[PL] Nora Sławola [17.03.17 - Cornelius]

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
kacpero

Re: [PL] Warsztat Slawola

Post by kacpero »

Slawol wrote:Fakt, na dioramce może być swego rodzaju "nuda", no ale czy na tym rysunku coś więcej się dzieje? :) Tam też jest tylko polana i strumyk.
nie porownywalbym dioramki rysunku tak bardzo.. sa to 2 zupelnie inne media i to co jest latwe do osiagniecia na rysunku (skupienie uwagi na postaciach) moze nie wypalic w dzialaniu przestrzennym..
juz na Twoim rysunku pogladowym widac ze najciekawsza sytuacja koncentruje sie w centrum calej dioramki.. zbyt obszerna podstawka stworzy tylko nadmiar terenu, w ktorym figurki i interakcja miedzy nimi moga sie zagubic..
wiesz, w sumie moglbys na podstawie rysunku zrobic ten caly obszerny dalszy plan - tylko po co?
jeszcze a propos snajpera i tej czerwonej kropki - mi sie wydaje ze on nie celuje do eldara tylko podchodzi ostroznie z podniesiona bronia do postrzelonego - ale wciaz niebezpiecznego wroga.. tak wiec realizm na ktorym Ci zalezy jest jak najbardziej zachowany..
podsumowujac sugerowalbym nie przywiazywac sie tak bardzo do rysunku tylko zrobic dioramke tak, zeby sama w sobie wygladala wypasnie.. w koncu ludzie beda ja ogladac osobno, niezaleznie od grafiki klienta..
ale to tylko luzna refleksja, mam nadzieje ze taka 'burza mozgow' pomoze Ci osiagnac rewelacyjny efekt :)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

a moze bys uzyl wydruku zdjecia jako tla dla dioramy? moglbys zmniejszyc rozmiar scenki a jednoczesnie dolozyc glebie :)
ale bladego pojecia nie mam czy to dobrze bedzie wygladac :lol:
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Nameless wrote:a moze bys uzyl wydruku zdjecia jako tla dla dioramy?
I co potem? Wsadzić do akwarium, zalać wodą i wpuścić rybki? ImageClick to see full-sized image
A gołębie by się potopiły, już by nie gruchały, tylko bulgotały... :think:

@Kacpero - dokładnie o to mi chodziło z tym snajperem. Skupiam się w sumie na proporcjach modeli w stosunku do najbliższego otoczenia, ale poza tym to jest to tylko inspiracja i wytyczne, a najwyżej scenkę się przytnie ;)

A i dyskusja na pewno mi pomoże, ba - JUŻ mi pomogła!

Post Sławolum
Siedzą dwa gołębie na dachu: jeden grucha, drugi jabłko.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

OK, temat dioramy gdzieś tam na razie na bok... ;)

A tymczasem - kolejne zlecenie. Ork z firmy DragonRune Miniatures. Zwykły piechur, jakiś tam Bodyguard, ale żadne heros chyba... Duży jest. I paskudny. No ale to ork, więc dla mnie przyjemność, bo lubię, ale Krasnoludy bardziej chyba ;)

Klient powiedział krótko: podoba się ciemny i rdzawy styl i moje podejście do orków... Czyli to, co widać u mnie w galerii, więc w sumie jedyne, co miałem zrobić, to pomalować go tak samo. Muszę jednak przyznać, że rzeźba samego orka nie jest aż tak bogata, jak modeli GW i akurat orkowie GW bardziej mi się podobają. Ale ten paskud też był super do malowania. Już nawet dawno temu takiego malowałem... Model składa się w większości z żelastwa i skóry, więc trzeba było trochę kolorów poupychać, no i dodałem tatuaże, żeby skóra nie była taka nudna, a na kosie trochę rdzy i krwi - tej drugiej także na mordzie.

Co myślicie o tym klocku? :)

ImageClick to see full-sized image

Mahoń, dziękuję za zdjęcia.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Fajowa skora, szczegolnie na pysku i dloniach, te ciemnozielone dziary troche gina chyba, a moze mi sie tak tylko wydaje na zdjeciu.
Obrzygliwa rzecz na tasaku (zdecydowanie nei wyglada to na sama krew) wyglada mega fachowo, szczegolnie po zewnetrznej stronie. Calkiem tak jakby utworzyla sie na nim juz skorupa zaschnietej krwi, rozbryznietych mozgow i innych takich.
Tarcza fajna i zniszczone plyty na nogach.
Z minusow - troche sie malo zbroja na korpusie i futro odcinaja od skory.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

mysle, ze felix sie rozwinal jako rzezbiarz :mrgreen: chociaz w sumie nie wiem czy ten konkretny ork to jego robota.
i mysle, ze sie dobrze wywiazales z umowy.
i jeszcze mysle, ze ostrze szabelki mi sie najbardziej podoba.
dalej nie mysle, bo Marta juz dobrze skomentowala.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

kurcze, mało bogatą rzeźbą to bym tego nie nazwał... myślę że jest wręcz przeładowany detalami - a ponieważ wszystkie są w podobnej kolorystyce, to się trochę zlewają.
pewnie jest to bardziej realistyczne, ale za to więcej czasu trzeba poświęcić żeby doszukać się co jest co i o co w ogóle chodzi.

tatuaże są całkiem OK, ale najbardziej podoba mi się to, co zrobiłeś z tasakiem. najlepszy element całego modelu i jego ozdoba.
metale w ogóle fajne, ale niestety zlewają się z modelem - a tasak nie :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Rentall

Post by Rentall »

To ja swoje przemyslenia rowniez przekaze.

Mysle ze ostrze i ta krew sa najlepsza czescia tej figurki, a zwlaszcza ta krew, ktora wyglada jakby znalazla sie na ostrzu 3 dni wczesniej i juz porzadnie skrzepła. Futro mi sie zlewa z metalikami, ktore na nim sie znajdują. Pomysł na tatuaze fajny, ale mysle ze lepiej wby wygladaly gdybys zrobil je jakims innym kolorem, troche jasniejszym, moze niebieski, pomaranczowy ? Taki przyprudzony pomarancz by mi sie widzial, troche by ozywil ta figurke, a jednoczesnie nie zrobił by z niej pstrokatego pajaca.
To na tyle moich przemyslen.
Generalnie tak jak klient chciał, tak ma ! Figurka w Twoim stylu :)
Gildor

Post by Gildor »

Ork ma mega klimat! Supcio, najlepsza Twoja robota jak dla mnie :clap:
Image
kacper_gda

Post by kacper_gda »

No z tasakiem to pojechałes :clap: :clap:
Post Reply