[PL] Foto FAQ

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Re: [PL] Foto FAQ

Post by Maru »

prawie każdy jeśli będzie miał manualny WB i Focus

ile na to chcesz przeznaczyć ??
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Michal

Post by Michal »

Maru wrote:prawie każdy jeśli będzie miał manualny WB i Focus
ile na to chcesz przeznaczyć ??
Trudne pytanie zadajesz... Ty się znasz na aparatach to powiedz mi jakiego są widełki.
Na co dzień aparatu wykorzystywać nie będę raczej... przyda mi się od wielkiego dzwonu.
W sumie fajnie by było gdybym mógł zmieniać obiektyw... jakby mnie naszło ściągnąć coś z dużej odległości... ale podejrzewam,
że takie aparaty do tanich należeć nie będą.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Na co dzień aparatu wykorzystywać nie będę raczej... przyda mi się od wielkiego dzwonu.
no to niema sensu w ogóle kupować lustrzanki czy czegokolwiek z wymienna optyka

jakby mnie naszło ściągnąć coś z dużej odległości... ale podejrzewam,
że takie aparaty do tanich należeć nie będą.
nie zupełnie tylko potrzebujesz nie zmiennej optyki a ogniskowej -- aparat z Zoomem lub super Zoomem
a tu wybór jest olbrzymi są oczywiście "pułapki na frajerów" ale są też świetne aparaty
np:
seria Canon S"x" IS(w miejsce x cyferka)
aparaty S1,S2,S3 i S5 są dostępne na rynku wtórnym gwarancja na sprzęt obejmóje 100000 zdjęć a przeciętny sprzedający wypstrykuje 10000 więc sprzet jest tak jakby nowy
cenowo S1 mozna za 200zł kupic S2 .. 300 zł ale nie warto (bo to to samo co S1 tylko z błędami .. ) S3 za 500zł - to jest S2 bez błędów i z poprawionym S1 - warto no i S5 za 600zł - zdecydowanie warto (sam chciałem sobie to kupić pare lat temu ale cena była 3x taka .. :cry: )
to sa zaawansowane lustrzanki z Super zoomem 12x (optyczny + x3 cyfrowy)
można nimi cykać na "Auto" albo na full manualu

Seria Canon G"x" to zaawansowane kompakty bardzo dobre ale i drogie (tańsze od lustra ale jakościowo spokojne konkurujące z "budrzetowymi lustrami" ) Namless chyba ma coś takiego

Minolta seria Z - aparaty nie istniejącej już firmy tylko obieg wtórny .. cenoto od 150 zł (Z10) do 500 zł za Z6 którego bym nie polecał polecić mogę Z20 chodzi za 250 zł albo Z3 za 200 ~ 300 zł (odpowiedniki seri iS ) numery Z5 i Z6 to "poprawione" Z3 w związku z czym jest droższe i robi o wiele słabsze zdjęcia ....
aparaty te mają znowu zoom x 12
jest jeszcze Dimage 7i - ale bym nie polecał nie teraz w 2006 powiedział bym "bierz" ale teraz jest za stary .. i na 350 zł za jakie mozna go kupić można mieć nowsze

no to tyle z wykopek z martwej firmy

nikony znośne to można nawet od 500zł na rynku pierwotnym kupić .. ale dobre to od 1000 albo na wtórnym od 300zł
z Soniaka- Sony DSC H2 / H3 ostatnio spadł z ceny na fajne 300 ~ 400 zł 12x zoom dobre szkła (kontynułacja Minolty Z3 ) w zasadzie bardzo fajny cykacz
inny który ostatnio po latach wypłynoł na rynek wtórny to Sony DSC-F505v za jakieś 300 zł apartat z 2000 r - "łeeee staroć" cóż tak ale następca dopiero powstał rok temu - aparat wygląda jak z gwiezdnych wojen ... i pomimo bycia kompaktem ma opcje lustra - ostrzenie manualne i takie tam - ale to raczej dla hobbystów tylko tak napisałem o nim :P

