Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Z grubsza skończyłem budować szyb windy oraz kabinę (a może klatkę ?). Później dojdą jeszcze typowo krasnoludzkie akcenty i detale.
Cała diorama będzie dość uproszczona, w tym sensie, że nie będę wiernie odwzorowywał podziemnego wyrobiska i nie zamierzam trzymać się jakiś szczegółowych prawideł - za co z góry przepraszam wszystkich znawców i inżynierów.
Szyb zrobiony jest z drewnianych listewek, te o okrągłym przekroju będą pomalowane metalikami. Klatkę zrobiłem z pociętego płytek plastiku, spinaczy i siatki na okna. Wewnątrz klatki i w szybie dojdą jeszcze dźwignie sterowania, zaś napęd znajduje się w poddaszu szybu stąd kominy.
KeraM wrote:No no fajnie qc!Dach windy jest krzywy ,i rura jakoś nie pasuje.Klatka szubu udana ,no i czekam na więcej.Ciekawa i pomysłowa amortyzacja windy
Pozdr,
KeraM
Dzięki
Dach nie jest przyklejony dlatego odstaje A rura będzie pasować po pomalowaniu
Trzeba by Ci jakąś rangę wymyślić... Na przykład "Quidamcorvus Budowniczy", czy coś w tym stylu... Serio, ja tam jestem pełen podziwu dla Twoich prac i zapału
Znawcy i inżynierowie łaskawie wybaczają niedociągnięcia konstrukcyjne i brak wierności z realiami
dzizas ale ty zapyniasz z tymi makietami ... jest taki koleś na forum infinity ... nie dość że robi szybko to jeszcze strzela takie detale w makietach do gry że łeb urywa sika do szyji , stoliki , plakaty, łóżka , blaty i bary , stołki i cała masa stuffu jak laptopy terminale płaskie telewizory .... w jednym budynku tapety położył w skali .... byś sie z nim dogadał - ostatnio robił "pudełka śniadaniowe" - czyli przenośne makiety które sa domkami i można je konfigórować przeróżnie -nawet piętrowo
Gdzieś pomiędzy pracą, przygotowaniami do ślubu i całą resztą udało mi się znaleźć chwilę, którą poświęciłem na dioramę. Po zbudowaniu budynku, który może pełnić także rolę tajnej skrytki
Nadszedł czas na posypkę i całą resztę. Mam nadzieję, że coś widać na zdjęciach. Ogólnie oprócz posypek na podstawkach krasnoludów wylądowały części z mechanicznego zegarka:
Na podstawkach i na samym poziomie 0 pewnie pojawią się jeszcze jakieś pierdoły, no i malowanie coraz bliżej.
Nameless wrote:cos przyhamowales, qc. nie bylo mnie pare miesiecy, wydawalo mi sie za juz caly altdorf zbudujesz w tym czasie
Niestety, służba nie drużba
Diorama nabiera kolorów. Do malowania użyłem farb akrylowych i olejnych.
Obecnie wygląda to tak:
Dojdzie jeszcze trochę trawki elektrostatycznej, może jakieś porosty, pigmenty, trochę popiołu i pyłu węglowego. Muszę jeszcze zrobić konsolę sterowania windą i pomalować jeszcze kilka elementów, jak choćby ścianę dachu nad szybem.