[PL] WARSZTAT SZAREGO
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
-
illusionrip
- Sonny Crockett
-
Demi_morgana
- Chest of Colors

Tylko ta szata bedzie jasna w calosci (dzieki Demi
) A poza tym tak maluje mi sie wygodniej 
A co do glazow - wydaje mi sie, ze robie to dosc szybko...
. Ale tylko cytadelkami, bo jak mam malowac cos VMC to czuje sie, jakbym pierwszy raz pedzel trzymal 
Illusion - not everybody from great artists paint on white undercoat
A co do glazow - wydaje mi sie, ze robie to dosc szybko...
Illusion - not everybody from great artists paint on white undercoat
-
illusionrip
- Sonny Crockett
ładna szatka Szary
tyle na razie mozna powiedziec.. widze ze malarze maja jednak swoje ulubione kolory bo zdaje mi sie ze ten kolorek szaty pojawił sie juz w kilku Twoich figsach.. jestem ciekaw jak kolorystycznie zaplanowałes całą figurke..
a co do podkładu ostatnio "odkryłem" zenithala (nie wiem czy dobrze napisałem ale chyba wiecie o co chodzi
jako kompromis dla dylematu biały czy czarny podkład.. nakłada sie na niego jasne kolory znacznie lepiej niz na czarny podkład.. no a zagłębienia figurki pozostają ciemne.. EOT 
a co do podkładu ostatnio "odkryłem" zenithala (nie wiem czy dobrze napisałem ale chyba wiecie o co chodzi
Stop competing with others. Start competing with yourself.

-
Przemas
nie moge sie z Toba zgodzic - oba podklady maja swoje zalety, wiele tez zalezy od przyzwyczajenia (ja osobiscie DUZO dluzej maluej na bialym). na bialym szybciej mozna uzyskac dobrze nasycone barwy, ale trzeba byc duzo bardziej dokladnym, wiecej uwagi poswiecic cieniowaniu i wlasciwemu balansowi kolorkow. na czarnym mozna sobie pozwolic na ciut mniejsza starannosc, ale niektore kolory okazuja sie problematyczne.illusionrip wrote:agree but speaking with great artist it result only the same thing : you could paint on black but it make you loose more time than on a white coat
zreszta obserwujac i wymieniajac poglady z innymi malarzami dochodze do wniosku ze nie podklad sie liczy ale umiejetnosci
sam od dawna, podobnie jak kacpero, stosuje zenithala - ciekawa metoda laczaca zalety obu podkladow i oszczedzajaca nieco moje oczy (lepiej widac detale). wiem jednak ze ten patent tez nie trafia do kazdego - wsrod kilku osob ktorym go pokazywalem trafilo sie kilka ktore po probach stwierdzily ze nie zdaje egzaminu.
ok, to tak sobie "pooftopowalem"