[PL] Warsztat m.ike'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Mike

Re: [PL] Warsztat m.ike'a

Post by Mike »

Będę robił OSL z oczu, może coś mi wyjdzie:

Image

Ćwiczę "pro" aerograf i malowanie czerwieni. Nogi jeszcze nie rozjaśniane. Jakieś rady?
Trochę różowy wychodzi, ale inaczej nie wiem jak rozjaśnić.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

niebieski: fajnie wygląda, czytelnie, wiarygodnie - zwłaszcza uszkodzenia fajnie wyszły
czerwony: jeśli chodzi o to jak światło pada na głowę/tułów, to jest efektownie
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

ty no widzę że aparat już opanowałeś .. wychodzą ci lepsze foty niż NNikośiem D90...

czerwony - nie bój żaby jedz az do majtkowego różu - a potem bardzo rozwodnionym czerwonym kładziesz glazy na to i wychodzi bardzo mocny jasny czerwony - pisałem o tymi pokazywałem efekty - jest gdzieś u mnie w temacie - tylko sobie nie zamaluj skrajnych rozjaśnień - one mają aż do prawie białego iść

niebieski fajny - popraw shoulder pad - bo jesttolko z wieszchu metaliczny a rant jest niebieski

czarny fajny - trochę wiecej rozjaśnień na hełmie i był by gicior

co do oczków świecących polecam tutek Cyrila jest na CmoN

dobrze że zespoliłeś buty niebieskiego z tym rdzawym podłożem pigmentami
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Mike

Post by Mike »

to jest efektownie
^^ w końcu.
ty no widzę że aparat już opanowałeś .. wychodzą ci lepsze foty niż NNikośiem D90...
Mniej opcji, więc szybciej mogłem kombinować z ustawieniami. Koniec z dwugodzinnymi mordęgami z aparatem.
a potem bardzo rozwodnionym czerwonym kładziesz glazy na to
Robiłem tak i wychodziła oczogwałtna czerwień, jak na przepalonym zdjęciu. Coś takiego ma być?
czarny fajny - trochę wiecej rozjaśnień na hełmie i był by gicior
To szary jest! To schemat na zleceniową armie, miały być kolory jak na danych mi zdjęciach. Bym rozjasnił i by było marudzenie że to nie ten odcień ;).
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

tak tylko nie jedź tym na pałę bo bo zgwałcisz wszystko - idealnym efektem jest "efekt bohuna" czyli to :
ImageClick to see full-sized image
to nie jest przepalone zdjęcie - to jest tak pomalowane
tu masz Deadpoola
moje malowane gość zaczął od różowego potem zrobił sie czerwony a cienie nasyciłem scrab red a na koniec scrab red + zieloni i czarny
tu masz czerwonego kapturka :
tu było jechane aż do czarnego pigmentu
a tu przykład że nie tyko czerwień tak mozna nasycić - cały pomarańczowy był malowany na podkładzie yellow ohra + offwhite .. czyli FOUNDATION - TAUSEPT OCHRE + biały w łatwiejszej nomenklaturze ^-^(e tak to moje malowane na zlecenie)
Mniej opcji, więc szybciej mogłem kombinować z ustawieniami. Koniec z dwugodzinnymi mordęgami z aparatem.
che che che - możesz robić za reklamę stwierdzenia - nie potrzebujesz lustrzanki - to nie kupuj bo się tylko skrzywdzisz lustrem
wiedza tak potrzebna ale ale nadmiar komplikacji nie

2 godziny sie siłowałeś z fotkami ?? :shock:
- ludzie kupujcie dobre kompakty typu zaawansowany amator (albo soniaki :P - bo to ma profil "kompaktu" do puki nie przełączy się na full manual wtedy działa jak "zwykłe lustro" )
zresztą napisałem ostatnio o tym w forum dla Foto Masonów ...
Image
Mike

Post by Mike »

tak tylko nie jedź tym na pałę bo bo zgwałcisz wszystko - idealnym efektem jest "efekt bohuna" czyli to :
Własnie o czymś takim myślałem.
tu masz czerwonego kapturka :
Najbardziej podoba mi się ten przykład. Bardzo ciekawa czerwien.
che che che - możesz robić za reklamę stwierdzenia - nie potrzebujesz lustrzanki - to nie kupuj bo się tylko skrzywdzisz lustrem
wiedza tak potrzebna ale ale nadmiar komplikacji nie
Dokładnie.
2 godziny sie siłowałeś z fotkami ??
Pewnie lekko wyolbrzymiam, ale krótko ich się nie robiło. Sesje po kilkadziesiąt zdjęć i szukanie jednej dobrej. Tutaj kilka pstryknięć żeby dobre parametry dobrać i wio, 5 min i gotowe.

Nowa główka, na tamtej zbyt wiele nieudanych prob osl i się skorupa z farby zrobiła.

Nie za duża?
Image

I dwa kolejne wipy:

Image

Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

czerwony na kapturku to tentacle pink wycieniowany prawie do białego z lekkim zabarwieniem błękitu (odrobina icy Blue) a potem zrobiony w czerwień czyli jakiś jasny czerwień w światła koło resztek różowego a potem scrab red - on jest odrobinę fioletowy co jest wzmocnione bo jest nakładany na tentacle pinka który jest z tej okolicy kolorystycznej - głębokie cienie w tym wypadku to scrab red + czarny pigment ale może być scrab red + czarna
od tyle :)

co do nowych kolesi - proporcjami bym sie nie przejmował wszystko GW ma proporcje gdzes i jakieś ale nie realne .. zazwyczaj to karzeł w mundurze albo Power armurce

- "mr palec" - na palcu mold line
zobaczymy co ci z nurgla wyjdzie polecam cammo green i bardzo rozwodniony czerwony (bardzo bardzo !! - mam w temacie jak nurgla robiłem dokładnie opisane :) )
Image
Mike

Post by Mike »

od tyle
Nie mam ani jednej z tych farb, zakupy trzeba zrobić.
proporcjami bym sie nie przejmował
Coraz częściej mi przeszkadzają. Muszę w końcu coś do infinity maznąć.
"mr palec" - na palcu mold line
I jeszcze z boku kawałek wypraski. W nocy podkładowałem i "później to zrobie". Muszę się nauczyć czyścić modele przed malowaniem.
bardzo rozwodniony czerwony
Dzięki! Bardzo fajnie to wygląda.

Jesteś tak pomocny, że jakiegoś kwiatka Ci na Hussarze dam. Czy coś :P
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Nie mam ani jednej z tych farb, zakupy trzeba zrobić.
a co masz to ci powiem jak to zrobić :) mieszając
Coraz częściej mi przeszkadzają. Muszę w końcu coś do infinity maznąć.
ja tam cały czas maziam - jak by co to pytaj wiem które modele sa tip top a które nie koniecznie
Image
Mike

Post by Mike »

a co masz to ci powiem jak to zrobić mieszając
Posiadając z czerwieni jedynie Vallejo Air Italian Red, będzie ciężko ;).

Nurgla trochę glazowałem, rozjasniałem i cieniowałem. Ale jakoś nieciekawie to na focie wygląda.

Image

Czarnego rozjasniałem, więc już szary jest.
Image
Post Reply