[PL] Warsztat m.ike'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Mike

Re: [PL] Warsztat m.ike'a

Post by Mike »

Taśma maskująca, czy tam malarska, z budowlanego. Podobnie jak Tobie odkleiło mi to farbę w kilku miejscach, dlatego niektórzy mają krew na mieczach ;). Wydaje mi się że za wczesnie ją nakleiłem na pomalowany element (godzina po skończeniu). Jakby farba miała kilka dni na dobre wyschnięcie to nie powinno nic odejść.
Rentall

Post by Rentall »

cos w tym jest :) dzieki za rade
Marta

Post by Marta »

Gray Knights całkiem fajni, podoba mi się ten styl malowania. Miecze też fajne, ale moim zdaniem nie pasują do modeli. Za bardzo odstają stylistycznie i kolorystycznie, tak jakbyś pomieszał dwa odrębne i całkowicie nie pasujące do siebie style malarskie. Może jakbyś je troszkę inaczej pomalował, byłoby bardziej spójnie. Ale też mogę się mylić;p

A co do taśmy to można przed naklejeniem jej na model, spróbować osłabić substancję klejącą, poprzez kilkukrotne przyklejenie danego kawałka do czystej powierzchni. Dzięki temu taśma, nadal spełniając funkcje ochronne, nie powinna niszczyć farby.

pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Mike

Post by Mike »

Marta wrote: Za bardzo odstają stylistycznie i kolorystycznie, tak jakbyś pomieszał dwa odrębne i całkowicie nie pasujące do siebie style malarskie.
Chciałem być jak Sidney Polak, tyle że na scenie figurkowej.
Marta wrote:A co do taśmy to można przed naklejeniem jej na model, spróbować osłabić substancję klejącą, poprzez kilkukrotne przyklejenie danego kawałka do czystej powierzchni. Dzięki temu taśma, nadal spełniając funkcje ochronne, nie powinna niszczyć farby.
Testowane, niestety wtedy taśma nie chroni odpowiednio na granicy.
przemo

Post by przemo »

A próbowałeś specjalnej taśmy maskującej Tamiya? Mi farby nie odkleiła. Może nią zrobić krawędzie, a malarską lekko przykleić na Tamiye żeby uzyskać ochronę większej części modelu.

Co do stylu to rzeczywiście nie pasują te miecze do klimatu reszty modelu. Zbyt duży kontrast stylowy.
Mike

Post by Mike »

Niestety nie. Nie było w modelarskim, więc byłem skazany na zwykłą (chciałem szybko zrobić, więc odpuściłem sobie zakupy w internecie).
Ctan

Post by Ctan »

Mogę polecić taśmę maskującą Tamiya, dobrze trzyma, nie odrywa farby z takich fajnych zasłaniaczy. Co do GK to nie pasuje mi taki klimat do nich w ogóle... W moich oczach to epiccy bohaterowie w lśniących jak jajka psa zbrojach.. Chyba, że to najci po wyciągnięciu z bagna... Taki styl pasuje mi do CSM. Noi mieczyki - zupełnie z innej bajki.. Patrzyłem tylko na miecze a nie na figsy...
Image Image
Mike

Post by Mike »

Trzeba odpocząć od GK, więc ruszyłem trochę z DP:

ImageClick to see full-sized image

Do tego powstaje ultrasowy dread.

ImageClick to see full-sized image

Dobry kolor? Kontrast daje radę?
Piłowałem go za grubym papierem ściernym, mam nadzieję że uda mi się uzyskać efekt ciekawej faktury... a nie źle obrobionego modelu ;)

Potrafi ktoś łopatologicznie wytłumaczyć mi jak robić OSL? Czytałem tuty, ale nie mogę przenieść tego na model, powstaje jakaś masakra...
Kuzyn

Post by Kuzyn »

niektórzy są tak wprawieni, że nie muszą malować powierzchni pod OSL, ja jednak nie chcę później by była jakaś przerwa między malowanym elementem a docelowo oświetlonym więc maluje cały model. Potem maluje to co świeci do połowy rozjaśniania, następnie ciemną farbą maluje "obrys" tego na co ma być rzucane światło i to jest najważniejsze, bo trzeba dobrze sobie "zaznaczyć" i wiedzieć w jaki sposób światło rozchodzi się na danych powierzchniach. Na metalu będzie "pełzło", na ciuchach zostanie na obrysie i wystających fałdach itd. W zależności od tego jak mocno ma świecić trzeba odpowiednia zaznaczyć. Potem rozjaśniasz, i jak już dojdziesz do tego samego momentu co do świecącego elementu to wtedy trzeba miecz, żarówkę czy co to tam będzie, zrobić odrobinę jaśniejsze od tego co jest oświetlone. Jakbym źle coś napisał to pytaj dalej ;)
dead

Post by dead »

co do dredzia - mysle ze troche za slaby kontrast - wiecej jasnych elementow i wiecej ciemnych elementow by sie przydalo - teraz wszystko jest takie zbyt delikatne. Do tego jak chcesz osl robic to w jakim kolorze?
Post Reply