[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Slawol »

Marta wrote:Sławol, mówisz i masz :twisted: :D
Hy hy hy! :twisted: <zaciera ręce>
Marta wrote:Plan jest, żeby włosy były rude, ale takie miedziane raczej, niż czerwone - jakby ktoś mógł coś doradzić w tym temacie, to byłabym wdzięczna.
No ja chyba mam najwięcej do powiedzenia w sprawie rudych włosów :cool:

Malowałem kiedyś takiego irokeza - też nie chciałem, żeby włosy były zbyt czerwone i ostre... Wbrew pozorom rudy zarost ciężko zmalować, bo albo polecisz w czerwień za mocno albo w marchewkę albo w żółty... Sam wiele razy poprawiałem odcień i gasiłem, bo nie od razu się udawało. Dawno to było, ale ze strzępów pamięci mogę podać kilka detali: baza była na pewno czerwona (chyba Red Gore, nawet mieszanka z czernią wcześniej), później dodawałem pomarańczowego odcienia, no i żółtego. W sumie taki "półsuchy pędzel" to był... Chyba tyle, reszta to operowanie odcieniami, żeby nie przedobrzyć w żadną stronę. Dzisiaj pewnie zrobiłbym to zupełnie inaczej :) Teraz myślę, że do stworzenia zgaszonego koloru rudego trzeba by chyba dodać jakiegoś brązu po drodze, np. Graveyard Earth lub może cieplejszego - Snakebite Leather... :think: Myślę niedługo zmalować coś rudego znów, to zobaczę, jak mi to wyjdzie...

A i myślę też, że jedna z ostatnich prac Ani pomogłaby Ci więcej. Jest tam też wykaz kolorów.
Marta wrote:Nie zdecydowałam jeszcze co z podstawką, muszę nabrać dystansu do tematu.
Kamień ofiarny był(a) spoko i micha też była spoko! :snooty:

A jeśli chodzi o tę korzenną podstawkę, to... Czy czasem już nie robiłaś czegoś podobnego na podstawie tych fotek? :) Pod tę wilczycę, zdaje się...
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Slawol wrote: Teraz myślę, że do stworzenia zgaszonego koloru rudego trzeba by chyba dodać jakiegoś brązu po drodze, np. Graveyard Earth lub może cieplejszego - Snakebite Leather... :think: Myślę niedługo zmalować coś rudego znów, to zobaczę, jak mi to wyjdzie...
Ja w ogóle wyszłam od Snakebite Leather całkiem bez czerwonego, może nie było to zbyt mądre, ale myć jej nie będę na pewno. Może na razie zostawię tak jak jest i przy skończonej reszcie modelu będę gasić washami?
Slawol wrote:A i myślę też, że jedna z ostatnich prac Ani pomogłaby Ci więcej. Jest tam też wykaz kolorów.
Nie mam nawet połowy palety, której używa Ania, więc ciężko mi to porównywać.
Slawol wrote:
Marta wrote:Nie zdecydowałam jeszcze co z podstawką, muszę nabrać dystansu do tematu.
Kamień ofiarny był(a) spoko i micha też była spoko! :snooty:
Kamień będzie, micha też, nie zdecydowałam jeszcze tylko czy dodam drzewo, czy etam.
Slawol wrote:A jeśli chodzi o tę korzenną podstawkę, to... Czy czasem już nie robiłaś czegoś podobnego na podstawie tych fotek? :) Pod tę wilczycę, zdaje się...
Dokładnie tak, chyba nawet pisałam o tym na początku walki z Irix. Tylko tym razem postaram się tą podstawkę bardziej dopracować.
Zresztą wszystkie moje wilki będą na takich bagiennych podstawkach, przynajmniej tak na razie myślę:)
W tej chwili mam w domu jeszcze tylko Varghara (do niego też taki klimat powinien pasować), ale mam nadzieję, że coś jeszcze uda mi się upolować z wilczków.

pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Flameon

Post by Flameon »

Powiedz koniecznie co to za mech, Faller? Wygląda super realistycznie, sam od jakiegoś czasu szukam posypki mchowej i niczego znaleźć nie mogę. Najbardziej byłbym wdzięczny za link do produktu :)
Marta

Post by Marta »

Na razie mogę Ci powiedzieć, że to jest Noch.
Dokładną nazwę i linka spróbuję znaleźć jak się dostanę do stacjonarnego kompa.
BTW, podawałam już chyba linka do tego produktu jak Gildor się dopytywał;] Ale nie pamiętam dokładnie czyj to był topic. Chyba Ani, ale nie sądzę, żeby śpieszyło Ci się tak bardzo, żeby przewalać teraz polowe polskiego forum:)

edit: a jednak pisałam o tym u siebie:
Sklep jest w prawdzie angielski, ale masz pełną nazwę produktu i numer katalogowy (zgodny z tym na opakowaniu), więc z łatwością znajdziesz w polskich sklepach.
Bierz tylko poprawkę na to, że ta posypka ma dosyć sprany, blady kolor, więc jak coś to wybierz jakiś inny odcień;]

pzdr
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Flameon

Post by Flameon »

5zł kosztuje w Polsce :lol: a ja się tyle męczyłem ze znalezieniem jakiegoś odpowiednika :lol:
A dało by radę zobaczyć jakieś mega powiększenie albo po prostu duże zdjęcie modelu z tym nochem? Bo przeczytałem ,że to są barwione trociny a ja właśnie ostatnio coś takiego kupiłem, tyle ,że nie wygląda tak realistycznie, i jestem ciekaw dlaczego. :?:
Marta

Post by Marta »

Moje to jest barwiona gąbka nie trociny. Bardzo drobno mielona.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Flameon

Post by Flameon »

No właśnie tak mi się też wydawało, a tu te co znalazłem są opisane jako barwione trociny :| będę musiał więcej poszukać.
Marta

Post by Marta »

Trociny to nie to z pewnością.

Cały dział w sklepie - posypki gąbkowe, różnej grubości.

Inny sklep, konkretny produkt

Oficjalna strona firmy noch Posypka gąbkowa, drobna.

Swoją drogą może po prostu pytaj w modelarskich o posypki gąbkowe, tylko takie drobno mielone.

pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Flameon

Post by Flameon »

No już namierzyłem w jednym sklepie, dzięki za pomoc, jak tylko dostanę kasę za zamówienie to uzbroję się w dawkę takich posypek, wyglądają naprawdę świetnie ;)
A swoją drogą jak zobaczyłem zdjęcia makiet na stronie producenta to wymiękłem, chciałbym dowiedzieć się step by step jak je robili.
Marta

Post by Marta »

Flameon wrote:No już namierzyłem w jednym sklepie, dzięki za pomoc, jak tylko dostanę kasę za zamówienie to uzbroję się w dawkę takich posypek, wyglądają naprawdę świetnie ;)
I są świetne.
Właśnie testuję, czy równie świetnie się dają malować;]
Coraz bardziej zaprzyjaźniam się z aero i coraz więcej mam odwagę nim psikać :D
Flameon wrote:A swoją drogą jak zobaczyłem zdjęcia makiet na stronie producenta to wymiękłem, chciałbym dowiedzieć się step by step jak je robili.
Poszukam później kilku linków SBS.
A tak na szybko coś co mnie notorycznie rozwala na łopatki:
Dużo wody - część z nich ma SBS.

simply mind-blowing :banghead:

m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Post Reply