[PL] Dyskusja o lakierach

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
kacpero

Re: [PL] Dyskusja o lakierach

Post by kacpero »

utrata soczystosci barw to jeden z efektow zastosowania lakieru matowego.. lakiery matowe tak maja niezaleznie od producenta.. nic nie poradzisz.. proponuje poprobowac z polmatem lub satyna :)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Flameon

Post by Flameon »

No tak, ale jak potem zrobić dobre zdjęcie takiej błyszczącej figurce? ;P
kacpero

Post by kacpero »

Flameon wrote:No tak, ale jak potem zrobić dobre zdjęcie takiej błyszczącej figurce? ;P
a to juz pytanie do mistrza mahonia :) 4 ostatnie figurki z mojej CofCowej galerii zostały potraktowane krylonem..
Image
Flameon

Post by Flameon »

Mahoń zdradź tajemnice :D
A lakier mnie wydymał o tak:
przed lakierowaniem
ImageClick to see full-sized image
Po lakierowaniu
ImageClick to see full-sized image
:(
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Tajemnica jest taka: ciągle nie mam patentu... :(

Jeśli mogę to robię fotki przed lakierowaniem. Jeśli nie - unikam jak ognia ostrego światła. Stąd moje zamiłowanie do zachmurzonego światła naturalnego - jakoś łagodniej to znosi, ale to ciągle nie to...
Na Sławola pracach widać lekki połysk - to właśnie satynka. Za to kolorów mu zapewne nie wykończyło.

Z kolei matowy mści się zarówno na kolorkach, jak i na kontrastach. A czerwieni nie znosi wręcz wyjątkowo...

Na razie żadne namioty, filtry, dyfuzory nie radziły sobie z błyszczącymi figurkami.
Matowe fotografuje się miło, ale niestety wyglądają tak sobie.

Kiedyś namiętnie używałem matowych lakierów i znalazłem na nie sposób - musisz ZNACZNIE bardziej kontrastowo malować i używać PRZESADNIE nasyconych kolorów. a potem ładnie się modlić żeby lakierowanie złagodziło efekt o tyle, na ile liczyłeś... ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Flameon

Post by Flameon »

mahon wrote: Kiedyś namiętnie używałem matowych lakierów i znalazłem na nie sposób - musisz ZNACZNIE bardziej kontrastowo malować i używać PRZESADNIE nasyconych kolorów. a potem ładnie się modlić żeby lakierowanie złagodziło efekt o tyle, na ile liczyłeś... ;)
O chyba ,że tak ;) innego wyjścia jakoś nie widzę...
kacpero

Post by kacpero »

albo tez nie lakierowac, jesli nie ma takiej potrzeby :)
ja lakieruje figurki w przypadku, jezeli sa to modele do gry lub jesli maja przezyc jakis daleki transport..
w przypadku takich typowo dla mnie do gablotki staram sie unikac lakieru..
tak czy siak jezeli juz mi sie zdarzy "psiknac" tym specyfikiem na figurke, to jest to zawsze delikatna chmurka :)
Image
Flameon

Post by Flameon »

Niestety to co teraz maluję czeka wysyłka paczką więc bez lakieru się nie obędzie ;)
Gildor

Post by Gildor »

Ale ładna czerwień!
Może podpytaj Bohuna czy on swoją lakieruje. Jeśli tak to nadal jest taka ładna może on ma jakiś patent.
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

mahon wrote:Na Sławola pracach widać lekki połysk - to właśnie satynka. Za to kolorów mu zapewne nie wykończyło.
Dokładnie. Używałem zawsze (i dalej używam czasami) lakieru GW Purity Seal - krótkie psiknięcia i już, lekka mgiełka właśnie i daje radę. Od jakiegoś czasu staram się unikać lakierowania - podobnie jak Kacpero. Poza tym to, co mówi Mahoń odnośnie malowania - to też kiedyś mi przyszło do głowy, jak malowałem Draco i Wolf Priesta - też miałem ładne krawędziowanie czarnych pancerzy, ale jak zrobiłem "psssiiiiiiik", zamiast "psst-psst", to już nie było super... Wszystko mi zgasiło. Heh, a tak przy okazji - jak mocno wyciągać powierzchnie różnymi kolorami, żeby po lakierowaniu wszystko wyszło tak, jak chcemy? ;)

A co do fotografowania - Mahoń ma rację w zupełności.

Lakiery są wredne i już. Ale są potrzebne czasami, nie da się ukryć.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Post Reply