[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Akasha

Post by Akasha »

Zdecydowanie wolę Twoje poprzednie prace, choć ta nie jest zła. Jakoś ta kolorystyka nie bardzo trafia w mój gust, ale "de gustibus non est disputandum" więc czepiać się nie będę. Wykonanie jest ładne, choć faktycznie kilka refleksów mogłoby dodać smaczku. Ogółem gratuluję umiejętności i wytrwałości w dążeniu do perfekcji :clap:
Gildor

Post by Gildor »

THX! A teraz coś do mojej armii lotrowej. Super model, malowanie jak dotąd zajęło mi około 2h. Pierwszy SL na takich dużych powierzchniach. Proszę o komentarze itp. Dzięki Eliash za tutka, pomógł :D Aha model w wipie.
Pozdrawiam.
ImageClick to see full-sized image
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

pamiętaj - światło ma OŚWIETLAĆ a nie PRZYCIEMNIAĆ I PRZEBARWIAĆ.
oświetlone części powinny być jaśniejsze, nawet jeśli przebarwione od światła

o ile na niższych partiach wygląda to na padające światło, to głowa i łuk wydają się być oświetlone od dziwnych stron i przyciemnione czerwienią...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Czyli co? Podciągnąć do żółci? Chciałem żeby było ciemno jak jaskini;p
Image
Gildor

Post by Gildor »

Czy zaczynać od jaśniejszego koloru po prostu?
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

a potrafisz sobie wyobrazić jak biegną promienie światła?
zaraz wyjaśnię.
-- Mahoń

Image

mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

to tylko szybka prezentacja, ale chyba widzisz do czego zmierzam...
-- Mahoń

Image

Gildor

Post by Gildor »

Dzięki! :D Obrazek zapisany na kompie, na pewno się przyda :) Co do tego zasłaniania to również sie nad tym zastanawiałem i wiem że nie wygląda zbyt realistycznie, ale figs byłby za ciemny jak na stół. Jak będę robił sla w przyszłości na pewno ustosunkuję się do Twych porad. Dzięki raz jeszcze za czas jaki poświęciłś w twaorzeniu tej "prezentacji". CO do ognia to nie jest on jeszcze skończony(teraz juz jest), ale fotka jest stara.
Pozdrawiam!
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

byłby za ciemny, ale mogłeś w takim razie całość zrobić w półmroku, a tam gdzie pada światło - intensywnie oświetlić.

a tymczasem u ciebie kierunki i źródła światła wyszły chaotycznie - zobacz jak różne są kierunki padania światła zaznaczone na pierwszej fotce od tego co powinno być.
do tego jeśli chcesz żeby światło wyglądało na światło, to oświetlone elementy muszą być wyraźnie jaśniejsze od nie oświetlonych. inaczej dostajesz tęczowe barwy bez efektu światła...

tu masz starsze prace Ani (sprzed ok. 3,5 roku), na których efekt światła też nie jest zbyt udany przez to, że światło nie jest wystarczająco jaśniejsze od reszty modelu, przez co bardziej wygląda to na przebarwienie niż światło:
Przykład 1
Przykład 2
-- Mahoń

Image

Gildor

Post by Gildor »

Ano u mnie wszystko jest zdeka chaotyczne :roll:
Image
Post Reply