[PL] Aerograf i jego przydatność

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Gildor

Re: [PL] Aerograf i jego przydatność

Post by Gildor »

Wchodząc link Kasy sprawdziłem sobie Allegro w ogóle pod względem kompre i aero.
Natrafiłem na coś takiego:
https://allegro.pl/bardzo-mocny-metalowy ... 80408.html
Da się tym w ogóle malować? Wadą jest niewątpliwie 10cio minutowy czas działania ale z reguły podkładuje się dużo krócej.
Hm?
Image
Kornel

Post by Kornel »

Kasa wrote:Tylko pytanie jak miałeś to rozwiązane w swoim. Agregat->rurka (podejrzewam wąż do podlewania)->zbiornik-> manometr przed czy po zbiorniku? -> wężyk+filtr-> aerograf ?
Przyznam ze nie pamietam. To bylo kolo 10 lat temu :) Ale na pewno nie mialem filtra bo pamietam ze aerograf plul troche woda. Uzywalem go do ilustracji wiec zbytnio to nie przeszkadzalo.

Kasa: roznica cenowa miedzy tymi dwoma jest niewielka, wiec moze ten drozszy? (Wyglada konkretniej). Choc wydaje mi sie ze efekty uzyskane za pomoca obu aerografow jakie znalazles nie beda sie zbytnio roznic. Ja mam podobny do tego TG130 i do nalozenia podkladu i prostego rozjasnienia jest OK (mam dysze 0,3). TG180 wyglada jednak profesjonalniej :D Styl tez jest wazny 8)

Gildor: Ja bym jednak takiego ze zbiornikiem szukal. Komfort pracy jest lepszy.
Struna

Post by Struna »

Kornel wrote:
Kasa wrote:Tylko pytanie jak miałeś to rozwiązane w swoim. Agregat->rurka (podejrzewam wąż do podlewania)->zbiornik-> manometr przed czy po zbiorniku? -> wężyk+filtr-> aerograf ?
Kasa: roznica cenowa miedzy tymi dwoma jest niewielka, wiec moze ten drozszy? (Wyglada konkretniej). Choc wydaje mi sie ze efekty uzyskane za pomoca obu aerografow jakie znalazles nie beda sie zbytnio roznic. Ja mam podobny do tego TG130 i do nalozenia podkladu i prostego rozjasnienia jest OK (mam dysze 0,3). TG180 wyglada jednak profesjonalniej :D Styl tez jest wazny 8)
Wiesz, ale ten TG180 ma tylko 1 dyszę 0,25mm, a TG130 ma 0,2mm i 0,3mm. Czy jest jakaś duża różnica między dyszą 0,25, a 0,2 ?

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marta

Post by Marta »

Kasa wrote:Czy jest jakaś duża różnica między dyszą 0,25, a 0,2 ?
no tak mniej wiecej 0,05 :twisted:

a tak serio, to ja mam ten 180 z dyszą 0,2 i do figsów jest wystarczająca, nawet do tych 54mm. Ponoć te większe dysze (powyżej 0,3) przydają się bardziej do malowania karoserii, ale nie próbowałam, więc głowy sobie za to uciąć nie dam.

peace
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Struna

Post by Struna »

Marta wrote:
Kasa wrote:Czy jest jakaś duża różnica między dyszą 0,25, a 0,2 ?
no tak mniej wiecej 0,05 :twisted:

a tak serio, to ja mam ten 180 z dyszą 0,2 i do figsów jest wystarczająca, nawet do tych 54mm. Ponoć te większe dysze (powyżej 0,3) przydają się bardziej do malowania karoserii, ale nie próbowałam, więc głowy sobie za to uciąć nie dam.

peace
m
Czyli podsumowując lepiej wziąć mniej stylowego TG130 z dyszami 0,3 i 0,2 niż stylowego 0,25? :D

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marta

Post by Marta »

Ja osobiście wziełam 180 z jedą dyszą, nawet ciut mniejszą niż ten na allegro. I gdybym miała drugi raz dokonywać zakupu zrobiłabym to samo. Raz, dlatego że jestem zadowolona z mojego aero, dwa, bo chyba bałabym się plastikowych części, tym bardziej, że ten plastikowy element będziesz odkręcał po kilka razy w czasie jednej sesji malowania.
Takie jest moje zdanie na ten temat.

peace
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Kornel

Post by Kornel »

W moim aerografie ta czarna czesc jest ceramiczna. Bardzo twarda, pewno moze peknac jak spadnie, ale przy dobrym traktowaniu wytrzyma moim zdaniem sporo.
Kornel

Post by Kornel »

Jasny gwint...

https://www.youtube.com/watch?v=En5FZ8Dj ... ure=autofb

...a ja to wszystko pedzlem robilem...

:roll:
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

a ten efekt koncowy to malowanie czy photoshopowanie?
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

nie wiem bo video takie nie za wielkie. na pewno da się taki efekt osiągnąć aerografem i maskowaniem. ale czy tak było tym razem? nie wiem...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Post Reply