[PL] Aerograf i jego przydatność

Jak ktoś osiągnął ten efekt? A jak ja bym mógł to zrobić?
Marta

Re: [PL] Aerograf i jego przydatność

Post by Marta »

przemo wrote:Czyli widzę że na to jaką farbą malować podkłąd nie macie raczej pomysłu :)
Możesz używać surfacera odpowiednio rozcienczonego, Bohun pisał kiedyś, że jako podkład nakłada cienką warstwę fundation GW, może też być każda inna biała, szara lub czarna farbka. Jeśli miałbyś ochotę poeksperymentować, to Gunze Sangyo ma też oprócz surfacera inne specyfiki do podkładowania, np osobny do żywicy, ale o nich się nie wypowiem czy są dobre, bo nie testowałam.
Myślę, że najwięcej mógłbyś się dowiedzieć, buszując po stronach i forach modelarskich, tam aero jest znacznie bardziej popularny, więc pewnie też bardziej jest rozbudowana 'chemia'.
KeraM wrote:Hej

Który kompresor jest lepszy membranowy czy walizkowy? :) A i czy aerograf z Cytadeli.pl jest dobry?
Myślę, że jeśli przejrzysz kilka pierwszych stron tego wątku, znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. Jest tam sporo technicznej wiedzy;]

pzdr
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Kuzyn

Post by Kuzyn »

Siemka wszystkim, dzisiaj przeglądając jutuba trafiłem na cos takiego --> https://www.youtube.com/watch?v=hQE1yTwjaGY

może komuś się przyda :)
przemo

Post by przemo »

Przyszedł do mnie kompresorek! Ten co pokazywałem wcześniej:
ImageClick to see full-sized image

Już trochę potestowałem więć powiem tak:
-naprawdę bardo cichy
-tak jak mówił Jon - jest to kompresor tłokowo a nie membranowy
-ma zbiornik, ale jest on baaardzo mały
-ma chłodzenie
-ma manometr
-ma filtr
-możliwość przyłączenia 2. aerografów (ale przy tak małym zbiornik nie wiem czy ma to sens, chyba że malujemy raz tym a raz drugim a nie oboma na raz)
-jest mały i poręczny :)
-ponoć sam się wyłącza przy przegrzaniu ale jeszcze mi się to nie zdarzyło

Pomimo małego pojemnika, przy dwugodzinnej sesji malowania i wypróbowywania wszystkiego co się da, kompresor praktycznie w ogóle się nie nagrzał, a mała pojemność zbiornika w ogóle mi nie przeszkadzała. Jest na tyle cichy że można pracować z nim późnym wieczorem mieszkając w bloku bez strachu że odwiedzą nas sąsiedzi. Mi zakup bardzo się podoba, dzięki wielkie Jon! (bo on mi wyszukał ten model w internecie).

A co do samego AEROGRAFU:
naczytałem się, w tym i innych wątkach o tym jak można wydać kupę kasy na aerograf i potem bardzo się zawieźć. Że pseudoiwaty to raczej tylko do nakładania podkładów i lakieru i trudno je na początku opanować. Dlatego też trochę się bałem całego tego sprzętu i miałem dość sceptyczne podejście. Ale po pierwszych testach jestem bardzo zaskoczony! Aerograf daje nowe możliwości i mam zamiar malować nim (a nie tylko nakładać podkład). Widzę, że jak trochę poćwiczę to mogę naprawde precyzyjnie umieszczać nim farbę. Już teraz, malując testowego skavena (tylko aerografem) udało mi się (w lepszy lub gorszy sposób) go pokolorować, pocieniować i rozjaśnić. Jeżeli ma się zajawkę i chęć to jak najbardziej polecam zakup sprzętu do malowania aerografem!
Widze dla niego szeroki wachlarz zastosowań:
- kładzenie super gładkiego zenitalnego lub innego podkładu z kierunkowym oświetleniem
- kładzenie wstępnych kolorów, ich rozjaśnianie i cieniowanie
- malowanie podstawek, dioram, przeróżnych terenów
- oczywiście malowanie dużych pojazdów/potworów
- kładzenie podkładu
- zabawa z OSL
- zabawa z kolorowym podkładem (ciepły/zimny/brązowy/metaliczny co tylko przyjdzie do głowy)
- szybkie malowanie oddziałów i innych TT

Takie są moje pierwsze wrażenia. Aaaa, no i nie wyobrażajcie sobie że od razu wyciągniecie linie 1mm :D To wymaga chyba sporego treningu :D
Ctan

Post by Ctan »

