1. To robisz foty z flashem albo walisz światłem tylko od przodu. Światło się wtedy mocno i punktowo odbija i model wygląda trochę jak gumowy.
2. Używasz lakieru satynowego i na fotach się błyszczy albo jakiegoś glaze medium/washa, który co prawda pomaga, ale po wyschnięciu robi się półmatowy i odbija światło.
3. Moim zdaniem jednak powód jest następujący - jak malujesz masz za dużo pigmentu na pędzlu, farba jest gęsta. Takie malowanie może spowodować, że farba, którą malujesz po nałożeniu zaczyna się błyszczeć. Oprócz tego, że się błyszczy to potrafi jeszcze dostać dodatkowej niechcianej właściwości, kolejne warstwy się na niej zaczynają ślizgać i ciężej się maluje/rozjaśnia/cieniuje ;| . Ja podobnie jak koledzy mam wrażenie, że przejścia są trochę za brutalne, mam wrażenie, że pomoże ci jak będziesz bardziej rozcieńczał farbę i nie malował taką od razu z puszki..... tak tylko zgaduje
4. Niechciany Efekt gumowatości można też uzyskać jak nałożysz kilka warstw farby - np. pomalowałeś ale ci się nie podoba i przemalowujesz coś kilka razy.
5. Ostatni powód jaki mi przychodzi do głowy, to że malujesz nierozmieszaną farbą. Jest w niej za dużo winylu. Ja swojego czasu zakupiłem w lokalnym sklepie masę Valejek z serii Game Color i jak się potem okazało połowa była zaschnięta, na górze zebrał się sam winyl i nie dało się z tym prawie nic zrobić. Na to rady są dwie - zdejmujesz dozownik, otwierasz farbę i mieszasz kijem/wykałaczką z dodatkiem wody to co zostało albo jeśli nie masz jeszcze takiego problemu to wrzucasz łożysko do środka, ale te trzeba wybrać dobre, bo inaczej rdzewieją. Tak czy inaczej zawsze i długo mieszaj farby zanim zaczniesz malować!!
Powyższe mogą spowodować, że model zacznie wydawać się "ciężki", "gęsty" albo "gumowo plastikowy".
To nie są moje wymysły, sam jeszcze rok temu dałem dupy kilka razy i potem się męczyłem z czymś takim..... naumiałem się sposobem - "Hard way"
Mam nadzieje, że to ci w czymś pomoże.
Generalnie modele wyglądają OK, dobry table top z kilkoma lepszymi momentami. Popracuj trochę nad gładkością i przejściami, a będzie znacznie lepiej.
Pozdro.

Click to see full-sized image