[PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach
Re: [PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach
można też dodać, że szum cyfrowy nie jest do końca tym samym co analogowe ziarno. ale dla fotografii figurkowej raczej znaczenia to nie ma.
poza tym można dodać, że wysokie ISO i szumy negatywnie odbijają się na odwzorowaniu kolorków i kontrastów. i dlatego...
...wystarczy pamiętać że ze względu na szum "małe ISO dobrze, duże ISO źle"
a poza tym "małe ISO - dłuższy czas, duże ISO - krótszy czas"
i co wynika z dwóch powyższych: "staraj się o to, żeby móc użyć jak najniższego ISO - czyli aparat musi być ustawiony na tyle stabilnie (statyw?) żeby móc pozwolić sobie na długi czas wymagany przy niskim ISO"
to tak z praktycznego figurkowego punktu widzenia
poza tym można dodać, że wysokie ISO i szumy negatywnie odbijają się na odwzorowaniu kolorków i kontrastów. i dlatego...
...wystarczy pamiętać że ze względu na szum "małe ISO dobrze, duże ISO źle"
a poza tym "małe ISO - dłuższy czas, duże ISO - krótszy czas"
i co wynika z dwóch powyższych: "staraj się o to, żeby móc użyć jak najniższego ISO - czyli aparat musi być ustawiony na tyle stabilnie (statyw?) żeby móc pozwolić sobie na długi czas wymagany przy niskim ISO"
to tak z praktycznego figurkowego punktu widzenia
Maru jesteś z wawy
Ustaw mi Samsunga NV8 (na manualu) i masz u mnie kratę twojego ulubionego piwa 

to jest to cudo z serii z Dotykowym LCD ??
ta z Wawy jezdem
ta z Wawy jezdem
nie ,ale z magicznymi przyciskami (przesuwa sie palcem i nie trzeba naciskac
) .Nie wiem ,nie znam sie ale taki mi na jakims forum branzowym polecali (oprocz padacznych canonow ) 

wara od padacznych canonów! 

Polecili ci Samsunga ??
eeeee ... umm....
a jakie ty podałeś kryteria ??
bo może napisałeś coś tak niezwykłego że Samsung to spełniał
a poza tym co ty chcesz w nim ustawić na manualu .. bo jak zapewne się orientujesz manual ma do siebie to że zależnie od warunków jest inny i od przeznaczenia ... poza tym ten aparat niema manuala a pół manual - zdaje się że ostrości samemu nie da rady ustawić tylko(albo aż ??) WB i migawkę no i ręczne EV +/- (3)
eeeee ... umm....
a jakie ty podałeś kryteria ??
bo może napisałeś coś tak niezwykłego że Samsung to spełniał
a poza tym co ty chcesz w nim ustawić na manualu .. bo jak zapewne się orientujesz manual ma do siebie to że zależnie od warunków jest inny i od przeznaczenia ... poza tym ten aparat niema manuala a pół manual - zdaje się że ostrości samemu nie da rady ustawić tylko(albo aż ??) WB i migawkę no i ręczne EV +/- (3)
Uważaj Szczurek na to co mówisz o Canonach, jeśli chcesz mieć fotki od Mahonia jeszcze
A Canon od zawsze to wysoka jakość optyki w aparatach...
dla ciekawskich
https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -2883.html
... co do tego mak milka uwag ... a nawet sporo
jak przemyślę to napiszę 
https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -2883.html
... co do tego mak milka uwag ... a nawet sporo
Laik w sprawie aparatów jestem ,wiec i zaufałem
@Maru
Teraz Ci nie powiem ,ale jak wrócę do domu ... z tego co pamiętam tam dużo można bylo ostawić tzn. iso ,światło (kilka opcji na rożne oświetlenie typu żarówka itp.) ,szybkość migawki(?) wiem ze było slow/fast
,jakieś 2 wartości (2,8 albo 7 można było ostawić) +/- jeszcze 2 funkcje .
