[PL] Foto FAQ

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Post Reply
Flameon

Re: [PL] Foto FAQ

Post by Flameon »

I całe kombinowanie z wymyślaniem nowe "fantastycznego" tła do figurek poszło w pi*** obalone przez Maru. Brawo, czujesz się teraz jak "Pogromca mitów"? :mrgreen:
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
KeraM

Post by KeraM »

A co sądzicie o Canon PowerShot SX30 IS ? jest dobry do figurek?
Czy polecacie coś innego?

Pozdrawiam
KeraM
....Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

jest za drogi
poza tym to 35x zoom co oznacza że jest to kosztem czegoś w wypadku tego modelu kosztem jakości fotek i optyki
- szumi straszliwie (szum na zdjęciach ) i ma duże Aberacje Hromatyczne
w zasadzie w ogóle bym go odradzał jako zakup .... chyba że na wycieczki ... ale znam lepsze i tańsze / bardziej poręczne aparaty na wycieczki

ma 14 mp na strasznie małej matrycy - to niedobrze

jeśli chcesz Canona to polecał bym w tym przedziale cenowym .. (nawet w sumie tańszy .. ) Canon G.. (G10 / G11/ G9 /G12)
jest to zaawansowany kompakt bez ultra super zoomu ale z porządnym i dobrym - poza tym ma dużą matryce (jak na kompakt - 2x taka jak PowerShot SX30 IS) co się przekłada na czysty obraz - a oto chodzi :)

jest to cykacz którym można zakasować fotkami spora część lustrzanek (poważne to nie dowcip)

-
jeśli chcesz kupić nowy aparat - napisz ile mniej więcej chcesz wydać to sie pomyśli (ale PowerShot SX30 IS - bym odradzał a serie G.. polecał z Canona z innych firm też sa pułapki marketingowe i "perełki" )

teraz widzę że cykasz Minolta Z3 - Canon SX30 IS ... wcale nie jest lepszy natomiast wielokrotnie droższy ..
natomiast jeśli chcesz parę porad jak cykać Z3 - niema problemu znam ten aparat bardzo dobrze (sam mam :) - kiedyś 2003 to był hit na rynku )
Image
KeraM

Post by KeraM »

Maru wrote:natomiast jeśli chcesz parę porad jak cykać Z3 - niema problemu znam ten aparat bardzo dobrze (sam mam - kiedyś 2003 to był hit na rynku )
Bardzo bym prosił o porady :wink: ,bo właśnie nie wiem czy ten aparat jest wystarczająco dobry do figurek...
....Why do we fall? So we can learn to pick ourselves up.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

na razie ci styknie :)
- moje fotki są nim robione :)
teraz tak
dane z twojej fotki :
Czułość ISO: 50 - dobrze
Wartość przysłony: 3,2 - Małoooooo - na 4,5 ustaw albo nawet na 5 albo 6
Tryb pomiaru: 5 - nie ten - masz mieć "2" średnia warzona" (ale i bez tego będzie dobre ... w zasadzie ma to znaczenie przy kolorowych tłach )
Balans bieli chyba masz na auto - zrób sobie na manual i zmierz (będziesz mógł wtedy robić fotki przy sztucznym świetle - jak sie nauczysz jak to działa - są programy na różne światło .. ale tak naprawdę działa program "słońce" "pochmurno" "flash" (w 90% aparatów tylko te tak naprawdę działają czasami jest jeszcze "kompensacja światła" - do robienia zdjęć ogniskom i lampom)
Program ekspozycji: 2 - hym to "P" jeśli kojarzę - ustaw na 3 czyli na "A" (będziesz mógł ręczne ustawić przysłonę by była cos koło 4.5 (te pokrętło po prawej )

fotki tak z 20 cm od obiektu (model) w trybie super macro (ten w którym nie działa zoom)

- masz statyw ??

a i nie torturuj aparatu białym tłem - zmajstruj sobie szare
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

powiedzmy sobie wprost: dowolny aparat o jako-takiej optyce i przynajmniej 3-4 megapikselach wystarczy do figurek jeśli tylko:
- złapie focus z ok. 20cm lub bliżej
- dobrze oświetli się model na w miarę neutralnym tle
(- da się przymocować statyw i ustawić wystarczająco długi czas)

już ktoś na forum pokazał niezłe fotki robione komórką. znaczy: DA SIĘ!
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Michal

