[PL]Warsztat Wojto

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

:shock: chyba prędzej zainspirowałam Cię do pomalowania modelu, bo w pracy nie umiem doszukać się inspiracji :D Nie wiem jak Gildor na to wpadł.

Podoba mi się kratka na udzie.
Fajnie też wygląda serpentyna w górnej części kostura, bo pod ręką zaczyna się gubić rytm i to psuje efekt.
Podoba mi się też kolorystycznie, ale czerwień z brązem jest na tyle zbliżona kolorystycznie, że potrzebuje zdecydowanego światłocienia w kratkach, albo ciemnego cienkiego obliniowania/rozdzielenia kratek.

Poza tym, nie podoba mi się kiedy malarze pomagają sobie światłem lampy w zbudowaniu światłocienia.
Przykładaj sobie lampę tak podczas malowania i obserwuj gdzie samemu pomalować cień a gdzie oświetlić.
Ale ja to odbieram raczej jako manewr cwaniacki niż próbę dobrego zaprezentowania pracy.
Może inni mają na ten temat odmienne zdanie, ale doceniłabym klimat, gdyby był tak pomalowany :)

Wiesz, jak budować klimat figurki, wiesz gdzie powinny mieścić się światłocienie, wiesz nawet jak je rozmieścić na NMM, tylko jeszcze nie kontrolujesz pędzla. Przede wszystkim na chwilę obecną brakuje Ci staranności, którą z pewnością będziesz nabywał z czasem, kiedy pędzel zacznie się ciebie słuchać.

Rozrzedź farbę i nie maluj wszystkiego pionowo końcem pędzla do figurki.
Czasem jak przy tym NMM warto ustawić pędzel poziomo do modelu i dzięki temu pozbywasz się kreskowanej, nierównej powierzchni , a otrzymujesz gładź :twisted: z czasem od jednego takiego pociągnięcia będzie umiał zbudować światłocień. Poćwicz ustawienia pędzla przy pociągnięciach i zobacz jakie dają możliwości.
-- Ańa

Image
Gildor

Post by Gildor »

ImageClick to see full-sized image
ImageClick to see full-sized image
Maska. Jeszcze nie widziałem aby ktoś malował temu modelowi taki wzorki, aż do GD :D U Ciebie też są oczka.

Wzorek na masce. U Ciebie też on jest ale nie dokładny.

Co do reszty to nie wiem. Kolorystyka jest baardzo baardzo zbliżona. Jak mi tego figsa pierwszym razem pokazałeś to od razu mi się z pracą Ani skojarzył.
Ania:chyba prędzej zainspirowałam Cię do pomalowania modelu, bo w pracy nie umiem doszukać się inspiracji
Gildor:Widzę, że praca inspirowana pajacem Ani Wink
Teraz zacząłem się zastanawiać o co właściwie chodzi.
Generalnie chodziło mi o to, że kolega Wojto wzorował się na Twojej pracy tak jak ujął on to w swym poście. :D

Wojto
Zobaczysz, jeszcze zmyjesz tą figurkę i tuż przed GD przemalujesz ledwo przy tym samym zdążając :D Historia lubi się powtarzać.
Powodzenia :wink:
Akasha

Post by Akasha »

A mi właśnie w całej figurce najbardziej podobają się gemy :wink:
IRKUCK

Post by IRKUCK »

zdecydowanie za malo kolorowy jak na harlekina :P, tak po za tym praca ladna czysta, dokladna :)
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

achaaa Gildor, dzięki za dosadne wyłuszczenie ;)
(jestem nieuświadomionym malarzem a nie graczem :P Nie widziałam jak inni malują ten model, stąd nie wiedziałam, że jakieś malowanie jest nietypowe.
Czasem wydaje mi się, że im więcej patrzysz na różne wersje malowania jakiegoś modelu, tym marniejsza szansa na pomalowanie go na swój własny sposób.
Choć i ja w głowie stworzyłam sobie swoje wyobrażenie o tej rasie na podstawie modelu Bragona :D)

Fajnie jest inspirować :!:
-- Ańa

Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

ja tam podobieństw stylistycznych parę widzę: po pierwsze dość ponura i stłumiona kolorystyka. do tego kratki na kapturze, wzorki, itd.

w wykonaniu bardzo różne - chyba choćby dlatego, że Wojto jeszcze nie był w stanie wykonać tego, na czym ty oparłaś swój model - pokrycie go całego drobnymi wzorkami, NMM, intensywniejsze światłocienie, itd.
ale zbliżony klimat jest moim zdaniem wyczuwalny.

a większość herlaków malowana jest bardzo kolorowo, pstrokato - dlatego wasze od razu wydają się podobne.

nieznajomość realiów świata może być problemem - jeśli zważy się, że często ważne jest czy model ocieka klimatem warhammera... :P
parę osób poległo, a parę zarobiło minus na GD.

trochę jakby malować angielskim "czerwonym kurtkom" zielone kubraczki, albo niemiecki Wehrmacht wystroić w kolorowe pomarańczowe mundurki. może ładne, bardziej wpadające w oko - ale niekoniecznie sprawdziłyby się na konkursie modelarstwa historycznego... ;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
dead

Post by dead »

A dla mnie zbyt ponura figurka - ja bym ja zrobil cukierkowo :D - takie prace na poczatku przy mniejszych umiejetnosciach lepiej wygladaja -> Bo efekt jaki np Ania osiagnela jest bardzo trudny do uzyskania -> bo mimo swej mrocznosci figurka jej jest bardzo wyrazna i miejscami "jasna" :D.
Wojto

Re: [PL]Galeria Wojto

Post by Wojto »

Chciałbym was zapytać o radę.Jaką figurkę pomalować na konkurs SLAYER OF DEMONS. Jestem dość początkującym więc weźcie to pod uwagę.

Z góry dzięki za pomoc:).

Pozdrawiam .
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Gildor

Post by Gildor »

Heh Wojtuś Wojtuś to tak jakby właściciel kurtki pytał się przechodniów "Wygodniej mi w dresie czy w tej kurtce" ?:P
Ja bym Ci radził wziąć coś prostszego, bez szaleństw i zbędnych dodatków.
Najlepiej jakąś metalową smukłą rzeźbę.
Kogoś od Reapera byś dobrał luzem :mrgreen:
Image
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

Wojto wrote:Chciałbym was zapytać o radę.Jaką figurkę pomalować na konkurs SLAYER OF DEMONS. Jestem dość początkującym więc weźcie to pod uwagę.
nie jaka, tylko jak.
odpowiedz na to pytaniej jest juz prosta - dobrze
Image
Post Reply