[PL] Galeria Bohuna

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Bohun

Re: [PL] Galeria Bohuna

Post by Bohun »

Hola!

@kacpero: O tak, to zdecydowanie czerwony okres w moim życiu ostatnio :doh:

No ale lecimy z następną partią:

[rimg]https://img29.imageshack.us/img29/894/12forum.jpg[/rimg]

Tak jak widać na tapecie mamy dzisiaj złoto 8) Zrobiłem takie zestawienie, żeby lepiej było widać poszczególne etapy.

0. Ten etap poprzedza zdjęcie i odnosi się do poprzedniego posta.
Jako podkładu do złota użyłem farby metalicznej na bazie alkoholu: Rich Gold od Vallejo. Nieraz już pisałem,że często używam tych farb jako podkładu głównie ze względu na to, że znakomicie przywierają. Wystarczy jedna cieniutka warstwa i nie trzeba się mozolić z akrylami. Ta niewątpliwa zaleta wynagradza upierdliwość korzystania z tego typu farb. Posiadają też one zauważalnie silniejszy połysk.

Następnie przystępuję do cieniowania. Do cieniowania metalików używam głównie mieszanek opartych na pigmentach. Jeśli użyje się ich z dobrym medium, krycie jest najbardziej regularne i dokładne i nie daje połysku, który zawsze pojawia się przy akrylach (o inkach już nie wspominając).
Mieszanki mojego pomysłu składają się przeważnie z: Matt Varnish (Vallejo) jako medium (sic!), pigmentu(ów), White/Brown Glaze (specjalna "farba" a w zasadzie bardziej medium od Vallejo, który sprawia że mieszanka nabiera gładkości)

Pierwszy cień: Matt Varnish/White Glaze/Natural Earth/Sienna -----> wszystkie pigmenty firmy Andrea z zestawu "ziemnego". Mieszanke rozwadniam prawie do poziomu washa. Nakładam kilka warstw na całe złoto, czekając aż mikstura wyschnie.

1. Głębsze cienie: Matt Varnish/Brown Glaze/Natural Earth/Dark Mud. Jak wyżej rozwadniam i cieniuje teraz twoche dokładniej w miejscach gdzie ma być ciemniej :D Nakładam mocne cienie, gdyż potem i tak zniweluje je glaze'ami.

2. Ponowne rozjaśnianie: Użyłem nieco rozwodnionej mieszanki Shining Gold/Beige(Vallejo) w proporcjach 80/20. Mieszanke nałożyłem miejscowo, tak jak widać na zdjęciu.

3.Nadszedł czas na glaze'owanie. Używam identycznej techniki jak w przypadku Czerwieni. Rozrabiam sobie mieszanki:
-----> Snakebite Leather/Beige/Skull White 50/40/10
-----> Snakebite Leather
-----> Snakebite Leather/Scorched Brown 80/20
-----> Snakebite Leather/Scorched Brown/Black 75/20/5

Uskuteczniam czasochłonną i niewdzięczną technikę glaze'owania do momentu, aż całośc jest w miarę gładka.

4.Finalne rozjaśnienia: Shining Gold/Skull White 50/50. Używam tej mikstury do krawędziowania (nie wiem czy jest taka forma :lol: ) i punktowego rozjaśniania
No i finito, złoto gotowe.

Ad Vocem spękań: Nie dawałem etapów, ponieważ cała technika składa się z 2 etapów. Potrzebny jest bardzo dobry pędzelek z cieniutkim i sprężystym czubkiem. Rozrobiłem Scab Red z odrobiną czarnego i namalowałem zadrapania czubkiem pędzla. Następnie rozrobiłem czerwony z białym i tą samą metodą dorobiłem jasne "krawędzie" dla dodania złudzenia 3d. Koniec. Cała trudność polega na namalowaniu tych cieniutkich linii. Powinne być poszarpane o ostrych załamaniach, inaczej wyglądają mało naturalnie.

Dobranoc. Do jutra. A jutro Stal i twarz i może jeszcze jakieś detale.
Gildor

Post by Gildor »

Niesamowite...
ale co to właściwie jest? NMM czy Metaliki? :D
Image
Bohun

Post by Bohun »

Gildor wrote:Niesamowite...
ale co to właściwie jest? NMM czy Metaliki? :D
Hmmm, nazwij to jak chcesz :D Jest to w sumie bardziej NMM. Ale to tylko kwestia nazewnictwa.

Następna część:

[rimg]https://img23.imageshack.us/img23/8342/13forum.jpg[/rimg]

Tym razem malujemy stalowe/srebrne metale. Technika jest identyczna jak ta ze złotem, dlatego podam tylko jakich farbek/pigmentów użyłem bez przesadnego rozwodzenia sie.

