[PL] Nora Sławola [17.03.17 - Cornelius]
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Warsztat Slawola
Do eldarow nie mam , moze Szmajson bedzie cos mial .
-
Nameless
- The Better Choice

daj znac czego ci trzeba do eldarow. nie mam tych najnowszych figurek, ale moze cos dopasujemy.
Już biegałem po forum Gloria Victis i tam też znalazłem kilka rzeczy.
Jak na razie to najbardziej by mi pasowały:
- głowa/hełm w stylu Guardiana albo od Avengera - bo jest chyba dłuższy i smuklejszy hełm, a pióropusz bym sobie zeszlifował,
Click to see full-sized image
- coś podobnego do Bright Lance, bo to jest jednak dość duże i grube - od platformy (myślałem o broni od Kroota i wtedy bym sobie tylko przerobił końcówkę lufy):
Albo to, obciąłbym lufę:
A to z klejnotami bym sobie wyciął na samą długą lufę, końcówkę bym dokleił inną:
- korpus chyba zwykły, płaszcz i tak większość zasłoni...
,
- ręce sobie znajdę i dopasuję/podoklejam/potnę...,
- nogi też w sumie zwykłe z kawałków porobię, poza tym będą pod płaszczem i częściowo pod wodą...
W sumie najważniejsze części to to, co widać na zdjęciach, czyli hełm i broń, reszta jest luźną sprawą. Mam czas, rozglądam się pomału
Dzięki Wam za odzew!
Jak na razie to najbardziej by mi pasowały:
- głowa/hełm w stylu Guardiana albo od Avengera - bo jest chyba dłuższy i smuklejszy hełm, a pióropusz bym sobie zeszlifował,
Click to see full-sized image- coś podobnego do Bright Lance, bo to jest jednak dość duże i grube - od platformy (myślałem o broni od Kroota i wtedy bym sobie tylko przerobił końcówkę lufy):
Click to see full-sized imageAlbo to, obciąłbym lufę:
Click to see full-sized imageA to z klejnotami bym sobie wyciął na samą długą lufę, końcówkę bym dokleił inną:
Click to see full-sized image- korpus chyba zwykły, płaszcz i tak większość zasłoni...
- ręce sobie znajdę i dopasuję/podoklejam/potnę...,
- nogi też w sumie zwykłe z kawałków porobię, poza tym będą pod płaszczem i częściowo pod wodą...
W sumie najważniejsze części to to, co widać na zdjęciach, czyli hełm i broń, reszta jest luźną sprawą. Mam czas, rozglądam się pomału
La gitarra!Nameless wrote:1 i 3 moglbym ci wyslac
Gratulacje! Widzę, że projekt ambitny i przy okazji bardzo solidnie się do niego zabrałeś 
Powodzenia
Powodzenia
Ja się jedynie martwię po obejrzeniu szkicu, że zrobisz za duży teren.
W obecnym przełożeniu jestem pewna, że scenka wyszła by nudno - baza jest za duża dla dwóch postaci!
W obecnym przełożeniu jestem pewna, że scenka wyszła by nudno - baza jest za duża dla dwóch postaci!
w sumie masz trochę racji - na grafice plan nie jest aż tak szeroki, a poza tym przed modelami nie ma prawie nic co by odciągało uwagę. tło jest mało istotne i mogłoby być dość uproszczone na dioramie... dzięki temu jest to ciekawe i nie trzeba szukać głównych postaci za długo
Pewnie, że macie rację, myślałem o tym właśnie przy analizowaniu sytuacji na grafice, najwyżej zweryfikuję to przy komponowaniu scenki z figurkami, ale:
- są tam dwa modele i nie jest to "tradycyjny" pojedynek,
- snajper strzela z większej odległości (heh, np. 500m), a poza tym będzie strumyk rozdzielający teren - zrobię na pewno szerszy, niż na szkicu,
- na grafice jest uchwycony moment po postrzeleniu Eldara, a snajper ma już broń opuszczoną i ogląda swoje dzieło, będąc przygotowanym na ew. zwrot sytuacji (czerwona kropka wciąż blisko Eldara) - model z IG jest w momencie celowania, jakby chciał poprawić (kiepski snajper z niego
), więc z metra celować ze snajperki?
Owszem, można ją i do głowy przystawić, jak już jest pod ręką, ale jakoś muszę to pogodzić, żeby w miarę realnie wyglądało.
Poza tym drzewa będą duże, z dostosowaniem do skali modeli, więc też gdzieś musi być na to wszystko trochę miejsca. Wiem, że na szkicu może i wygląda to nieproporcjonalnie (bo to w sumie rysunek poglądowy), ale już sobie robiłem przymiarki "na sucho" na płytce o tym wymiarze z innymi modelami - wygląda to nieźle. Będzie prostokąt, a na szkicu tego tak nie widać w sumie
Zobaczymy, jak to w praniu wyjdzie. Fakt, na dioramce może być swego rodzaju "nuda", no ale czy na tym rysunku coś więcej się dzieje?
Tam też jest tylko polana i strumyk. Dodam coś od siebie najwyżej do miejscowej flory oprócz wysokich zarośli i trawy
Jest to jakiś tam wycinek polany z zaroślami, ale też nie chciałbym, żeby figurki zginęły właśnie. Snajpera może tylko trochę ukryję za krzakiem obok drzewa 
Będę pokazywał etapy, co się dzieje, to mi powiecie, co jest nie tak przy okazji
Dzięki, że zwróciliście na to uwagę!
- są tam dwa modele i nie jest to "tradycyjny" pojedynek,
- snajper strzela z większej odległości (heh, np. 500m), a poza tym będzie strumyk rozdzielający teren - zrobię na pewno szerszy, niż na szkicu,
- na grafice jest uchwycony moment po postrzeleniu Eldara, a snajper ma już broń opuszczoną i ogląda swoje dzieło, będąc przygotowanym na ew. zwrot sytuacji (czerwona kropka wciąż blisko Eldara) - model z IG jest w momencie celowania, jakby chciał poprawić (kiepski snajper z niego
Poza tym drzewa będą duże, z dostosowaniem do skali modeli, więc też gdzieś musi być na to wszystko trochę miejsca. Wiem, że na szkicu może i wygląda to nieproporcjonalnie (bo to w sumie rysunek poglądowy), ale już sobie robiłem przymiarki "na sucho" na płytce o tym wymiarze z innymi modelami - wygląda to nieźle. Będzie prostokąt, a na szkicu tego tak nie widać w sumie
Będę pokazywał etapy, co się dzieje, to mi powiecie, co jest nie tak przy okazji
Dzięki, że zwróciliście na to uwagę!