[PL] Nora Sławola [17.03.17 - Cornelius]

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Gildor

Re: [PL] Warsztat Slawola

Post by Gildor »

Kozaki!
Obie mianiaturki świetne, ten drugi przypomina mi nieco parce Artura, styl podobny ale kolorystyka inna IMO.

Emperors Champion to jest w ogóle extra.
Mam takiego nei malowanego, może Ci go podesłać? :> Nie obraziłbym się gdybyś mi takiego pomalował :bonk:
Image
Flameon

Post by Flameon »

Ta woda na podstawce jest genialna :D co do czempiona prezentuje się fajnie, imo dobrze zaczynasz czaić czerń, tylko taki wypaćkany się wydaje, to zamierzony efekt?
SexRocket

Post by SexRocket »

krasnal genialny, nie dosc ze figurka fajniutka to i fajnie kolory dobrales, woda wyszla ci genialnie i podoba mi sie jak dopasowales kolorem te turkusowe elementy :) Moze jedynie skore na twarzy jakos bardziej wyraznie (??) bym zrobil? ale to juz tak zeby sie do czegos przyczepic a nie tylko slodzic :P
u emperora probowales robic marmurowa podstawke z tutka? :P jesli tak to slabo wyszlo ale i tak duzo lepiej niz gdy ja to probowalem :P
JerzyK

Post by JerzyK »

Krasnal rzeczywiście bardzo fajny, sam kiedyś go pomalowałem (i sprzedałem :wink: ).
P.S. Co do opisu na eBay-u to nie Mid-Nor tylko Tir-Na-Bor (czyli te "dobre" krasnale).
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Sexrocket wrote:u emperora probowales robic marmurowa podstawke z tutka?
Masz na myśli tutorial Ani? Nie, mój marmur to zupełnie co innego :) Napisałem, że gapiłem się na zdjęcia w Internecie i z nich brałem motyw - a dokładnie to - Calcatta Gold:

https://www.stoneandtile.biz/images/Marb ... Marble.jpg

No i kilka pomocniczych zdjęć...
ImageClick to see full-sized image

...poza tym zdjęcia nagrobków znalezione w Internecie oraz spacer na cmentarz ;)

A samego białego/beżowego marmuru jest "w huk" rodzajów i odmian i różnią się znacznie od siebie, nie mówiąc o innych kolorach, więc akurat powielać wzoru Ani nie miałem zamiaru, skoro jest taki wybór ;) Na fotce figurki może tak nie widać płyt, ale wzór starałem się odwzorować wiernie ze zdjęcia - tak samo jak na padzie. A wykonanie brzegów płyt jest podpatrzone z pękniętych płyt np. nagrobków, do tego oczywiście brudzing. Miały być czyste kawałki marmuru i lśniący pancerz, ale zmieniłem koncepcję i przybrudziłem model - płyty też musiałem połamać i przybrudzić, ale zostały już takie płaskie, zwykłe. No i podstawka może biednie teraz wyglądać właśnie przez to, bo w trakcie zmieniłem pomysł... :doh: Na koniec oczywiście cienka warstwa bezbarwnego lakieru błyszczącego Humbrol 35, żeby nadać połysk.

@Flameon - tak, ma być brudny, zakurzony i pordzewiały odrobinę ;)
@Gildor - pewnie, że Ci pomaluję. A Ty zapłacisz :mrgreen:
@maciejrusztyn - super, że masz modele! Wazabi bym chciał póki co ;) Ten Krasnolud mi się najbardziej podoba.
@JerzyK - no mam nadzieję, że mój się też sprzeda za parę złotych chociaż :mrgreen:

