[PL] Moje figurki

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Moje figurki

Post by mahon »

klasa. używając tylko czarno-białej kolorystyki pomalowałeś model, który wygląda lepiej niż dotychczasowe kolorowe prace :)

kontrast ładny, gładkość można by dopracować, ale to już temat dla kolejnych wprawek.
zresztą nałożenie na to glaze'ami kolorów już wygładzi ci przejścia...

a twarz wygląda po prostu super - kolory nie odciągnęły cię od walki z ciekawym i intensywnym oświetleniem i proszę jakie masz rezultaty! :clap:

masz ochotę teraz spróbować innych ćwiczeń?
- albo nałożyć na tego glaze'ami kolory
- albo pomalować kolejnego, dodając ze 2-3 kolory (np. zieleń na skórę, brąz na szatę i jakiś kremowy/kościsty na rozjaśnienia (żeby nie wyblakły ci rozjaśniane kolory) do tej czerni i bieli? starając się ciągle trzymać intensywne światłocienie (nie dla super wyglądu, tylko dla nauczenia się jak pracować z kontrastami i światłocieniem przy zastosowaniu większej liczby kolorów)

bo efekt jak na razie to jest ZNACZNIE lepszy niż cokolwiek dotąd!
i nie mówię o spójności oświetlenia lub realizmie - mówię o tym, że wyszło to dużo bardziej efektownie niż poprzednie prace.
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Greebo

Post by Greebo »

Dzięki! Bez pomocy ludzi na tym forum nawet by mi przez myśl nie przeszło żeby goblinka na czarnobiało malować, więc jeszcze raz wielkie dzięki wszystkim za wskazówki :)

Pewnie, że mam ochotę ćwiczyć dalej. Przy tym zadaniu świetnie się bawiłem i chętnie podejmę się kolejnych wyzwań. Nie wiem, za którą z tych dwóch propozycji się zabrać? Może coś nowego zacznę malować a tego goblinka już tak zostawimy? Tylko jeśli można to prosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie co mam robić :P
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

na razie miałeś prosto - pomaluj na czarno-biało
teraz spróbuj rozszerzyć paletę o kolor skóry i ubrania, może jeszcze dodatkowo jeden (ale nie upierałbym się, żeby się nie rozpraszać kolorami za bardzo).
i pomaluj tak jak poprzednio - ciągnąc od ostrego cienia do ostrego rozjaśnienia, tyle, że po drodze zahaczając już o kolor. czyli nie czarny-biały, tylko np. czarny-zielony-biały
rozkład i intensywność światłocienia wyszły ci już wystarczająco, to teraz spróbuj zrobić to w kolorze
może być znowu na goblinku, bo znasz już ten model to wiesz co gdzie jak
-- Mahoń

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

rofl ...
no i proszę zrobiłes najlepszy model jak do tej pory - o spapranej ręce wiesz już
btw mam wrażenie że Ignis podsłuchiwała i sama zrobiła rozwiniętą wersje tego ćwiczenia :lol:
ImageClick to see full-sized image
i całą dioramkę
https://www.coolminiornot.com/286301?browseid=19640

a właśnie twój następny krok to czarno biały ludek + 1 kolor - czyli to co Ignis - u niej to akcent a u ciebie np ubrane goblina czy skóra czy co tam - bo masz sie naumieć teraz kolorem operować
(sam też zrobiłem coś w tym stylu tylko że monohrom - "Diabazan" - tego na razie nie rób - mam w temacie można oblukać ?:P )
monohrom = monochromatyczny - czyli 1 kolorowy (ale kolorowy - czerń i biel to nie kolory to zakresy jasności )
tu masz monohromata w wykonaniu J. Haley
https://www.coolminiornot.com/160264?browseid=19918
sporo robi takich modeli
- dla ciebie to ma razie to na pokaz dla inspiracji - wszystko po kolei (dojdziemy i do tego )
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Greebo

Post by Greebo »

Jest goblin w kolorze:

Image
Image

Niektóre kolory dziwnie się zachowywały jak dodałem białego lub czarnego :P Mogłem bardziej uważać w szkole na plastyce :roll:

Jakoś to wyszło; mi się podoba :) przy tym czarnobiałym jeszcze nie do końca rozumiałem co robię, ale tutaj już zacząłem zauważać jak niektóre szczegóły "pojawiają się" na figurce po odpowiednim rozjaśnieniu :)
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Łeeeee, niezły jest :clap:

Z przodu lepiej, niż z tyłu, głównie z uwagi na mniejszą ilość jasnych kresek na krawędziach. Z tyłu na płaszczu trochę przesadziłeś :) Tam pod samym sznurkiem nie powinno ich chyba być, zostaw tylko te na dolnych krawędziach. A pozostałe postaraj się jeszcze wyrównać i zmniejszyć trochę ich grubość. Trzeba je ujednolicić, bo: są różnej grubości, niektóre nie kryją w 100%, inne są jeszcze pourywane. Z przodu wyglądają o wiele lepiej, ale jest ich też mniej.

Drzewce włóczni mogłoby dostać trochę inny kolor, bo mi się za bardzo zlewa z kolorem płaszcza. Samo ostrze ładnie się błyszczy, widać, że wiesz, o co chodzi. Teraz brakuje tam tylko i wyłącznie wygładzenia przejść kolejnymi kolorami pośrednimi :)

Księżyc na tarczy można by ożywić jakimś przebarwieniem, np. od góry do żółtego albo chociaż do pomarańczowego. No i żeby go uatrakcyjnić - pomaluj zęby i oczko :)

Kolejny krok zaliczyłeś! Brawo :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

taki mały teścik dla porównania .
ImageClick to see full-sized image

ta jest lepiej nikt ci na pewno nie powie że jest płasko - teraz czas popracować nad cieńszymi liniami ,
potem nad gładkością
a potem nad pół tonami i ponownie nad kontrastem ^-^

co ty za pędzelek masz ??
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Greebo

Post by Greebo »

Dzięki za komentarze :) To co robić dalej? Poprawiać tego goblinka czy malować coś nowego biorąc pod uwagę co mi piszecie?

Pędzelków mam parę ale głównie używam army painter regiment i army painter masterclass.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no ze światłem widać, że się nieźle oswoiłeś. co prawda nie ma aż takiej gładkości jak była w czerni i bieli (tam nie było idealnie, ale wystarczająco) a tu na szacie i twarzy jest dość płasko + estremalne światło i cień. za to na ostrzu jest ładnie - kontrast duży, ale i gładkość fajna.

to co, chyba teraz jasne co dalej?
dopracowywać to samo, aż przejścia się wygładzą. ale już teraz wiesz o co chodzi :clap:
i niekoniecznie na tym samym modelu.
skoro ostrze wyszło - bo większe, to może lepiej jakiś większy model już "na czysto" spróbować malować? bo teraz spokojnie możesz resztę "doćwiczać" malując normalne modele :)
-- Mahoń

Image

Greebo

Post by Greebo »

Właśnie coś mi się wydawało, że ten czarnobiały płaszczyk lepiej wyszedł ale nie potrafiłem powiedzieć co jest nie tak. Teraz już widzę tą płaskość. Może to dlatego, że nie ogarnąłem tego brązu, jak dodawałem białego to wyszedł mi taki... budyniowy :)

No nic, zabieram się, za następną figurkę. Skoro coś większego to połączę przyjemne z pożytecznym i pomaluje Noba do moich orków, on dość spory jest, przynajmniej w porównaniu z tym goblinkiem.
Post Reply