardziej one by były problematyczne w transporcie. Tak czy tak ciekaw jest jak się może sprawować ten namiot za 50zł, bo cena jest kusząca ;)
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Dobra postanowiłem napisać coś odnośnie śmiesznej sprawy z jaką ostatnio miałem problem (nie ja ale to ja miałem to rozwikłać :P)

ile Voltów ma 1.5 V bateria AAA (zwykły paluszek) ?

większość normalnych osób odpowie słuszne wyciągając wniosek z nazwy że 1.5 V
natomiast ci sprytniejsi zapytają się "a jaki paluszek 1.5V ??"

i tu dochodzimy do sedna sprawy a mianowicie że 1.5 v baterie typu "paluszek" są produkowane jako 1.2 V albo wręcz 2V no i czasami jako 1.5 V w drodze wyjątku
a co to ma wspólnego z aparatem ??

a no ma bo w instrukcji dosyć często jest dokładnie napisane jakie napięcie ma mieć zasilanie do takowego a jak w takowym mieści się np 4 bateryjki
to możemy uzyskać całkiem inne wyniki
4.8 V
6 V
8 V
i na przykład nasz aparat przystosowany do pracy na 8 V może nie chcieć ruszyć na 4.8 V , albo znacznie gorzej można sobie uszkodzić pstrykacza kitrając w niego 8 V zamiast 4.8 V

wiec jak macie Aparat to RTFM !!!

a potem kupować baterie jak macie dedykowane to przeczytać na nich ile mają Voltów i potem dobrać sobie zastępcze
i wcale Duracel nie jest najlepszy .... bo to właśnie jego baterie 1.5 V maja 2.1 V albo i więcej i trzeba na to uważać
Last edited by Maru on 9 May 2010, o 17:38, edited 1 time in total.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no wiesz, nawet jeśli do czasu to Duracell daje czadu.
na szczęście nie miałem tego problemu, bo mi póki co działa oryginalny akumulator - ale nawet na to nie wpadłem...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
gokish

Post by gokish »

Jak widzę mistrzu tutaj fotografii jest to wrzucę fotki i może jeszcze coś doradzi :)
Lanca bretońska i BSB

https://s1005.photobucket.com/albums/af1 ... /Bretonia/

Robione starym wysłużonym Kodakiem CX7430 z wykorzystaniem funkcji makro ISO 100 . Oświetlenie to dwie świetlówki 65W.
A sam model odpoczywał w namiocie bezcieniowym który Maru pokazałeś kilka postów wyżej (stwierdzam , że cudowny to sprzęt :) )
Coś jeszcze poprawić ? Wydają mi się lekko za ciemne ale to zawsze Photoshop może przygarnąć
Adasko

Post by Adasko »

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum.
Znakomity temat, pełen przydatnych porad - czegoś takiego potrzebowałem.

Mam tylko tylko takie jedno małe "ale":
potem kupować baterie jak macie dedykowane to przeczytać na nich ile mają Vatów i potem dobrać sobie zastępcze
Voltów, nie Vatów. :)

Adasko
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

W nocy pisałem i mi się już pokicało ;)

@ gokish
coś dziwnego jest z tymi fotkami ... cierpią na totalne zamglenie i chyba na zniekształcenia "beczkowe"
teraz tak ...
wywołane to może być prozaicznie tym że usyfił ci się obiektyw ... i trzeba go wyczyścić (specjalna szmatka i jeśli mamy to płyn do soczewek - to to samo co do okularów )

ale na wszelki wypadek zrób test odkształceń
e no normalnie to robi sie go na przygotowanym stanowisku z przygotowanymi planszami .. ale w rzeczywistości jest to bardzo proste i wymaga kartki w kratkę A4 ( i robimy z niej 4 na 3 w proporcjach )
i drugiej kartki na której rysujemy to :
https://a.img-dpreview.com/reviews/Minol ... n/tele.JPG
tak to jest kartka z krzyżykiem i prosto kontem (proporcje 4 na 3 )
i robimy temu fotki z makro i bez takowego
jak nam wyjdzie fotka kartki w kratkę
wyglądająca tak(albo podobnie):
ImageClick to see full-sized image
to niedobrze bo to oznacza że tylko środek kadru będzie ostry i równa a reszta będzie się "zawijać"

zdziwiło by mnie to ponieważ obiektywy 35 mm nie powinny mieć takich zniekształceń przy makro (przy krajobrazie jak najbardziej ale nie przy makro )

eee skalowałeś te fotki ??

a wyostrzyłeś po przeskalowaniu ?? ( i jakim algorytmem skalowane były ... jeśli program daje możliwość wyboru skalowania )
Image
Post Reply