[PL] Galeria qc

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mr_Denial

Re: [PL] Galeria qc

Post by mr_Denial »

Ta "oleistość" malowania, o której wspomniał Machoń, to może być efekt kilku rzeczy.

1. To robisz foty z flashem albo walisz światłem tylko od przodu. Światło się wtedy mocno i punktowo odbija i model wygląda trochę jak gumowy.
2. Używasz lakieru satynowego i na fotach się błyszczy albo jakiegoś glaze medium/washa, który co prawda pomaga, ale po wyschnięciu robi się półmatowy i odbija światło.
3. Moim zdaniem jednak powód jest następujący - jak malujesz masz za dużo pigmentu na pędzlu, farba jest gęsta. Takie malowanie może spowodować, że farba, którą malujesz po nałożeniu zaczyna się błyszczeć. Oprócz tego, że się błyszczy to potrafi jeszcze dostać dodatkowej niechcianej właściwości, kolejne warstwy się na niej zaczynają ślizgać i ciężej się maluje/rozjaśnia/cieniuje ;| . Ja podobnie jak koledzy mam wrażenie, że przejścia są trochę za brutalne, mam wrażenie, że pomoże ci jak będziesz bardziej rozcieńczał farbę i nie malował taką od razu z puszki..... tak tylko zgaduje :roll:
4. Niechciany Efekt gumowatości można też uzyskać jak nałożysz kilka warstw farby - np. pomalowałeś ale ci się nie podoba i przemalowujesz coś kilka razy.
5. Ostatni powód jaki mi przychodzi do głowy, to że malujesz nierozmieszaną farbą. Jest w niej za dużo winylu. Ja swojego czasu zakupiłem w lokalnym sklepie masę Valejek z serii Game Color i jak się potem okazało połowa była zaschnięta, na górze zebrał się sam winyl i nie dało się z tym prawie nic zrobić. Na to rady są dwie - zdejmujesz dozownik, otwierasz farbę i mieszasz kijem/wykałaczką z dodatkiem wody to co zostało albo jeśli nie masz jeszcze takiego problemu to wrzucasz łożysko do środka, ale te trzeba wybrać dobre, bo inaczej rdzewieją. Tak czy inaczej zawsze i długo mieszaj farby zanim zaczniesz malować!!

Powyższe mogą spowodować, że model zacznie wydawać się "ciężki", "gęsty" albo "gumowo plastikowy".

To nie są moje wymysły, sam jeszcze rok temu dałem dupy kilka razy i potem się męczyłem z czymś takim..... naumiałem się sposobem - "Hard way"
Mam nadzieje, że to ci w czymś pomoże.

Generalnie modele wyglądają OK, dobry table top z kilkoma lepszymi momentami. Popracuj trochę nad gładkością i przejściami, a będzie znacznie lepiej.
Pozdro.
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Dzięki za komentarze :)

Zdjęcia robię z fleszem, bo nie dysponuję odpowiednim światłem, żeby zrobić inne. Poza tym modele są pokryte matowym lakierem bezbarwnym (Humbrola).

Co do farby, to mieszam przed malowanie i korzystam z "mokrej palety" więc farba nie powinna być za gęsta.
A co do brutalności przejść, to zgadzam się. Ale to modele malowane do gry, więc malując je staram się osiągnąć kompromis pomiędzy zadowalającym mnie efektem a czasem jaki muszę poświęcić na malowanie :)
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Prace nad budową 'Bramy Miejskiej' trwają. Brama prowadzi do zniszczonego w trakcie 'Burzy Chaosu' miasta i sama będzie nosiła ślady zniszczeń. Konstrukcja ma być nadwyrężona, uszkodzona i wypaczona przez Chaos (zobaczymy czy uda mi się zrobić 'skazy'), w związku z tym nie przykładałem się za bardzo do tego, by wszystkie elementy pasowały do siebie. Poza tym nie jestem architektem i z góry przepraszam tych, którzy się na budownictwie znają - ale to makieta do gry, nie praca dyplomowa i ma przede wszystkim ładnie wyglądać.

Poniżej kolejne zdjęcia, dobudowałem dwie wieże:
ImageClick to see full-sized image

Najemne Ostrza doczekały się podstawek. W sumie to modele już skończone - choć ciągle zastanawiam się nad krwią na młocie ogra i toporze krasnoluda, no i nad trucizną na ostrzach skrytobójcy.

Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

żadnej juchy na ostrzach - skasztanisz tylko modele
żeby robić posokę i takie tam - trzeba zaplanować to wcześniej w "projekcie" modelu
poza tym trzeba to umieć robić bo jak sie nie umie to wychodzi szpetnie

- wiec odradzam - natomiast polecał bym kilka dodatkowych (gładkich) rozjaśnień na krasnoludzie (płci obu ... jak by to nie zabrzmiało)

no dobra po ponownym przyjrzeniu sie - wszystkie twarze poza za chełmionymi mogły by dostać jeszcze 1 rozjaśnienie
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Wbrew pozorom prace nad dioramą pod Leśne Elfy wciąż trwają. 'Efekt wody' jeszcze schnie:
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

ojezu w pierwszym momencie myślałem że to fotka jakiegoś żarca :bonk:
Image
Wojto

Post by Wojto »

Ale mi narobiłeś chęci na przymłucenie w młota RPG przez tą bramę .Wyobraziłem sobie całe miasto i figurki się tam poruszające , taka gra to byłoby coś :) .

Brama idzie w dobrą stronę :P , czekam na znaki piętna Chaosu .Figureczki już komentowałem , do gry to są piękne .

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

brama jest OK. może te drewniane elementy nie zachwycają narazie tak jak kamloty w murze,ale to nic zaskakującego, bo mnie te kamienie naprawdę urzekły... że też ci się chce!!!

a co do malowania to jakieś te modele teraz takie nijakie, takie brudne mi się wydają na tych fotkach...
jak pisze Maru - rozjaśnienia na twarzach by na pewno pomogły.
fajny tatuaż na ogrze!
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Zdjęcia są fatalne. Kombinuje, ale coraz gorsze robię. :banghead:
Image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

czyli przekombinowujesz :)

czas byś sobie poukładał wiedzę o fotkach i ustawił właściwie (czasami mniej = więcej)
Image
Post Reply