Ciesze sie, ze sie gobos podoba:)
Ma pelne prawo wygladac najlepiej z calego tego zestawu, bo traktuje go jako figse skonczona (to znaczy mam plan nie ciapac go juz wiecej niczym oprocz lakieru).
Z cala reszta to jeszcze duzo pracy, niestety glownie nad kontrastem;/ Mam nadzieje ze przywioze sobie dzis z Birmingham tone entuzjazmu i jakies sposoby efektywnej pracy nad swiatlocieniem.
pzdr.
m.
[PL] 1 2 3... proba pedzla
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
swiatłocień .. hym szary potem biały spray .. a wszystko pop tym jak juyz nałorzysz podstawowe kolory
nie jest problemem okreslenie gdzie powinno byc jasno a gdzie ciemno, ale uzyskanie odpowiedniego kontrastu:D
za pare minut postaram sie wrzucic linka do fot z demona:D
pzdr
m
za pare minut postaram sie wrzucic linka do fot z demona:D
pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
hehe ta technika daje właśnie efekt pdkręconego kontrastu
no to skoro daje taki efekt to poprobujemy sie znow z bialym podkladem zaprzyjaznic:D
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
tyle że ten biały to nie idze na podkład a raczej na um .. ??? "Nadkład"
i kolejność jest taka :
podkład
bazowe kolory (fajnie jak jest ich tylko kilka)
szary (na około modelu tak pod 45 stopni - to będą kolory pośrednie)
biały (pionowo - to najostrzejsze światło )
a potem nakładamy kolor rozjaśnienia i samo się ścieniuje - na białym wyjdzie bardzo soczyście a na szarym zgaszone - tak jakby przejście z oświetlenia w neutralne (bazowy kolor) pozostaje zrobić tylko głębokie cienie
- tak malowałem tego siedzącego z murkiem ... bo mnie czas gonił i musiałem "oszukiwać"
i kolejność jest taka :
podkład
bazowe kolory (fajnie jak jest ich tylko kilka)
szary (na około modelu tak pod 45 stopni - to będą kolory pośrednie)
biały (pionowo - to najostrzejsze światło )
a potem nakładamy kolor rozjaśnienia i samo się ścieniuje - na białym wyjdzie bardzo soczyście a na szarym zgaszone - tak jakby przejście z oświetlenia w neutralne (bazowy kolor) pozostaje zrobić tylko głębokie cienie
- tak malowałem tego siedzącego z murkiem ... bo mnie czas gonił i musiałem "oszukiwać"
a nie wystarczy zaaplikowac tylko bialy spray na podstawowe kolory? co daje ten szary?
Stop competing with others. Start competing with yourself.
szary daje tony pośrednie . a biały ostre światło - można dać bez szarego tylko białym ale wyjdzie "odcięte" będze bardzo mocny kontrast - fajneprzy punktowym OSL .. ale nie przy "zenitalu" - bo po prostu można przedobrzyć
mimo wszystko mysle ze sam bialy wystarczy poniewaz farba aplikowana w ten sposob i tak bedzie rozkladala sie w miare rownomiernie nie tworzac gwaltownych przejsc..
przyklad mozna zobaczyc w tym tutorialu:
https://www.bleusalifonce.com/articles.php?lng=fr&pg=76
chociaz i tak pewnie zalezy czy farba jest nakladana z puchy czy aerografem..
przyklad mozna zobaczyc w tym tutorialu:
https://www.bleusalifonce.com/articles.php?lng=fr&pg=76
chociaz i tak pewnie zalezy czy farba jest nakladana z puchy czy aerografem..
Stop competing with others. Start competing with yourself.
areografem rozkłada się przyjażnie ale z puchy to jak śrutówka
mogę machnąć fotki pogladowe bo będę tak malował ludki w najbliższym czasie
mogę machnąć fotki pogladowe bo będę tak malował ludki w najbliższym czasie