[PL] Siedziba Flameona ;)
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Siedziba Flameona ;)
ZŁOTO JEST PŁAAAAAAASKIE W WIĘKSZOŚCI MIEJSC!!!
Prawie be i fuj...
No nie, złoto mi wygląda na niedokończone, nity nie są podkreślone (ale to konik Mahonia...
). Serio. Mało cieniowania, mało rozjaśnień, trochę przybrudzone i zaczernione, ale to dla mnie za mało. MAŁO!
No ale jeśli miało takie być, to OK - jak dla mnie jednak to ze dwie-trzy warstwy rozjaśnień z jakąś stalą i byłoby cacy, ale model jest w sumie dość ciemny...
A może w tę stronę - widzisz, chodzi mi o to, że cały model jest dość ciemny, więc podejrzewam, że nie chciałeś, żeby się złoto aż tak błyszczało na tle stonowanych kolorów. I OK, to jestem w stanie zrozumieć i jak najbardziej popieram, ale jeśli tak miałoby być, to w takim razie złoto w najciemniejszych miejscach wciąż jest za jasne. Mogłoby być aż czarne tam, gdzie jest brązowe, wtedy czysty kolor złota byłby jednocześnie finalnym rozjaśnieniem. Tak to jakoś widzę. O, DOKŁADNIE jest to widoczne na jego lewym padzie oraz na jego prawej nodze - na 3. ujęciu. I wszędzie mogłoby być właśnie tak, jak tam. Tak sobie myślę, że to jest już raczej efekt brudzenia z podstawką, a nie cieniowania złota
Ale o takie coś mi właśnie chodzi, w tym miejscu złoto mi się podoba.
Poza tym podobają się: czarny pancerz, kości, rogi (choć jeden ton wyżej bym wolał, bo nawet jak dla mnie to trochę za ciemne...), morda mogłaby dostać ze dwie kreski rozjaśnień i jaśniejsze kły, bo te ledwo widać - przynajmniej na zdjęciu. Na lewym padzie mógłby się jakiś freehand znaleźć, bo cały czarny jest trochę nudny. Podtrzymuję opinię dot. zielonego wężyka i niebieskiego hełmu - nie pasują mi te kolory w ogóle do niczego. Odblaski od miecza są super, wspaniałe ciepłe światło, ale samo ostrze miecza już dość "zwykłe" w porównaniu z głębią kolorów i przejść na reszcie modelu...
Jakoś tak się komiksowo odcina od płynnego malowania i odstaje "jasnością" w porównaniu z całą resztą ciemną... Może to przez te białe rozjaśnienia taki efekt mi lata przed oczami.
No i ładna podstawka i bardzo udany brudzing!
Zdecydowanie obstawiam rogi jako najlepszy element całego modelu
Później kości i podstawka, potem reszta
Co nie zmienia faktu, że jako całość to praca jest bardzo dobra! Gratuluję
I dobre fotki, ale ciasne kadry 
P.S. Przez Ciebie chce mi się tego potwora pomalować...
A może w tę stronę - widzisz, chodzi mi o to, że cały model jest dość ciemny, więc podejrzewam, że nie chciałeś, żeby się złoto aż tak błyszczało na tle stonowanych kolorów. I OK, to jestem w stanie zrozumieć i jak najbardziej popieram, ale jeśli tak miałoby być, to w takim razie złoto w najciemniejszych miejscach wciąż jest za jasne. Mogłoby być aż czarne tam, gdzie jest brązowe, wtedy czysty kolor złota byłby jednocześnie finalnym rozjaśnieniem. Tak to jakoś widzę. O, DOKŁADNIE jest to widoczne na jego lewym padzie oraz na jego prawej nodze - na 3. ujęciu. I wszędzie mogłoby być właśnie tak, jak tam. Tak sobie myślę, że to jest już raczej efekt brudzenia z podstawką, a nie cieniowania złota
Poza tym podobają się: czarny pancerz, kości, rogi (choć jeden ton wyżej bym wolał, bo nawet jak dla mnie to trochę za ciemne...), morda mogłaby dostać ze dwie kreski rozjaśnień i jaśniejsze kły, bo te ledwo widać - przynajmniej na zdjęciu. Na lewym padzie mógłby się jakiś freehand znaleźć, bo cały czarny jest trochę nudny. Podtrzymuję opinię dot. zielonego wężyka i niebieskiego hełmu - nie pasują mi te kolory w ogóle do niczego. Odblaski od miecza są super, wspaniałe ciepłe światło, ale samo ostrze miecza już dość "zwykłe" w porównaniu z głębią kolorów i przejść na reszcie modelu...
No i ładna podstawka i bardzo udany brudzing!
Zdecydowanie obstawiam rogi jako najlepszy element całego modelu
P.S. Przez Ciebie chce mi się tego potwora pomalować...
