[PL] Golden Demon w Polsce
-
alvarezwawa
usuwanie prac z konkursu za dyskusyjna symbolike jest nie w porzadku, zgadzam sie z tym calkowicie - coz, pod stwierdzenie 'dyskusyjna symbolika' mozna podciagnac wiele rzeczy. niemniej jednak, wystawiajac swoj model w danym konkursie, jednoczesnie zgadzamy sie z jego regulaminem.
Nie bylo dzis Szafy w Faberze, nie powiem Wam nic nowego tym samym. Ale radze zapytac na Border Princes, tam moga wiedziec cos wiecej..
Nie bylo dzis Szafy w Faberze, nie powiem Wam nic nowego tym samym. Ale radze zapytac na Border Princes, tam moga wiedziec cos wiecej..
-
Demi_morgana
- Chest of Colors

RE: [PL] Golden Demon w Polsce
dobrze wiedziec ze JESZCZE sie ulatnia...mahon wrote:W ogóle wraz z narastaniem "prestiżowości" i globalizowaniem się Golden Demonów, odnoszę wrażenie, że konkurs coraz mniej jest hobbystyczny, a coraz bardziej "sportowy" - sztywne reguły, kontrola "poprawności politycznej", dopuszczane rozmiary podstawek, itd.
A gdzieś po cichutku radocha powoli się ulatnia....
-
Raptaparat
Nie wiem czy juz wiecei czy nie, ale zostalo ustalone ze GD bedzie czescia Polconu i odbedzie sie 2 wrzesnia. Oficjalne informacje maja sie pojawic wkrotce na stronie GW - wiesci od Szamana.
Co do wspomnianej Golgothy. Praca poprostu byla zbyt doslowna. Wcale nie dziwie sie ze ogromna, miedzynarodowa firma nie chce narazac sie na ataki ze strony ugrupowan religijnych (pewnie i tak maja z tym klopot).
Co do wspomnianej Golgothy. Praca poprostu byla zbyt doslowna. Wcale nie dziwie sie ze ogromna, miedzynarodowa firma nie chce narazac sie na ataki ze strony ugrupowan religijnych (pewnie i tak maja z tym klopot).
Z marketingowego punktu widzenia - masz 100% racji, choć niektórzy uważają, że "nieważne czy dobrze, byle o nas mówili"
Mały offtop się zrobił, ale co tam, też dorzuce swoje 3 grosze.
Szczerze, usuwanie prac za pewną symbolikę moim zdaniem jest bez sensu, bo jak ktoś zauważył pod symbolikę można podciągnąć bardzo wiele rzeczy. Nie raz motyw religijny był i jest z resztą wykorzystywany w obrazach to dlaczego problem stanowią symbole na figurkach. IMO czepianie się bez sensu.
Szczerze, usuwanie prac za pewną symbolikę moim zdaniem jest bez sensu, bo jak ktoś zauważył pod symbolikę można podciągnąć bardzo wiele rzeczy. Nie raz motyw religijny był i jest z resztą wykorzystywany w obrazach to dlaczego problem stanowią symbole na figurkach. IMO czepianie się bez sensu.
-
Raptaparat
-
Alek
Pozostaje tylko pytanie czy jest to w regulaminie konkursu o ile sobie przypominam to to co jest namalowane nie ma nikogo urazić lub być kontrowersyjne, więc jeśli wkomponuje motyw religijny ,nie mający nic wspólnego z satanizmem lub inna destruktywną religią,albo karykaturą jakiegoś bóstwa to w takim razie nie powinno być to usunięte .
Niech ktoś kto ustala regulamin powie wyraźnie że : można lub nie a jeśli można to co jest dopuszczalne .
Apropo motywów religijnych, jest tu na stronie dość świeży wywiad z zagranicznym malarzem (przepraszam nie pamietam w tej chwili nazwiska) i jest jego praca słoń z ogrem i motywami religijnymi a w każdym razie te malunki kojarzą sie z religją ,Indjami itd .
I z tego co wiem nie dostał dyskwalifikacji za te motywy ?
-
Demi_morgana
- Chest of Colors

moze akurat ta praca sie organizatorom źle kojarzyła: słonie i niebieskie ludki sa ok, krzyzyki nie...

Last edited by Demi_morgana on 22 Jun 2007, o 18:07, edited 1 time in total.
-
Raptaparat
Sęk w tym ze Golgotha naprawde mogla urazic. Dżizas i Maryja sa tam przedstawieni wsrod demonow i motywu diabla na podstawce. Na skrzydle jest nawet namalowana demoniczna reka trzymajaca cos w rodzaju hosti, wiec sa to poprostu motywy zbyt oczywiste i ja sie decyzji sedziow nie dziwie - mogli to uznac za niesmaczne.Alek wrote:jeśli wkomponuje motyw religijny ,nie mający nic wspólnego z satanizmem lub inna destruktywną religią,albo karykaturą jakiegoś bóstwa to w takim razie nie powinno być to usunięte
Ja tez nigdy nie moge przywolac sobie nazwizka bragona kiedy potrzebuje - pewnie dlatego ze nie wiem jak je poprawnie wymowicAlek wrote:Apropo motywów religijnych, jest tu na stronie dość świeży wywiad z zagranicznym malarzem (przepraszam nie pamietam w tej chwili nazwiska) i jest jego praca słoń z ogrem i motywami religijnymi a w każdym razie te malunki kojarzą sie z religją ,Indjami itd .
I z tego co wiem nie dostał dyskwalifikacji za te motywy ?
Mimo wszystko jego praca jest o wiele cieplejsza i nie razi ( chociaz mnie osobiscie golgotha tez nie razila). Poza tym to bylo we francji z tego co pamietam, a francuzi sa bardziej liberalni - to tez zapewne jakis powod.
Ps. wyobrazcie sobie co by sie dzialo gdyby ktos probowal przedstawic Mahometa
-
Alek