[PL] Warsztat m.ike'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Re: [PL] Warsztat m.ike'a

Post by Slawol »

Dobra rdza! Dawaj dalej.

A jeśli chodzi o poprzedni model - najbardziej podoba mi się środkowa fotka, ta przerobiona najciemniejsza :mrgreen:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Zapowiada się rewelacyjnie, nie tylko rdza ale również taki fajny stonowany niebieski.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
IRKUCK

Post by IRKUCK »

ciekawie, bardzo podobają mi metaliki na nodze, pancerze też niczego sobie :)
Tak swoją drogą to fajny model dreda :P widzę że niedługo będą takie 2 same modele inne technicznie :)
....::::Dar Makabere Tanza Des Vampires:::....
Image
Mike

Post by Mike »

Odgryzłem ( :bonk: ) mały włosek z końcówki mojego pędzla i nie mogłem zrobić obdrapań na dreadzie, więc czeka aż będę miał narzędzie odpowiednie (pewno dzis). W tym czasie zrobiłem zdjęcia dzwonnicy, nie jestem zadowolony, mniej wiecej wiem co źle, ale wasza krytyka zawsze mnie zmobilizuje.

Zdjęcia takie o (duzy model, trudno ostrosc zlapac na calosci). W zimie ciężko trafić mi na dobre swiatło. Czas kupić jakieś lampki dobre.

ImageClick to see full-sized image

I link do CMoN'a https://www.coolminiornot.com/270232

Do tego prezentuje czwarty, ostateczny schemat kolorystyczny ogryna (kończę niesmiertelne projekty):

Fajerwerków nie będzie, model ma na sobie miliard warstw i ciężko będzie z niego coś konkretnego wyciągnąć (ta rzezba...).
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Jak patrzę na twoje prace, to odnoszę wrażenie takie, że:
- ten koleś potrafi bardzo dobrze malować!
- robi zajefajne efekty, dobry weathering i wie o co kaman w technikach i generalnie warsztacie modelarskim/malarskim
- natomiast wszystkie twoje prace cierpią na barka kontrastu, który trochę niweczy trud i power jaki wkładasz w osiągnięcie rdzy, uszkodzeń itp. rzeczy.
Giną one w natłoku detali.

Na moje musisz popracować nad definicją i separacją elementów.
- większy kontrast zawsze będzie twoim przyjacielem, szczególnie na krawędziach ;)
- jak robisz te odpryski, to przy takiej małej skali czasem warto dać linie ciemnego w cieniach i jasnego na krawędzi.
Zawsze też możesz zestawiać bardziej różniące się tonalnie barwy - mówię o podkładowej i tej kryjącej(to w kontekście techniki z lakierem)
- jak lubisz to możesz też czernią albo ciemnym kolorem lekko odseparować elementy na figurce.

Tyle ode mnie. Nie musisz się zgadzać, wiem, że niektórzy lubią modele, które całe są malowane w środkowym zakresie tonalnym i im to nie przeszkadza.
Ja uważam, że twoim pracom to pomoże jak lepiej "zdefiniujesz elementy" i wiem, że umiesz, a zrobisz jak zechcesz ;)
Mike

Post by Mike »

Ten model jest fatalny do jakiegokolwiek kontrasowania. Starałem się na dreadzie i mam nadzieje ze idę w dobrą stronę. To samo z odpryskami, mam zamiar zrobić kreseczki białe/czarne.
Gildor

Post by Gildor »

Denial ma racje :wink:
Jakby rozparcelować ogryna to: fajny brudzing, ciekawe szmatki ale gdy to połączymyto wyjdzie taki nijaki kisiel. Denial generalnie wszystko powiedział, pytanie tylko czy zechcesz się cofać aby to naprawić. Bo przecież to taka siara :bonk:
Jeśli chodzi o tą katapultę, to jakoś poprzednie koła mi się bardziej podobały :wink:
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

mr_Denial wrote:Jak patrzę na twoje prace, to odnoszę wrażenie takie, że:
- ten koleś potrafi bardzo dobrze malować!
- robi zajefajne efekty, dobry weathering i wie o co kaman w technikach i generalnie warsztacie modelarskim/malarskim
- natomiast wszystkie twoje prace cierpią na brak kontrastu
ImageClick to see full-sized imageImageClick to see full-sized image

nooo
ja oczywiście przerysowałem, ale teraz to chociaż widać o co chodzi na tej figurce :D

na 99% m.ike jest to też gość, który nigdy nie widział żadnej porządnej wystawki figurek, która otworzyłaby mu oczy na to "o co chodzi"
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Mike

Post by Mike »

Jak zawsze, macie rację.

Wystawy widziałem, tyle że czołgowe, a tam "jedynie" magia aerografu. Do wawy na spotkania/konkursy wybieram się od dobrego roku, ale za kazdym razem jak nie uczelnia, to tak zwane problemy osobiste.
Figurek naoglądałem się na CMoN, wszystkojęzycznych forach czy blogach, prace z GDów znam niemal na pamięć :P. Do tego przekatowałem filmy miniature mentora.

Wiem o co w tym wszystkich chodzi, ale jak biore za pędzel to głupieje. Zaden zenital nie pomaga czy zaznaczanie jasnosci i cieni bez patrzenia na przejscia, by wyrownac to glazami/warstwami farby. Model ogryna jest fatalny do cwiczenia czegokolwiek (chce go miec juz z głowy ze tak powiem), ale postaram się cos wykrzesac z niego, zdjecia zapodane przec Mahona na pewno mi pomoze.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Mike wrote:Figurek naoglądałem się na CMoN, wszystkojęzycznych forach czy blogach, prace z GDów znam niemal na pamięć :P. Do tego przekatowałem filmy miniature mentora.

Wiem o co w tym wszystkich chodzi, ale jak biore za pędzel to głupieje.
Nie widziałeś na żywo modeli z mocnym kontrastem = nie widziałeś ich w ogóle.
Pandadosmares przyjechał na Hussara - przed konkursem wydawało mu się, że jego kontrasty są nie tylko mocne, ale wręcz przerysowane. Na konkursie zauważył co to znaczy przesadzone kontrasty. Po konkursie maluje już inaczej.

Dam ci krótką radę na małe ćwiczenie:
Cieniowanie jest dobre dopiero jeśli idzie od czarnego w cieniu do białego w rozjaśnieniu.
(nie, potem nie musisz już tak malować, ale zrób 1-2 modele w tej konwencji)

Ogryna dokończ i zostaw. Skoro się z nim męczysz, to mu odpuść.
Malowanie ma być przyjemne. Jest jeszcze tyle modeli do pomalowania - poćwiczysz na nich i nie będziesz musiał poprawiać początkowych błędów...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply