[PL] podklad

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
przemo

Post by przemo »

A powiedzcie prosze coś o aerografach. gdzie można kupić? za ile? jaki powinien być aerograf do figurek? jakich farbek do niego używać?
Childi

Post by Childi »

Ostatnio bawiłam się w podkładowanie czarną matową (!) Montaną Hardcore (tą hiszpańską) i niestety matowa to ona może jest, ale nie na metalowej figurce :] świeci się jak nie powiem co więc nie polecam i ostrzegam ;)
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

przemo wrote:A powiedzcie prosze coś o aerografach.
Tak ja też chce kupić, a wiem że Illusionrip ostatnio kupował, to może przebadał rynek :?:
-- Ańa

Image
MiSiU

Post by MiSiU »

Ja mam akurat może nieco zdezaktualizowane informacje, ale kupowałem rok temu i powiem tak:

- kompresor - dwie opcje: albo kupujemy gotowy, albo przerabiamy np. lodówkowy. Są na sieci ludzie (trzeba poszukać na forach modelarskich), którzy przerabiają stare sprężarki lodówkowe - trzeba dołożyć filtr powietrza, na wylocie, najlepiej jeszcze zbiornik wyrównawczy (zamiast tego drugiego może być wystarczająco długi wąż). Generalnie wersja lodówkowa to troszkę więcej dłubania, ale podobno jest nieco lepszy.

- aerograf - nie ma co świrować chyba, że zamierzamy uzywać go jako narzędzia pracy (po kilka godzin dziennie). Najlepiej kupić chińską podróbke Iwaty Eclipse, dostępną powszechnie na polskim rynku (swoją drogą oryginału i tak nikt nie sprzedaje). Generalnie dwufunkcyjne aero ze zbiornikiem górnym (nie dajcie się nabrać na boczne, dolne - zostaje farba i musicie ją potem usuwać). Dysza do figurek 0.2mm, chyba że chcecie malowac tylko podkładem (a to głupie założenie) - wtedy 0.3mm, bo kryje więckszą powierzchnię na raz.

- zmywacz - ja używam Wamodowskiego, przedmuchujac aerka po pracy i działa już prawie rok. Oczywiście raz na czas można go rozkręcić, wymyć i naoliwić mechanizm.

Tu będzie bez reklamy link:
https://www.allegro.pl/item156365271_kom ... dnik_.html

Osobiście zafundowałem sobie taki zestaw właśnie z Allegro, bo było to najtańsze rozwiązanie. Jedyną wadą, jaka znalazłem w tym sprzęcie jest wyłącznik termiczny kompresora - po 30 minutach ciągłego malowania się wyłącza i trzeba z 15 minut odczekać, aż ostygnie. Z drugiej strony zdarzyło mi sie to dwa, może trzy razy jak malowałem duże partie figurek na raz.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no no no.... to się nazywa kopalnia konkretów! dzięki za informację, bo skoro Ania myśli o areografie to i ja ten aerograf odczuję :roll:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
illusionrip
Sonny Crockett

Post by illusionrip »

everything is clear, thanks to misiu....i have the same "zestaw" as misiu and i'm very happy....but may be for the compressor, i regret to buy one like this because it cost 300 zl and i see yesterday at leroy merlin one compressor "oil refrigered" (the best for our hobby) for 450 zl (it worth the difference)

the most important is to clean very very very well your aerograf after each use....the acrylics pigment dryes more quiclky and accumulate into the head of the aerograf very quickly

the polish book about aero is very well done, i could give to you to learn the base
the other problem is the niddle...prefer buy your aero in a regular shop because bending a niddle could arrive quite quickly and you could have problem to find the right niddle on a aero bought on allegro...there is a shop in poznan called "fachowiec" who seeling such kind of aero
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

oo dzieki za uzupelnienie :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
MiSiU

Post by MiSiU »

Ja dodam, że kompresor z Merlina ma, wg moich informacji, dosyc wysoki poziom komfortu pracy (czyt. jest głośny), co przy mieszkaniu w bloku może byc sporym problemem.
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

jak przeszkadza to chyba "niski" poziom komfortu? :think: :wink:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
illusionrip
Sonny Crockett

Post by illusionrip »

on this model the engine is running under oil, the direct effect is a low noise compressor....you are talking about the normal one with pumped air with a contenair for air"...the one i'm talking about is very loud in decibel because of his way of running
Post Reply