inne firmy też maja aparaty w podobnych cenach używane - bo dobry kompakt i nowy to koło 1k i więcej
jak byś chciał kupować to powiedz jaka firma to napiszę ci jakich modeli szukać co by się nie władować na "pułapki na frajerów"

jak sie umie to można i dobre lustro kupić za 600 zł - ale trzeba umieć i trzeba chcieć robić zdjęcia - dużo a przede wszystkim uczyć sie ... i to dużo bo inaczej robi się zdjęcia gorsze od tych wykonanych "małpka"
LUSTRO NIE JEST DLA OSÓB KTÓRE NIE MYŚLĄ O FOTOGRAFII NA POWAŻNIE
wymaga kupę wiedzy i nauki ... i cierpliwości
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Maru wrote:LUSTRO NIE JEST DLA OSÓB KTÓRE NIE MYŚLĄ O FOTOGRAFII NA POWAŻNIE
...albo chęci wywalenia pieniędzy na marne

w Polsce jakiś pojawił się taki trend marketingowy, który skłonił masę ludzi do kupienia lustrzanek.
nakupili, a potem chodzą dumni jak pawie, że są "pro". niestety, to co kupili jest ciągle bardzo dalekie od "pro", a niepotrzebnie skomplikuje im życie. z korzyści dawanych przez lustrzanki pewnie nie skorzystają, niedogodności lustrzanek odczują. no, ale będą się czuć że są "pro"...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Kuzyn

Post by Kuzyn »

mahon wrote: no, ale będą się czuć że są "pro"...
+100 do lansu :dance: :mrgreen: :D
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

i -100 do jakości zdjęć jeśli nie masz odpowiedniego specjalnego skilla
-- Mahoń

Image

Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Maru wrote:LUSTRO NIE JEST DLA OSÓB KTÓRE NIE MYŚLĄ O FOTOGRAFII NA POWAŻNIE
jak ja sie ciesze, ze Mahon mi to wszystko wytlumaczyl przed zakupem...
tylko musialem przekonac moja zonke ze aparat bez dupnego obiektywu ktorym mozna krecic tez jest fajny
Image
Flameon

Post by Flameon »

mahon wrote:i -100 do jakości zdjęć jeśli nie masz odpowiedniego specjalnego skilla
Ale sweet focie na Naszą Klasę zrobić się da :mrgreen:

Maru mam aparat Canona Power Shot A570 IS poleciłbyś mi jakiś lepszy aparat który wyłapałby więcej szczegółów na figurce? Bo mój wszystko rozmywa i drobne uszkodzenia które maluję na zbrojach po prostu znikają :(
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

no dobra przejrzałem co tam pisza o twoim cykaczu i popatrzyłem na fotki testowe
i zgadzam sie z opinia :
Images a bit soft viewed at 100% - benefit from a little sharpening
jak Canon zazwyczaj ustawia +1 ostrość tak w tej serii modeli ustawił -1
- nim zechcesz kupować nowy stuff wpierw spróbuj wyostrzyć obraz w programie graficznym (ja spróbowałem i detale ładnie się pojawiała - zwłaszcza te zadrapania )
- jeśli to nie pomoże to ci napiszę czego szukać . i w jakiej cenie jest to osiągalne :)
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

1. kopiujesz adres obrazka.
2. otwierasz https://pixlr.com/editor
3. otwierasz fotkę z adresu który miałeś skopiowany (open image from URL)
4. wchodzisz w filtry
5. robisz "Unsharp mask" o parametrach np. 35, 2, 0 (dobrałem na podstawie twoich ostatnich fotek)
6. masz podostrzony obraz ale nie przekombinowany, nie potrzebowałeś żadnego programu poza przeglądarką internetową
7. możesz zapisać :)

trochę inne parametry będą potrzebne jeśli byś ostrzył oryginał przed zmniejszeniem i właściwie to wtedy powinno się to robić.
ale nie mam żadnego oryginału, na którym mógłbym ci dobrać parametry...
-- Mahoń

Image

Post Reply