[PL]media itp.

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
kacpero

Post by kacpero »

Ja używam retardera firmy Talens i jestem zadowolony. Cena to około 17 pln za 75 ml. Dopiero niedawno wyczaiłem w sklepie plastycznym tańszą wersję retardera polskiego producenta bodajże za 9 pln. Nie wiem jaka jest między nimi różnica (oprócz ceny oczywiście :D ) ale myśle ze niewielka.
Przemas

Post by Przemas »

zazwyczaj uzywam wylacznie wody. retardera dodaje gdy pracuje nad drobnymi wzorkami. flow improvera gdy farbka nie wplywa mi dobrze w zaglebienia lub chce szybciej nalozyc bazowy kolor (dzieki niemu pigment rowniej sie rozklada). matte medium daje czasami fajne efekty gdy sie go zmiesza z metalikami, jest dobry tez do porawek. glaze medium to chyba najbardziej uniwersalna zabawka i jesli mialbym zdecydowac sie na zakup 1 medium to wybralbym wlasnie te (jest to mieszanka wszystkich powyzszych). kupic mozna w sklepach dla plastykow lub modelarskich posiadajcych farbki vallejo.
jakis czas temu skrobnalem krotki opis najpopularniejszych "dolewek" ;) :
artykulik
jak tylko zrosnie mi sie zlamana lapa pomysle nad rozbudowaniem tekstu o fotki i opis krok-po-kroku pokazujacy jak korzystam z tych substancji.
zgadzam sie ze alkoholowe metaliki daja lepszy efekt. zazwyczaj maja drobniejszy pigment. praca jednak z nimi to katorga. z drugiej jednak strony zadna inna farba nie dala mi efektu chromu poza alkoholowym alcladem.
na ogol jednak polegam na citadelkach - ich obecne metaliki sa bardzo dobre.
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

czekamy na artykuł - jak na razie media to dla mnie czarna magia... :?
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Galharen

Post by Galharen »

Hmm, tak czytam to wszystko i nasuwa mi się na myśl jeden tekst: ,,o czym wy do cholery mówicie" :wink: :wink:
Ja również polegam na standardowej procedurze czyli farba + woda :) .
Ale ten glaze medium z tego co tu przeczytałem może być przydatny.
Ku ścisłości, do tego glaze medium dodajemy odpowiedniej farby,aby otrzymać odpowiedni dla nas kolor, tak? Czy wystarczy samo to medium ( :roll: :wink: ) nałożyć na przejścia aby je ,,rozmyć"?
I jeszcze druga sprawa - czy to trujące jest :wink: , bo ostatnio zauważyłem, że tak jak Demi liżę pędzelki :lol: :lol:

Jakąs stronkę mógłby ktoś podrzucić gdzie mogę dostać te specyfiki?
Demi_morgana
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by Demi_morgana »

popytaj w sklepach plastycznych lub malarskich :)
Image

Hobby blog

Katoliku uważaj!
Post Reply