Dodam jeszcze coś od siebie :)
To co warto a nawet trzeba mieć z osprzętu do aero i kompresora (z moich empirycznych doświadczeń):
  • :arrow: strzykawki do insuliny (mają gumowy tłoczek i kosztują grosze w aptekach)
  • :arrow: rękawiczki lateksowe/foliowe (foliowe można wziąć za friko z każdej stacji benzynowej)
  • :arrow: pojemniczki do mieszania (szklane pojemniki na podgrzewacze z ikei się w 100% nadają)
  • :arrow: pojemnik na brudy (np. kubki jednorazowe)
  • :arrow: patyczki do mieszania (mieszadełka do kawy np. pożyczone z coffeeheaven)
  • :arrow: Papierowe ręczniki do wycierania rączek
  • :arrow: Większe strzykawy na gotowe mieszanki farby
  • :arrow: stojak na aero to podstawa
  • :arrow: tester typu tektura (do testowania mieszanki i jej leistości, mokrości itp.)
  • :arrow: stary pędzel do czyszczenia aero
  • :!: maseczka ochronna (to takie białe bawełniane, też kosztuje grosze) przy czyszczeniu aero żeby nie odlecieć od rozpuszczalników :mrgreen:, bez maseczki trzeba się nastawić na zwiększony apetyt, zawroty i bóle głowy, nie polecam ;)
@przemo
a co do lini 1mm to trening to połowa sukcesu, przede wszystkim musisz mieć odpowiednie ciśnienie i gęstość (raczej rzadkość) farby :P
np. 0,7 atm i gęstość farbki jak mleko 0,5% albo rzadsza.
Ja osobiście wolę takie rzeczy załatwiać pędzlem, którego później nie muszę myć przez pół godziny ;) Modelarstwo bez aerografu nie przejdzie, w branży figurkowej daje radę ale nie jest niezbędny aczkolwiek baaardzo nieraz pomocny (np. model Arachnaroka).
Image Image
przemo

Post by przemo »

do czyszczenia aerografu to widziałem jeszcze jak na filmikach korzystają z takich specjalnych pojemniczków: wkładasz tam aerograf i psikasz :) i nic z niego nie wylatuje. Nie wiem czy jasno się wyraziłem :) Ale gdzie można coś takiego kupić? Droga sprawa? Chyba bardzo wygodna?
Ctan

Post by Ctan »

Ja wolę czyszczenie bardziej mechaniczne, czyli rozkręcam na części pierwsze i dokładne myju myju, bo wiem że jak coś się zalepi to już drugiego takiego aero nie kupię :)
Możesz też psikać za okno żeby przeczyścić :D
Image Image
Marta

Post by Marta »

przemo wrote:do czyszczenia aerografu to widziałem jeszcze jak na filmikach korzystają z takich specjalnych pojemniczków: wkładasz tam aerograf i psikasz :) i nic z niego nie wylatuje. Nie wiem czy jasno się wyraziłem :) Ale gdzie można coś takiego kupić? Droga sprawa? Chyba bardzo wygodna?
Ja mam coś takiego
I muszę przyznać, że jest wygodne całkiem, ale czysczenia po malowaniu nie zastąpi. Tutaj można sobie wypsikać resztkę koloru, czy przepuścić wodę z płynem czyszczącym przy zmianie koloru, ale po malowaniu i tak musisz rozkręcić i mechanicznie usunąć wszystkie ewentualne skrzepy farby.

Jest też coś takiego,
ponoć w połączeniu z odpowiednimi preparatami do czyszczenia aero działa cuda. Sama takiego nie mam, ale pewnie w przyszłości się skuszę.

pzdr
m
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
przemo

Post by przemo »

Oczywiście, że po malowaniu rozkręcam i mechanicznie czyszcze ale przy zmianie koloru trzeba przepłukać wszystko.

A cóz to za cudo pokazałas Marta w 2. linku?? Jak to to czyści i jak to działa? Wkłada się rozkręcony aerograf czy w całości?
Marta

Post by Marta »

Nie wiem jeszcze dokładnie jak się tego używa;] Ale chyba rozkręcony wkładasz.
Nie chcę zaśmiecać sobie domu następną porcją osprzętu, dopóki nie będę pewna, że nie odłożę aero do szafy.
Jak się zdecyduję kupić to poszukam dokładniejszego info na forach o aerografowaniu.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
dead

Post by dead »

A to nie jest jakas pluczka ultradzwiekowa ?? bo to wyglada chyba podobnie. Takim czyms zwyklem czyscic okulary :). Moze to jest wlasnie takie cudo tylko zamiast wody wlewasz preparacik jakis do aero.
Post Reply