Niestety złoty metalik to moja pięta achillesowa
poza tym zrobienie im dobrych zdjęć już w ogóle jest poza moim zasięgiem ( podobnie jak wyłapanie ostrości na twarzy
) ale np. na lewej nodze cieniowanie dobrze widać ( zapewniam ,że to nie naturalny światłocień ) no i cienie na nich nie są wytworem brudzingu
freehand, tak! Bardzo chciałem zrobić, ale o dziwo klient się nie zgodził
,cały model chciałem zrobić taki w miarę mroczny ( w końcu to demon
) no to jest taki trochę ciemny, a lawowy miecz również był życzeniem klienta, a czegoś co z założenia jest lawą mrocznego się zrobić nie dało 
Ogólnie to dziękuję za tak przychylne oceny bo ja niestety nie jestem z niego w pełni zadowolony...
Ogólnie to dziękuję za tak przychylne oceny bo ja niestety nie jestem z niego w pełni zadowolony...
no miecz mógł by się bardziej świecić (promieniować ) bo jeśli to jest lawowe to lawa ma 1350-1400°C .. a to samo w sobie już ma efekt promieniowania i to nawet nie koniecznie świetlnego 
Click to see full-sized image
wiesz o co chodzi - ten czerwonkawy odcień dominuje całkowicie rzeczy weksponowane na promieniowanie cieplne - u ciebie jest efekt oświetlenia ale niema efektu żaru
poza tym fajnie - .. o złocie już ci pisałem .. i nie tylko ja .. zresztą sam wiesz
(głowa była idealnym miejscem na odwzorowanie OSL od miecza
Click to see full-sized imagewiesz o co chodzi - ten czerwonkawy odcień dominuje całkowicie rzeczy weksponowane na promieniowanie cieplne - u ciebie jest efekt oświetlenia ale niema efektu żaru
poza tym fajnie - .. o złocie już ci pisałem .. i nie tylko ja .. zresztą sam wiesz
(głowa była idealnym miejscem na odwzorowanie OSL od miecza
-
kacper_gda
Jak dla mnie rewelacja
światło na kolanie wyszło super
Musiałbym wtedy bardzo poszerzyć zasięg światła na pozostałych elementach a ja chciałem żeby on delikatnie świecił 
Bardzo fajna praca i z niecierpliwością czekam na coś nowego od Ciebie 
"+"
-Czaszeki ,rogi itepe
-Podstawka
"+/-"
-Mimo ,że technicznie super to nie lubię tego typu gorejących mieczyków ...
"-"
-Metale ,nie wiem ale na tych fotach strasznie płasko wyglądają
-Hełm SM strasznie kłuje w oczy
mogłeś zrobić innego zakonu 
"+"
-Czaszeki ,rogi itepe
-Podstawka
"+/-"
-Mimo ,że technicznie super to nie lubię tego typu gorejących mieczyków ...
"-"
-Metale ,nie wiem ale na tych fotach strasznie płasko wyglądają
-Hełm SM strasznie kłuje w oczy

Wiesz co przy takim skilu obkrawedziowanie zlotych elementow mithril silver i w puszczenie czerni dookola nitow to chyba niezbyt karkolomne zadanie?Flameon wrote:Niestety złoty metalik to moja pięta achillesowa.
Pozatym bardzo ladny figurasek
przemosz. wrote:Wiesz co przy takim skilu obkrawedziowanie zlotych elementow mithril silver i w puszczenie czerni dookola nitow to chyba niezbyt karkolomne zadanie?Flameon wrote:Niestety złoty metalik to moja pięta achillesowa.
Pozatym bardzo ladny figurasek
Dlaczego sam na to wcześniej nie wpadłem
A tak w ogóle to nie umiem malować takich dużych modeli lepiej, o ile nogi malowało mi się wygodnie o tyle reszta była jedną wielką porażką, za duże to dla mnie, nie umiałem sobie poradzi z tak wielkim, metalowym modelem, nie miałem jak wygodnie ręki oprzeć ani jak manewrować pędzlem, to nie moja liga
kurcze jak dla mnie - [czyt. na moim monitorze
] wyszedł rewelacyjnie!
Bardzo podoba mi się światłocień na czarnych elementach pancerza, kościste detale (jak czachy) - super.
Jedyne co wygląda na mniej potraktowane światłocieniem, to dwa czerwone elem.: głowa i 'garby' patrząc od góry.
Ja jednak skupiłabym więcej uwagi na głowę.
Tyle z moich spostrzeżeń
Bardzo podoba mi się światłocień na czarnych elementach pancerza, kościste detale (jak czachy) - super.
Jedyne co wygląda na mniej potraktowane światłocieniem, to dwa czerwone elem.: głowa i 'garby' patrząc od góry.
Ja jednak skupiłabym więcej uwagi na głowę.
Tyle z moich spostrzeżeń