A co do brudu - najczęściej jest to brąz (Bestial Brown, później Scorched Brown) mieszany z kolorem podstawowym, później washe z samych brązów. Do wygładzania i różnicowania używam też suchych pasteli startych na drobnoziarnistym papierze ściernym, żeby mieć pył. Nakładam na sucho albo z wodą albo z Glaze Medium Vallejo - różnie... Tym razem nie ma tu pasteli, tylko same farby. No i gdzieniegdzie można dodać jeszcze Graveyard Earth oraz Desert Yellow. Jeśli chodzi o brud, to najczęście improwizuję :) Nie mam jednego stałego sposobu, zawsze próbuję czegoś nowego - "suchy pędzel", washe, mieszanie z innymi kolorami, smarowanie mazią itp. Tutaj akurat są w sumie same washe i mieszanki brązów z kolorem pancerza. Otarcia to najczęściej mieszanka Boltgun Metal + Chaos Black, później sam metalik, na to idzie wash z brązu, wash z mieszanki Chestnut Ink + Chaos Black... Aż czasami sam nie pamiętam, co robię, po prostu się bawię i nie ograniczam, aż mnie efekt nie zadowoli :) To najlepsza metoda :mrgreen:

Dzięki za komentarze!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Marmurowy naramienik? :? to dopiero siłacz (no chyba, że to okleina)

Zababrałeś Emperor's Championa kompletnie :banghead:
Jak Mahoń - najpierw ładnie pomalować model, a potem go zababrać.
(ale wcale nie twierdzę, że bez brudzingu by mi się podobał)
Zrobiłeś podejście do freehandu, to fajnie. Może następny będzie odważniejszy, bo proporcje wyszły dobre, tylko wygląda jak byś w połowie zrezygnował, tak zapobiegawczo żeby nie skopać ;)

Eksperymentowałeś z metalikami na mieczu i pomysł kolorystyczny miałeś na to fajny, ale brakuje w tym przemyślanego światłocienia. Farba metaliczna tego za Ciebie nie zrobi - sam o tym wiesz, a robisz na skróty.
Napisy na mieczu są niestaranne. Nie wiem jak malujesz metaliki, ale ta metoda się nie sprawdza, trzeba wymyślić co by pomogło :roll:

Światłocień na materiale wyszedł całkiem starannie - fajny element.

Reszta, czyli brudzenie i zniszczenia szpecą model! Wyszło Ci to jakoś ani nie malowniczo, ani nie naturalnie.
Pyłu chyba jest zbyt dużo, a odpryski? :roll: Chyba za małe często, żeby dopracować (?)
Może to wina tego, że pancerz pomalowałeś zbyt niechlujnie, żeby zniszczenia i brudzenie wyglądały atrakcyjnie?

Model z Rackhama:
Podoba mi się, że ograniczyłeś kolorystykę.
Najładniejsze elem. to te niebieskie.
Fajna podstawka, włosy i podoba mi się twarz.
Nie podoba mi się, że po za niebieskim nie wiele jest elem. dorównujących starannością.
(Skóra bardzo nierówna jakościowo)
Np. cień między palcami u stopy - czemu tylko jest pociągnięty szarym?
Wiele elem. wydaje się, niewystarczająco starannie odseparowanych od siebie.

Ale miło się na niego patrzy, dzięki twarzy podstawce i niebieskim akcentom.
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Dla mnie krasnal fajny, bo przypomina mi prace Artura. Stopy niechlujne, oko niezbyt, ale poza tym bardzo fajnie. No i świetne fale.

Za to czempion nie bardzo mi leży. Wiem że fanów SM i tak będzie cieszył, więc nie martwię się że twoje ego zostanie zmiażdżone ;) Udany marmur, niezłe metaliki, dobre freehandy... I do tego zamazany brudem (hihi, jak u mnie) i brak mu podkreślenia szczegółów - u SM jednak wydaje mi się to dość ważne żeby podkreślić krawędzie pancerza. To im dodaje taki wyraźniejszy wygląd. A bez tego jest tak nudno i płasko... Zwłaszcza przy tak niewdzięcznym kolorze jak czarny. Dlatego bardziej mi się podoba krasnal, freehandy, marmur - bo tu jest czytelnie.
Nie musi być komiksowo, ale czytelnie mogłoby być...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

