[PL] Golden Demon w Polsce

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
Locked
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

coraz ciekawsze te newsy, Wojtku...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

hmmm... myslicie ze martwe płody moga dla kogokolwiek byc obraźliwe? :mrgreen:
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Kotlet_Schabowy

Post by Kotlet_Schabowy »

Najlepszym przykładem takiej sytuacji jest chyba Golgotha, która została zdyskwalifikowana z powody symboliki religijnej. Dla mnie to jest trochę bez sensu ,bo w takim razie co tu jest oceniane? Technika, styl ,pomysł itd. Czy poglądy malarza? Rozumiem jeszcze dyskwalifikowanie za swastykę ,ale za namalowanie Chrystusa i paru diabełków?

Swoją drogą jak już jesteśmy przy tej Golgocie to dla mnie osobiście prace tego typu odbiegają znacznie od głównej "idei" tego hobby. Praca ów jest wspaniała i zachwycająca ,ale czy o to chodzi by każde miejsce na figurce zapełnić malunkami? Powiedziałbym dużo więcej ,ale nie chcę robić dużego offtopu.
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

:curtain: osobiscie uwazam ze dyskwalifukacji w/w pracy była strasznym debilizmem i mogła zdarzyc sie chyba tylko w usa :?
gw pełnymi łapami czerpie z symboliki religijnej, sprzedaje figurki demonow, nadaje demoniczne imoina, nawiazuje do stalinowskich oprawcow (komisarzy) itp i jakos do tej pory nikomu to nie przeszkadzało :?
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

też mi się wydaje że to przesada - cały Warhammer jest mieszanką PRZERÓŻNYCH inspiracji - od różnych mitologii i demonologii po radzieckich komisarzy NKWD. o ile praca mieści się w realiach światów Warhammerowych (a o to nie powinno być trudno) to nie powinna być "uwalana" za jakieś symbole...

a co do offtopa to jedynie roznieciłeś moją ciekawość - napisz więcej, choćby w innym temacie! chyba masz podobny pogląd do Benathaia...
-- Mahoń

Image

alvarezwawa

Post by alvarezwawa »

Bede dzis w Faberze, sprobuje dowiedziec sie wiecej. Ciekaw jestem czy goldendemonowe statuetki zastapia mlotkowe.. a moze polcon bedzie mial wlasne :roll: :wink: pogadamy, zobaczymy...
Kotlet_Schabowy

Post by Kotlet_Schabowy »

Jak nie będzie klasycznych demonowych statuetek to ja tam nie jade :!:
przemo

Post by przemo »

Podobno te demonowe są brdzydkie i kiepsko wykonane:)

czyli wracając do symboliki - jest jakaś określona reguła? Czy po prostu ten na kogo wypadnie bęc i go na GD nie przyjmują?
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

[PL] Golden Demon w Polsce

Post by Slawol »

Zgadzam się z przedmówcami. Uważam, że powinno to dopuszczone, owszem, swastyki i symbole powszechnie uważane za "niepoprawne" (dyplomata ze mnie ;) i historycznie wciąż kojarzące się z najgorszymi czasami ludzkości, powinny być negowane (pamiętam, jak kleiłem modele samolotów, to nie każde firmy mogły drukować kalkomanię ze swastyką do maszyn Luftwaffe), ale jeśli ktoś maluje z zamiarem ukazania swoich możliwości jakąś scenę z Biblii, motyw religijny lub też chmury z aniołem, to czemu niby to odrzucać?

A sama symbolika Khorne'a, Slaanesh'a, Nurgle'a, Tzeentch'a? Czy to nie "sekty"? :) Pewnie że nie, bo wymyślone razem ze światem Warhammera i "szarzy" ludzie nie wiedzą, co to jest, ale skojarzenia jak najbardziej się nasuwają. Ludzie po prostu wychodzą poza ramy narzuconych schematów i chcą włożyć jak najwięcej siebie w tworzone modele. Robią to w różny sposób, co powinno cieszyć, ale nie wszyscy mają do tego takie podejście. Trochę zgeneralizowałem, bo trzeba by było się zagłębić w szczegóły, a wszyscy tu wiemy, o co chodzi ;)

O ironio, wyobraźcie sobie taką sytuację:

Baal Predator, kategoria "WH40k pojazd" z namalowaną sceną z Apokalipsy na kadłubie - DYSKWALIFIKACJA! :twisted:

Chore...

Pewnie, że najłatwiej jest zdyskwalifikować model demona (Golgotha) za religijny malunek, przecież to jest herezja, gryzie się ze sobą :!: Lepiej, żeby tam była scena rytualnego mordu :) Nie, no teraz to już sobie żartuję, ale takie przekorne myśli dopadają człowieka na myśl o tych "zakazach".

Ironii dość :)

Pozdrawiam
Sławol
mahon
Super Villain
Super Villain

RE: [PL] Golden Demon w Polsce

Post by mahon »

W ogóle wraz z narastaniem "prestiżowości" i globalizowaniem się Golden Demonów, odnoszę wrażenie, że konkurs coraz mniej jest hobbystyczny, a coraz bardziej "sportowy" - sztywne reguły, kontrola "poprawności politycznej", dopuszczane rozmiary podstawek, itd.

A gdzieś po cichutku radocha powoli się ulatnia....
-- Mahoń

Image

Locked