[PL]media itp.
-
Przemas
zazwyczaj uzywam wylacznie wody. retardera dodaje gdy pracuje nad drobnymi wzorkami. flow improvera gdy farbka nie wplywa mi dobrze w zaglebienia lub chce szybciej nalozyc bazowy kolor (dzieki niemu pigment rowniej sie rozklada). matte medium daje czasami fajne efekty gdy sie go zmiesza z metalikami, jest dobry tez do porawek. glaze medium to chyba najbardziej uniwersalna zabawka i jesli mialbym zdecydowac sie na zakup 1 medium to wybralbym wlasnie te (jest to mieszanka wszystkich powyzszych). kupic mozna w sklepach dla plastykow lub modelarskich posiadajcych farbki vallejo.
jakis czas temu skrobnalem krotki opis najpopularniejszych "dolewek"
:
artykulik
jak tylko zrosnie mi sie zlamana lapa pomysle nad rozbudowaniem tekstu o fotki i opis krok-po-kroku pokazujacy jak korzystam z tych substancji.
zgadzam sie ze alkoholowe metaliki daja lepszy efekt. zazwyczaj maja drobniejszy pigment. praca jednak z nimi to katorga. z drugiej jednak strony zadna inna farba nie dala mi efektu chromu poza alkoholowym alcladem.
na ogol jednak polegam na citadelkach - ich obecne metaliki sa bardzo dobre.
jakis czas temu skrobnalem krotki opis najpopularniejszych "dolewek"
artykulik
jak tylko zrosnie mi sie zlamana lapa pomysle nad rozbudowaniem tekstu o fotki i opis krok-po-kroku pokazujacy jak korzystam z tych substancji.
zgadzam sie ze alkoholowe metaliki daja lepszy efekt. zazwyczaj maja drobniejszy pigment. praca jednak z nimi to katorga. z drugiej jednak strony zadna inna farba nie dala mi efektu chromu poza alkoholowym alcladem.
na ogol jednak polegam na citadelkach - ich obecne metaliki sa bardzo dobre.
-
Demi_morgana
- Chest of Colors

Hmm, tak czytam to wszystko i nasuwa mi się na myśl jeden tekst: ,,o czym wy do cholery mówicie"
Ja również polegam na standardowej procedurze czyli farba + woda
.
Ale ten glaze medium z tego co tu przeczytałem może być przydatny.
Ku ścisłości, do tego glaze medium dodajemy odpowiedniej farby,aby otrzymać odpowiedni dla nas kolor, tak? Czy wystarczy samo to medium (
) nałożyć na przejścia aby je ,,rozmyć"?
I jeszcze druga sprawa - czy to trujące jest
, bo ostatnio zauważyłem, że tak jak Demi liżę pędzelki
Jakąs stronkę mógłby ktoś podrzucić gdzie mogę dostać te specyfiki?
Ja również polegam na standardowej procedurze czyli farba + woda
Ale ten glaze medium z tego co tu przeczytałem może być przydatny.
Ku ścisłości, do tego glaze medium dodajemy odpowiedniej farby,aby otrzymać odpowiedni dla nas kolor, tak? Czy wystarczy samo to medium (
I jeszcze druga sprawa - czy to trujące jest
Jakąs stronkę mógłby ktoś podrzucić gdzie mogę dostać te specyfiki?
-
Demi_morgana
- Chest of Colors