@Mahon
Wiem ,ze canony są gut ,ale jako esteta nie moglem zaakceptować ich wyglądu
p.s-Nie wiem ale chyba tym aparatem da rade cykać ludzkie fotki ... Rapt. jakoś dał rade
Tylko z tego co pamiętam dziwne kombinacje robił tzn. odsuwał daleko aparat i na dużym zoomie zoomie cykał ,nie wiem jakim cudem wyszły okej (pomijam obróbkę Rapt. potem
,a i miał swoja lampkę
)
https://www.coolminiornot.com/195894
https://www.coolminiornot.com/187940
https://www.coolminiornot.com/187089
@Maru
Teraz Ci nie powiem ,ale jak wrócę do domu ... z tego co pamiętam tam dużo można bylo ostawić tzn. iso ,światło (kilka opcji na rożne oświetlenie typu żarówka itp.) ,szybkość migawki(?) wiem ze było slow/fast
@Mahon
Wiem ,ze canony są gut ,ale jako esteta nie moglem zaakceptować ich wyglądu
p.s-Nie wiem ale chyba tym aparatem da rade cykać ludzkie fotki ... Rapt. jakoś dał rade
https://www.coolminiornot.com/195894
https://www.coolminiornot.com/187940
https://www.coolminiornot.com/187089

mnie tam wychodzi że raptaparat robił je Sony Cyber-shot DSC H2 i nie obraził bym sie takiego mieć bo to następca serii Dimage "Zxx" Minolty który sam mam
- nic tylko dokupić do niego tuleję i kilka filtrów , może jakiś konwerter i można robić niesamowite fotki
szkoda że niema zapisu w RAW .. bo był by idealny
ale w 2006 nie dawali RAW do czegokolwiek innego niż lustrzanki (i to te lepsze)
dobra co mogę powiedzieć o twoim bez "obmacania" go
ma nie spodziewanie dobry obiektyw
ma masę bajerów .. które zupełnie są nie potrzebne
no i ma system anty "drgawkowy" polegający na podbiciu ISO w kosmos
a do fotki ludka ustawił bym go :
Rozdzielczość: 3264 x 2448
Migawka :Auto
Tryby ekspozycji :manual
Pomiar światła: centralnie-ważony
Tryby pracy autofocusa :
i tu zaczynają się schody :
bo masz 2 rodzaje makro W i T jeden jest od 4cm do teoretyczne 80 a drugi od 50 do 80 (ale pozwala zuma używać )
i tu jak opisałeś może być jajko bo z jakiegoś powodu może nie łapać ostrości na ludku albo głębi w tym trybie co jest od 4 cm i wtedy trzeba przełączyć na ten od 50 i sobie przybliżyć (obstawiał bym to) nie powiem ci dlaczego tak jest bez obejrzenia aparatu a nawet po obejrzeniu jedyne co może sie okazać to będzie "bo ten model tak ma "
co do ISO .. jak masz statyw to ISO 100 - (po przeczytaniu tego wątku powinno być oczywiste
)
Balans bieli : w wypadku firmowego obiektywu nie ufał bym trybom przedefiniowanym i tylko "pomiar ręczny wg wzorca" (odnośnie fotki ludka w innych warunkach może być gites)
Korekta obrazu - masz takie cudo ... e najlepiej wybrać "normalne" ale może sie okazać ze w aparacie zastosowano matrycę która w celu redukcji szumów z automatu rozmywa lekko - wtedy ustawimy na "ostre" .... chyba że normalny w tym aparacie to ostre a inny to miękkie .. (nie wiem .. nie pracuję dla samsunga
)
a i tak bez flesza z światłem słonecznym albo z lampka lub lampkami i powyłączaj wszelkie rozpoznawanie twarzy , uśmiechu i takie tam cuda ... bo ci będzie szukał uśmiechu u Space marina ...
