[PL] Nora Sławola [17.03.17 - Cornelius]

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] Warsztat Slawola

Post by Slawol »

Dzięki za komentarze!

@Marta - dziary są czarne, ale na nich jest trochę płukanek z odcieni skóry, żeby wyglądały na wtopione w skórę, a nie jak naklejki albo jak świeże po wyjściu ze studia ;)

@Nameless - no to wyczaszkowałeś tym razem :mrgreen:

A tak ogólnie... Owszem, rzeźba sama w sobie jest bogata w detale, ale jakoś tym razem GW robi te bruzdy i zmarszczki trochę lepiej... :think: To w sumie miałem na myśli. A może to kwestia przyzwyczajenia, nie wiem... Tasak się nie zlewa z resztą modelu, bo jest w znacznej odległości od niego :lol: Ano fakt, dużo wszystkiego ork ma na sobie, futro mi znów nie bardzo wyszło, muszę poćwiczyć ten element... Tatuaże od razu wymyśliłem sobie czarne, proste.

Tak Wam się tasak podoba? Wiecie co, możecie mi nie wierzyć, ale zajął mi jakieś 20 minut może... Serio, szybko. No ale zawsze liczy się efekt.

Dla zainteresowanych:

a) baza - Boltgun Metal + Chaos Black, potem płukanki i mieszanki ze Snakebite Leather i Bestial Brown (rdza), potem trochę samego BM na krawędziach i przecieranie całości, potem znów brązy, jak za mocno miałem rozjaśnione... No i zalanie mixem Chaos Black + Chestnut Ink
b) krew to mój eksperyment i robiłem ją w ten sposób pierwszy raz - tym bardziej miło mi, że się podoba :)

Krew to mix z: Humbrol 35 (bezbarwny lakier błyszczący) + Red Gore + Chaos Black. Proporcje "na oko", ale tak, żeby było widać, że to ciemna czerwień. Papka z tego wyszła, bo w ogóle wody ani żadnego innego rozcieńczalnika nie używałem. Tylko trzeba to porządnie wymieszać przez chwilę. Stąd właśnie taka maź i wypukła faktura zamiast zwykłej czerwonej farby. Już mnie zalewanie czerwonego Red Inkiem nie bawi ;) Stary, rozczapierzony pędzel i uderzanie prostopadłe w tasak, potem gdzieniegdzie rozsmarowywanie. Potem dodałem do tej mieszanki Blood Red i powtórzyłem gdzieniegdzie operację, na koniec kilka rzadkich kropelek samego BR normalnym pędzlem, a jak trzeba było, to poprawiłem czarnym z RG, żeby nie było zbyt jaskrawo. Nie pamiętam, czy tam gdzieś brązu nie dawałem w śladowych ilościach, już zapomniałem... A lakier jest dość gęsty, to ładnie wszystko w kupie utrzymał i się mazał tak jak chciałem.

I tyle :) Jakoś wyszło.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no i w zasadzie do tego jeszcze tutorial wysmażyłeś :clap:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Lemartes

Post by Lemartes »

To zaczne tak : model jest potworny jezeli chodzi o rzezbe.malowanie niczego sobie, calkiem calkiem. Srednio podoba mi sie rozjasnianie skory orka, do brazu.lepiej bylo to rozjasnic do oliwkowego a potem brudzic, ze niby kurz czy cos. fajne metaliki. no i kurde, faktycznie ten tasak jest konkretny! wyglada swietnie :) zleceniom za dobra cene sie nie odmawia, ale ja bym chyba jednak nie chcial tego malowac ;)
Image
przemosz.

Post by przemosz. »

A ja zaluje ze nie widzialem na zywo . Na fotce to mi sie to mocno zlewa w jedna bura plame(zdecydowanie widzialbym kilka tonow jasniejszych i klka ciemniejszych bo miejsca pomiedzy nimi sporo), moze to prze tlo?
Generlanie jestem fanem kontarstow i brudu jaki Ania pokazala kiedys na Dark Angelsach.Brakuje mi w tych metalikach zdecydowanego swiatlocienia, ze swiatlo pada z tego a nie innego punktu itd.
szczurek_

Post by szczurek_ »

ImageClick to see full-sized image

tego z prawej mogę ci za free odstąpić :)
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

przemosz. wrote:A ja zaluje ze nie widzialem na zywo .
Zapomniałem... :doh:

