[PL] Warsztat m.ike'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Warsztat m.ike'a

Post by mahon »

Mike wrote:Figurek naoglądałem się na CMoN, wszystkojęzycznych forach czy blogach, prace z GDów znam niemal na pamięć :P. Do tego przekatowałem filmy miniature mentora.

Wiem o co w tym wszystkich chodzi, ale jak biore za pędzel to głupieje.
Nie widziałeś na żywo modeli z mocnym kontrastem = nie widziałeś ich w ogóle.
Pandadosmares przyjechał na Hussara - przed konkursem wydawało mu się, że jego kontrasty są nie tylko mocne, ale wręcz przerysowane. Na konkursie zauważył co to znaczy przesadzone kontrasty. Po konkursie maluje już inaczej.

Dam ci krótką radę na małe ćwiczenie:
Cieniowanie jest dobre dopiero jeśli idzie od czarnego w cieniu do białego w rozjaśnieniu.
(nie, potem nie musisz już tak malować, ale zrób 1-2 modele w tej konwencji)

Ogryna dokończ i zostaw. Skoro się z nim męczysz, to mu odpuść.
Malowanie ma być przyjemne. Jest jeszcze tyle modeli do pomalowania - poćwiczysz na nich i nie będziesz musiał poprawiać początkowych błędów...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
przemo

Post by przemo »

Mahoń dobrze prawi, figurki trzeba zobaczyć jak wyglądają w rzeczywistości. Wszystkie te zdjęcia i filmiki co widzisz w internecie coś pokazują ale nigdy nie pokażą jak model wygląda w rzeczywistości, kiedy trzymasz go w ręku.

Co do odwagi w rozjaśnianiu to rzeczywiście malarze często robią zbyt mały kontrast. Staraj się wyciągnąć go na maksa, tak jakbyś chciał zrobić z tego komiks, a i tak pewnie okaże się zrobiłeś go za mało.

Rada: jak oceniasz swoją prace to popatrz na nią z większej odległości, weź do wyprostowanej ręki i popatrz jak teraz wygląda. Ania kiedyś mówiła o patencie z lusterkiem - żeby przez nie patrzyć na swoje prace. Możesz też spróbować.

powodzenia;]

P.S nie tylko w Warszawie można zobaczyć figurki :) Ale jak chcesz, to wpadaj na jakieś spotkanie malarskie, chętnie pomalujemy coś :)
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

a skąd ty w ogóle jesteś, mike?

szkoda, że większość z nas (tak, ja też) nie podaje lokalizacji w swoim profilu... ułatwiłoby to czasem spotkanie innych hobbystów "w realu"
-- Mahoń

Image

Mike

Post by Mike »

Z Lublina.
Dzięki za wszelkie rady, jeszcze mi dwa egzaminy zostały i będzie prawie 2 tyg wolnego (jak nic na poprawke nie zostanie :D ), to was pomęcze częściej zdjęciami.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

no to w Lublinie na pewno ci nie brakuje innych malarzy. skontaktuj się choćby z Irkuckiem - jemu akurat kontrastu raczej nie brakuje. może ma coś, co mógłby ci pokazać żebyś zobaczył jak to na żywo się prezentuje.
-- Mahoń

Image

Mike

Post by Mike »

Najciemniej pod latarnia :bonk:
Mike

Post by Mike »

Ok, trochę popackałem go farbą. W dobrą stronę idę?

ImageClick to see full-sized image

ImageClick to see full-sized image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

w dobrą :!:
-- Mahoń

Image

Mike

Post by Mike »

Studiowałem na CMoNocie prace Camelsona, kurde tam faktycznie od czarnego do białego leci.

Skoro idę w dobrą stronę to czekają mnie złe rzeczy, o ile cieniutkie czarne kreski jakos da radę zrobić (00 magpolu... muszę K&W 7 kupic) to z białymi będę miał problem (to co widać białe to krawędzing na razie).

Ze skórą mam problem bo fiolet mi coś nawala, niby ok a zostawia ciemne plamy albo pigmentowe kropki.
przemosz.

Post by przemosz. »

Mike wrote:Ze skórą mam problem bo fiolet mi coś nawala, niby ok a zostawia ciemne plamy albo pigmentowe kropki.
Przecigaj pedzel w strone gdzie mia sie najwiecej pigmentu osadzic i wycieraj nadmiar farby w lignine.Pierwsze wartswy powinny byc prawie niezauwazalne.
Post Reply