1. Ostrze topora pomalowałem farbką Liquid Silver (z tej samej alkoholowej stajni Vallejo co i złota 8) )
Następnie rozrobiłem mieszkankę: Matt Varnish/White Glaze/Panzer Grey(pigment firmy Mirage)/oraz odrobine Smoke (Vallejo MC). Kilka warstw rozwodnionej mieszanki i gotowe.
Teraz do poprzedniej mieszanki dodałem jeszcze trochę czarnego pigmentu i podmalowałem głębsze cienie.

2.Rozjaśniłem ponownie używając miesznaki Metal Medium/White Glaze/odrobina Panzer Grey
Następnie rozrobiłem kilka mieszanek: Matt Varnish/White Glaze/ Panzer Grey, każda z inną zawartością szarego pigmentu (od prawie białej do ciemno-szarej)
Używając techniki glaze'ów wygładziłem przejścia pomiędzy światłami i cieniami, aż do etapu, który widać na zdjęciu.

3.Zmieszałem Skull White z Emerald (Vallejo MC) i znowu korzystając z glaze'ów popracowałem nad obszarami pomiędzy światłem a tonami pośrednimi (niebieskawe odcienie)
Następnie zmieszałem Metal Medium z odrobiną Skull White i rozjaśniłem krawędzie.

[rimg]https://img518.imageshack.us/img518/2492/14forum.jpg[/rimg]

1. Do twarzy użyłem bazowej mieszanki Elf Flesh/Scorched Brown/Ultramarines Blue w proporcjach 70/15/15. Kiedy nałożyłem już kilka nieco rozwodnionych warstw, dodałem troche Elf Flesh i Skull White i zrobiłem podstawowe rozjaśnienia.

2. Do mieszanki bazowej dodałem więcej Scorched Brown i wzmocniłem cienie. Do głębszych cieni dodałem dodatkowo odrobinę Chaos Black.

3. Ponowne rozjaśnienia zrobiłem za pomocą tej samej mieszanki co w punkcie 1., za każdym razem dodając odrobinę Skull White.
Następnie popracowałem trochę nad tonami pośrednimi za pomocą mieszanki: Elf Flesh/Beige(Vallejo)/Ice Blue/Snakebite Leather , proporcje 50/30/10/10.

4. Pocieniowałem czaszkę(?) rozwodnionym Snakebite Leather a następnie Snakebite Leather z dodatkiem Scab Red i Lich Purple. Na końcu całość pocieniowałem mocno rozwodnioną Woodgrain (Vallejo MC). Namalowałem oczy i zęby, poprawiłem niektóre rozjaśnienia i tyle, nie ma się specjalnie nad czym rozwodzić :D

Na dzisiaj tyle. Papa :wink:
ToMaZ
Expects too much, too

Post by ToMaZ »

I think we need this all translated :mrgreen:
The mini looks gorgeous Bohun!!
---ToMaZ---

Try honesty...
Bohun

Post by Bohun »

ToMaZ wrote:I think we need this all translated :mrgreen:
Thanks ToMaZ, I'll post the entire step-by-step article in the English section after it is finished
Marek

Post by Marek »

Zdecydowanie moja ulubiona powieść w odcinkach...
:dance:
*** de gustibus non est disputandum ***
arctica
Too fast for the rest of us

Post by arctica »

Bohun wrote:
ToMaZ wrote:I think we need this all translated :mrgreen:
Thanks ToMaZ, I'll post the entire step-by-step article in the English section after it is finished
Yippee ! :D was translating the whole thing slowly but alot of my translations didn't make sense lol. Online translators are rubbish :D

Great tutorials so far and so inspiring :)
Renaw

Post by Renaw »

sama rewelacja jak zwykle :)
DEMON_COLOR

Post by DEMON_COLOR »

Ładne Pracki - szczególnie czerwienie i złoto. Ładny tutorialik. Pogratulowac ;) :clap:

D_C
vanswirr

Post by vanswirr »

Tutorial doskonały. Serdzecznie dziękuję ci, SI o nazwie "Bohun". Na jaki adres wysłać smar do łożysk ?

a przy okazji - nigdy osobiście nie bawiłem się jeszcze w malowanie używając pigmentów, a widzę ze posługujesz sie nimi w szerokim zakresie. Jakiej firmy pigmenty polecasz ? Czy tylko andrea, czy tż dostępne u nas np. na cytadeli pigmenty vallejo będą tez dobre ?
Post Reply