Post by Michal »

Maru wrote:na razie ci styknie :)
- moje fotki są nim robione :)
teraz tak
dane z twojej fotki :
Czułość ISO: 50 - dobrze
Wartość przysłony: 3,2 - Małoooooo - na 4,5 ustaw albo nawet na 5 albo 6
Tryb pomiaru: 5 - nie ten - masz mieć "2" średnia warzona" (ale i bez tego będzie dobre ... w zasadzie ma to znaczenie przy kolorowych tłach )
Balans bieli chyba masz na auto - zrób sobie na manual i zmierz (będziesz mógł wtedy robić fotki przy sztucznym świetle - jak sie nauczysz jak to działa - są programy na różne światło .. ale tak naprawdę działa program "słońce" "pochmurno" "flash" (w 90% aparatów tylko te tak naprawdę działają czasami jest jeszcze "kompensacja światła" - do robienia zdjęć ogniskom i lampom)
Program ekspozycji: 2 - hym to "P" jeśli kojarzę - ustaw na 3 czyli na "A" (będziesz mógł ręczne ustawić przysłonę by była cos koło 4.5 (te pokrętło po prawej )

fotki tak z 20 cm od obiektu (model) w trybie super macro (ten w którym nie działa zoom)

- masz statyw ??

a i nie torturuj aparatu białym tłem - zmajstruj sobie szare
To jeśli można to ja też bym prosił o jakąś podpowiedź.
Na obu zdjęciach ISO 100, światło od przodu kompaktówka Philips Master 11W/840 chyba jakieś 4000K.

Aparat Olympus FE-290 7.1.

Pierwsze z użyciem zwykłego makro z możliwością zoom i F5 ustawienie pół auto :/ i włączyła się lampa.
[rimg]https://michal_murawski.w.interia.pl/malowanie/makro_iso100_f5.JPG[/rimg]

Drugie super makro bez funkcji zoom F2.7 chyba.
[rimg]https://michal_murawski.w.interia.pl/malowanie/smakro_iso100_f2.7.JPG[/rimg]
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

to tak
od razu widać ze twój aparat jak 90% aparatów cyfrowych białe tło traktuje jak źródło światła
- zmień tło na szary bristol (taki neutralny) albo druknij sobie niebieski gradient - aparat zacznie od razu rozpoznawać profil "wysoki kontrast"

4000k to tzw "biały" jest on w zasadzie odpowiednikiem zachmurzonego nieba - jest dobrze od 4000k do 6500k jest dobrze (tylko że coraz zimniej)

Aparat Olympus FE-290 - to tzw automat dla początkujących i ma Auto BW i Auto F .. czyli nie ustawisz balansu bieli (ale możesz oszukać - niebieskie tło albo neutralne szare) a przysłony też nie ustawisz więc jesteś skazany na 2.7 ale na taki obiektyw to starczy by zrobić czytelne fotki

teraz tak - ja mniej zaawansowanym cykaczem byłem wstanie zrobić np to :
ImageClick to see full-sized image

więc niema strachu :) - ale tło niebieskie albo szare było musowe :)

a i tło - nie stawiamy go pionowo tylko robimy z niego "zjerzdzalnie" a na niej model - wtedy aparat ostrzy na model a nie na tło
Image
Michal

Post by Michal »

Maru wrote: Aparat Olympus FE-290 - to tzw automat dla początkujących i ma Auto BW i Auto F .. czyli nie ustawisz balansu bieli (ale możesz oszukać - niebieskie tło albo neutralne szare) a przysłony też nie ustawisz więc jesteś skazany na 2.7 ale na taki obiektyw to starczy by zrobić czytelne fotki
A poleciłbyś jakiś inny aparacik? Oczywiście nie musi być jakiś kosmos bo i tak nie wykorzystam jego potencjału. Ale taki do pstrykania figurek?
Post Reply