ACH TAK? NO TAK! TERAZ MI BĘDZIECIE WRZUCAĆ, JAKIE TO KIEPSKIE MALOWANIE ZAPREZENTOWAŁEM ZNÓW. SPOKO, JAK SOBIE CHCECIE, MNIE TO NIE OBCHODZI… NIE BĘDĘ SIĘ WAS CZEPIAŁ, NIE BĘDĘ SIĘ TŁUMACZYŁ, WYSTARCZY, ŻE POCZYTACIE SOBIE KOMENTARZE NA CMON. NIE WIDZICIE, ILE EMPEROR’S CHAMPION TAM MA? CO, MOŻE WAM LATARKĄ PRZYŚWIECIĆ? MOGĘ GO ŚMIAŁO POSTAWIĆ OBOK ARCHAONA, OBYDWA MODELE MAJĄ POWYŻEJ 8.0 I ZOSTAŁY TAK SAMO NISKO SKOMENTOWANE! NA FORUM ZJECHALIŚCIE MOJE PROFESJONALNE MALOWANIE ZARÓWNO TERAZ, JAK I WCZEŚNIEJ, ALE TO TYLKO DLATEGO, ŻE WAS WYSOKIE NOTY NA CMON GRYZĄ W OCZY! NIC NIE WIECIE O MALOWANIU FIGUREK I NIE CHCE MI SIĘ Z WAMI GADAĆ!!! A W OGÓLE TO ZAŁOŻĘ HODOWLĘ ŚLIMAKÓW WINNICZKÓW ALBO SZCZEŻUJ POSPOLITYCH I BĘDĘ SIĘ TYM NAPAWAŁ NA INNYM FORUM, TAM, GDZIE MNIE DOCENIĄ!

Przecież to jest jakieś nieporozumienie, co Wy mi tu wypisujecie, z kosmosu chyba te opinie macie… :lolsign:

Ależ oczywiście dziękuję Wam za komentarze, postaram się krótko do nich ustosunkować:
Ana wrote:Marmurowy naramienik? :? to dopiero siłacz (no chyba, że to okleina)
No przecież to fantastyka… Zero zrozumienia dla artysty… Znów, ech, no i jak tu się przypodobać… :roll: ;) Nameless, co na to Twoja logika? :mrgreen:
Ana wrote:Zababrałeś Emperor's Championa kompletnie :banghead:
Jak Mahoń - najpierw ładnie pomalować model, a potem go zababrać.
Ana wrote:Reszta, czyli brudzenie i zniszczenia szpecą model! Wyszło Ci to jakoś ani nie malowniczo, ani nie naturalnie.
Ana wrote:Pyłu chyba jest zbyt dużo…
Mahon wrote: Za to czempion nie bardzo mi leży.
Mahon wrote: Wiem że fanów SM i tak będzie cieszył, więc nie martwię się że twoje ego zostanie zmiażdżone ;)
HA! Dobrze, że ktoś zauważył, że ja maluję „pod kogoś” zawsze :mrgreen:
Mahon wrote: Nie musi być komiksowo, ale czytelnie mogłoby być...

Internet to jednak cudowny wynalazek :lol: Taki jestem ostatnio podbudowany różnymi opiniami z całej Sieci, że musiałem się pokazać! Ach och! Czołem w sufit będę niedługo walić! Od razu chce się malować po takich wypowiedziach! Ja Wam pokażę! Zobaczycie jeszcze i pożałujecie swoich słów! NA KOLANA PRZEDE MNĄ!

Dzięki Wam raz jeszcze za komentarze! Faktycznie coś mi te eksperymenty nie zawsze idą – ale na CMON (i nie tylko) mnie kochają za to chociaż!

JESTEM SŁAWNY! :dance:

Post Sławolum - na MOCNYM znów oceny skaczą, nawet o całe 2.0 się zmieniają co chwila :lol: Akurat te dwa modele ostatnie ;)

Śmiech, po prostu śmiech - CMON i Games Workshop to jednak piorą mózgi ludziom :mrgreen: Ludzie też się piorą, a mimo to chodzą brudni ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

:lolsign:
-- Mahoń

Image