@Szczurek - dzięki Ci wielkie, Dobry Człowieku! Masz gest, tylko czym ja na to zasłużyłem... :think: Niestety parę dni temu zrobiłem zamówienie i... DZISIAJ odebrałem te figurki :) Ale nie pogardzę dodatkowym snajperem, pomaluję sobie na eBay :lol:

Żartowałem ;)

Dzięki za komentarze!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

OK, no to wracamy z tematem dioramki. Na chwilę obecną jest już trochę więcej, niż na ostatnim zdjęciu - teren już jest zaszpachlowany naokoło, wymodelowany i prawie gotowy do nałożenia masy fakturowej, dołożenia kamieni (jeszcze go tylko muszę oszlifować i wyrównać brzegi), a później już do malowania i obsiania. Snajper jest w 60% pomalowany - został mi tylko kamuflaż na płaszcz, trochę cieniowania i rozjaśniania oraz kilka detali. I jak tak sobie ustawiałem wszystko, to nie wydawało mi się, żeby scenka była za duża (tak mi się wydaje) - na fotkach z góry jest takie złudzenie, ale przyjdzie trochę terenu, trochę zielska, woda, Eldar... :think: No i chciałbym jednak te proporcje z drzewami zachować :roll: Mam nadzieję, że na końcu jednak nie będzie źle...

No a niedawno byłem odwiedzić znajomą panią w osiedlowej kwiaciarni z zapytaniem o jakieś "materiały"... W efekcie pomogłem w czyszczeniu zaplecza i wyszedłem z dwiema reklamówkami wypełnionymi wspaniałościami: patyki, gałązki, liście, suche stare bukiety, łodygi i różne inne kosmiczne i egzotyczne "śmieci" (które się dodaje do bukietów), które się kurzyły i nikt ich już nie chciał :mrgreen: W pokoju mam teraz tego pełno :lol:

Na razie sobie zrobiłem drzewka, nawierciłem dziury i powklejałem gałęzie (na fotkach przymiarki na sucho, jeszcze nic nie kleiłem), później jeszcze wymodeluję i przytnę, dorobię rozgałęzienia i listowie - ze starych choinek GW, tylko muszę je trochę oskubać. TUTAJ znalazłem super artykuł z opisem dioramy i korzystam z niego też. Chcę stworzyć fragment polany ze strumykiem i zaroślami.

A podstawkę robiłem z ramki do zdjęć z Tescolandii. Wyjąłem całą podpórkę z płytą pilśniową z tyłu, wybiłem szybkę i wydłubałem resztki szkła, po czym podkleiłem od tej samej strony tą płytą pilśniową (powyrywałem oczywiście haczyki i inne żelastwo mocujące), potem od drugiej strony wkleiłem 2 płaty korka (również z Tescolandii), po czym wykorzystałem podpórkę ramki jako wypełnienie i kawałki korka również do tego samego celu. Teraz mam równą powierzchnię wypełniającą miejsce po szkle i mogę na to przykleić później scenkę. Malowanie i wykańczanie będzie się już odbywało w całości, snajpera przykleję pewnie gdzieś pod koniec, Eldara wcześniej, bo muszę go inaczej wkomponować, a do tego ma być częściowo pod wodą :) A całość będzie czarna naokoło oczywiście, łącznie z podstawką.

No i tyle na razie. Reszta na zdjęciach. Jakieś uwagi? Walić śmiało! Wymiaru raczej już nie będę zmieniał (trochę już przyciąłem jednak po Waszych sugestiach), ale uważam, że jest nieźle :)

Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Lemartes

Post by Lemartes »

Nie no, jest fajnie, powodzenia z projektem, oby ci sie go udalo skonczyc :wink: jedyne co budzi moja watpliwosc to w miare ostre krawedzie...mam na mysli to zejscie z najwyzszego poziomu o 1 w dol, po stronie gdzie stoi znajper. Albo wypiluj na rowno(w sensie, ze na okraglo :mrgreen: ) albo zostaw ostre, ale za to pododawaj jakies dziury czy cos takiego, co sprawi ze nie bedzie to wygladalo jak wycinane od linijki ;)
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

mysle, ze celowanie przez lunete na odleglosc mniej wiecej 2m wyglada troche smiesznie.
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

jedyna moja sugestia (ale chyba już jest po czasie), to że te drzewa oraz snajper z eldarem nie powinny być na przeciwko siebie. teraz są jakby za blisko.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Post Reply