[PL] Aerograf i jego przydatność
Re: [PL] Aerograf i jego przydatność
Wchodząc link Kasy sprawdziłem sobie Allegro w ogóle pod względem kompre i aero.
Natrafiłem na coś takiego:
https://allegro.pl/bardzo-mocny-metalowy ... 80408.html
Da się tym w ogóle malować? Wadą jest niewątpliwie 10cio minutowy czas działania ale z reguły podkładuje się dużo krócej.
Hm?
Natrafiłem na coś takiego:
https://allegro.pl/bardzo-mocny-metalowy ... 80408.html
Da się tym w ogóle malować? Wadą jest niewątpliwie 10cio minutowy czas działania ale z reguły podkładuje się dużo krócej.
Hm?

-
Kornel
Przyznam ze nie pamietam. To bylo kolo 10 lat temuKasa wrote:Tylko pytanie jak miałeś to rozwiązane w swoim. Agregat->rurka (podejrzewam wąż do podlewania)->zbiornik-> manometr przed czy po zbiorniku? -> wężyk+filtr-> aerograf ?
Kasa: roznica cenowa miedzy tymi dwoma jest niewielka, wiec moze ten drozszy? (Wyglada konkretniej). Choc wydaje mi sie ze efekty uzyskane za pomoca obu aerografow jakie znalazles nie beda sie zbytnio roznic. Ja mam podobny do tego TG130 i do nalozenia podkladu i prostego rozjasnienia jest OK (mam dysze 0,3). TG180 wyglada jednak profesjonalniej
Gildor: Ja bym jednak takiego ze zbiornikiem szukal. Komfort pracy jest lepszy.
Wiesz, ale ten TG180 ma tylko 1 dyszę 0,25mm, a TG130 ma 0,2mm i 0,3mm. Czy jest jakaś duża różnica między dyszą 0,25, a 0,2 ?Kornel wrote:Kasa: roznica cenowa miedzy tymi dwoma jest niewielka, wiec moze ten drozszy? (Wyglada konkretniej). Choc wydaje mi sie ze efekty uzyskane za pomoca obu aerografow jakie znalazles nie beda sie zbytnio roznic. Ja mam podobny do tego TG130 i do nalozenia podkladu i prostego rozjasnienia jest OK (mam dysze 0,3). TG180 wyglada jednak profesjonalniejKasa wrote:Tylko pytanie jak miałeś to rozwiązane w swoim. Agregat->rurka (podejrzewam wąż do podlewania)->zbiornik-> manometr przed czy po zbiorniku? -> wężyk+filtr-> aerograf ?Styl tez jest wazny
![]()
Pozdrawiam
Pozdrawiam
no tak mniej wiecej 0,05Kasa wrote:Czy jest jakaś duża różnica między dyszą 0,25, a 0,2 ?
a tak serio, to ja mam ten 180 z dyszą 0,2 i do figsów jest wystarczająca, nawet do tych 54mm. Ponoć te większe dysze (powyżej 0,3) przydają się bardziej do malowania karoserii, ale nie próbowałam, więc głowy sobie za to uciąć nie dam.
peace
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
Czyli podsumowując lepiej wziąć mniej stylowego TG130 z dyszami 0,3 i 0,2 niż stylowego 0,25?Marta wrote:no tak mniej wiecej 0,05Kasa wrote:Czy jest jakaś duża różnica między dyszą 0,25, a 0,2 ?![]()
a tak serio, to ja mam ten 180 z dyszą 0,2 i do figsów jest wystarczająca, nawet do tych 54mm. Ponoć te większe dysze (powyżej 0,3) przydają się bardziej do malowania karoserii, ale nie próbowałam, więc głowy sobie za to uciąć nie dam.
peace
m
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Ja osobiście wziełam 180 z jedą dyszą, nawet ciut mniejszą niż ten na allegro. I gdybym miała drugi raz dokonywać zakupu zrobiłabym to samo. Raz, dlatego że jestem zadowolona z mojego aero, dwa, bo chyba bałabym się plastikowych części, tym bardziej, że ten plastikowy element będziesz odkręcał po kilka razy w czasie jednej sesji malowania.
Takie jest moje zdanie na ten temat.
peace
m
Takie jest moje zdanie na ten temat.
peace
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Twisted Brushes
-
Kornel
W moim aerografie ta czarna czesc jest ceramiczna. Bardzo twarda, pewno moze peknac jak spadnie, ale przy dobrym traktowaniu wytrzyma moim zdaniem sporo.
-
Kornel
Jasny gwint...
https://www.youtube.com/watch?v=En5FZ8Dj ... ure=autofb
...a ja to wszystko pedzlem robilem...

https://www.youtube.com/watch?v=En5FZ8Dj ... ure=autofb
...a ja to wszystko pedzlem robilem...
nie wiem bo video takie nie za wielkie. na pewno da się taki efekt osiągnąć aerografem i maskowaniem. ale czy tak było tym razem? nie wiem...