a i robisz albo z samo wyzwalaczem albo masz tam "autobracketing" - to cudo działa tak że robi 3 fotki pod rząd ale różne ustawia głębie obrazu (może też inaczej ustawiać ekspozycje ) i możliwe że dzięki temu zrobisz 2 złe fotki a 1 idealnie ostra na modelu (ja tak ostatnio robiłem fotki ptaków między drzewami bo złapać ostrości na synogrlicy nie mogłem i użyłem tego dostając: 1. ostre przednie drzewo , 2.ostra synogarlice i 3. ostre tylne drzewo )
mam nadzieję że pomogłem
"zdalnie"
a jak nie to sie pokombinuje przy jakiejś okazji
)
szkoda że niema zapisu w RAW .. bo był by idealny
dobra co mogę powiedzieć o twoim bez "obmacania" go
ma nie spodziewanie dobry obiektyw
ma masę bajerów .. które zupełnie są nie potrzebne
no i ma system anty "drgawkowy" polegający na podbiciu ISO w kosmos
a do fotki ludka ustawił bym go :
Rozdzielczość: 3264 x 2448
Migawka :Auto
Tryby ekspozycji :manual
Pomiar światła: centralnie-ważony
Tryby pracy autofocusa :
i tu zaczynają się schody :
bo masz 2 rodzaje makro W i T jeden jest od 4cm do teoretyczne 80 a drugi od 50 do 80 (ale pozwala zuma używać )
i tu jak opisałeś może być jajko bo z jakiegoś powodu może nie łapać ostrości na ludku albo głębi w tym trybie co jest od 4 cm i wtedy trzeba przełączyć na ten od 50 i sobie przybliżyć (obstawiał bym to) nie powiem ci dlaczego tak jest bez obejrzenia aparatu a nawet po obejrzeniu jedyne co może sie okazać to będzie "bo ten model tak ma "
co do ISO .. jak masz statyw to ISO 100 - (po przeczytaniu tego wątku powinno być oczywiste
Balans bieli : w wypadku firmowego obiektywu nie ufał bym trybom przedefiniowanym i tylko "pomiar ręczny wg wzorca" (odnośnie fotki ludka w innych warunkach może być gites)
Korekta obrazu - masz takie cudo ... e najlepiej wybrać "normalne" ale może sie okazać ze w aparacie zastosowano matrycę która w celu redukcji szumów z automatu rozmywa lekko - wtedy ustawimy na "ostre" .... chyba że normalny w tym aparacie to ostre a inny to miękkie .. (nie wiem .. nie pracuję dla samsunga
a i tak bez flesza z światłem słonecznym albo z lampka lub lampkami i powyłączaj wszelkie rozpoznawanie twarzy , uśmiechu i takie tam cuda ... bo ci będzie szukał uśmiechu u Space marina ...
a i robisz albo z samo wyzwalaczem albo masz tam "autobracketing" - to cudo działa tak że robi 3 fotki pod rząd ale różne ustawia głębie obrazu (może też inaczej ustawiać ekspozycje ) i możliwe że dzięki temu zrobisz 2 złe fotki a 1 idealnie ostra na modelu (ja tak ostatnio robiłem fotki ptaków między drzewami bo złapać ostrości na synogrlicy nie mogłem i użyłem tego dostając: 1. ostre przednie drzewo , 2.ostra synogarlice i 3. ostre tylne drzewo )
mam nadzieję że pomogłem
a jak nie to sie pokombinuje przy jakiejś okazji
to przysłona i nie 2,8 albo 7 tylko to jest zakres od do im mniejsza tym mniejsze pole głębi ostrości (ale szybsza migawka) im większa tym większa głębia ostrości ale i wolniejsza migawka - idealnie jest jak ci sie uda zrobić tak by model był ostry ale tło juz nie ... a najgorzej jak zrobisz ostre tło a nieostry modeljakieś 2 wartości (2,8 albo 7 można było ostawić)