[PL] Warsztat m.ike'a

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Mike

Re: [PL] Warsztat m.ike'a (zguba, wilk i szafa na kołach)

Post by Mike »

Mały up, mam problem przy skórze, chciałem żeby była nurglowo fioletowa, ale trochę mi nie wychodzi, help.

ImageClick to see full-sized image
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

szczur - lepiej (chyba .. bo słabo widać) - krew - cler red + uchu .. a nie samo clear red

Wilczek - a gdzie krawędzie ?

Grubas :
zielony kaptur - zagalopowałes się - rozjaśniłes tak że ci "płasko" wyszedł
chciałem żeby była nurglowo fioletowa, ale trochę mi nie wychodzi, help.
sprecyzuj pojęcie bo sie zgubiłem ?? (pokaz na jakiejś fotce co ty chcesz zrobić a powiemy jak :) )
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
Mike

Post by Mike »

Wilczek nie ma krawędzi bo do tego etapu jeszcze nie doszedłem :P

Z grubasem idzie ciężko, duży model, dużo płaskiego, pierwsze takie doświadczenie dla mnie. Skóra to taki przypieczony świniaczek, którego ktoś nie zjadł do końca i leżał na słońcu przez kilka dni. Trochę malowałem, pracowałem głównie ze skórą, idę w dobrą stronę?

Zdjęcia takie o, bo padało cały dzień i światła nie było.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

Trochę malowałem, pracowałem głównie ze skórą, idę w dobrą stronę?
nie mam pojęcia bo cały czas nie wiem w jaką stronę ty chcesz iść ......
ale zdaje mi się że ugryzłeś sie sam w zadek - tzn zacząłeś malowanie skóry od ciemnego podkładu - a to zazwyczaj 2x tyle roboty (najlepiej wystartować od jakiegoś 70% ~ 80% finalny jasny a potem zrobić cienie i ostateczne rozjaśnienie - albo od jakiegoś innego abstarkcyjnego jasnego np khaki , yellow ochra czy cuś )
(widziałeś jak malowałem Nurglowe duże zabawki ??)
Image
Mike

Post by Mike »

No właśnie podkład nie był ciemny, ale z cieniowaniem się rozpędziłem i męczę się z tym niemiłosiernie. Skóra ma być fioletowo-różowa. Wydaje mi się że fiolet we wgłębieniach jest zbyt ciemny, ale ta figurka ma tak wypukłe mięśnie że są tak strasznie głębokie rowy. Rozjaśniać do prawie białego z tego co mam a jakieś niedociągnięcia glazami poprawić czy rozjaśnić jeszcze cienie?

Widziałem, nawet pytałem jak to robiłeś. Zielony odcień mi tu się będzie zlewał ze szmatą więc w fiolety i czerwienie wole iść.

Coś takiego?
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

łooo to żeś się zapędzlował ...
jeśli to ma być kolor główny to powinien być dominującym kolorem .. a u ciebie to może jest z 2% ~5% ??

żadnego białego
ani glazów

bierzesz ten mięsny kolorek robisz sobie go na mokrej palecie dodajesz odrobinę jakiegoś jasnego (może nawet być ice blue , Tentacle pink , ice yelow - cokolwiek ) i jedziesz tym 60% skóry - tam gdzie maja być rozjaśnienia , tam gdzie kolor bazowy (bazowy = główny)
jak masz to to prawdopodobne wyszły ci nieładne granice miedzy tym co wcześniej a nowym -
na mokrej palecie ten kolorek powinien być ciągle mokry
no to dodajesz do niego ciemnego granatu i może brązu ?? i lecisz graniczne przejścia tym (powinno dać efekt 55% bazowego koloru 30% półcienia - 15 głęboki cień - na razie to ty mas 55% głębokiego cienia )

jak będziesz miał coś takiego
to ten mięsny (bazowy) + coś jaśniejszego ) i robisz rozjaśnienia - tam gdzie być powinny (powinno ci to zjeść z 15 %~20% z tych 55% bazowego)

potem jako że model jest zielony - snekbiter lether + zielony i robisz z tego kolorowa wodę wyjdzie taka trawa na słońcu - i ta wodą przemywasz fragmenty łączące sie z metalowymi częściami i z kolcami (ale to ma napawdę być woda z kolorkiem a nie farba ) - efektem będzie zmiana temperatury tych części - i fajne o to chodzi :)

a potem juz tylko finalne rozjaśnienie ( około 1% ~3# tego co rozjaśnienie )
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dla mnie tak:
- wózek na duży plus, zwłaszcza rdza
- marynarz - idziesz w dobrą stronę
- nurgiel - coś się pogubiłeś. w ogóle nie ma tego koloru, który chcesz. nie żeby to źle wyglądało, ale nie tak jak chcesz.

wg mnie powinieneś:
- przesprayować nurgla na biało lub jasnoszaro
- położyć po całej skórze taki kolor jak to mięso, a nawet jaśniejszy.
- głównie cieniować, jak się zapędzić to na bieżąco rozjaśniać - to taka praca "w tę i z powrotem"
- na palecie rozrób ten mięsny kolor, inne kolory na modelu rób jako mieszanki tych kolorów i mięsnego. różne proporcje. wyjdzie spójnie i efektownie. nie komiksowo może ale nurglowo

no i Maru dobrze pisze!
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Mike

Post by Mike »

Jesteście świetni ;)

Co do przeszprejowania nurgiela, jest mały problem. Pan jest z żywicy, więc zmycie farby w razie czego nie wchodzi w grę, a i tak już ma wiele warstw farby. Będę aerograf dziś odpalał to cieniutką warstwą jasnego postaram się do rozjaśnić, może przejdzie.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

wiem że jest z żywicy, ale za to widzę też że detale jeszcze dobrze trzyma i spodkładowanie go bez zmywania nie powinno zaszkodzić - do tego to nurgiel i aż tak gładki być nie musi.
(ale to brzydki model tak przy okazji)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
kacpero

Post by kacpero »

hej..
na tym modelu z FW zdecydowanie brakuje rozjasnien/kontrastu.. figurka jest za ciemna: skora, metaliki, szmatki - wszystkie te elementy maja za mały kontrast..
dobrym rozwiazaniem na skore patent Mahonia - przesprejowanie modelu biala farba.. ale nie chodzi o calkowite pokrycie figurki biela tylko ustawienie rozjasnien (zenital).. ta technika nazywa sie chyba prelight(?)
tu masz video tutek Bragona na ten temat:
https://www.youtube.com/watch?v=MP56VgJY ... re=related
bedziesz mial wtedy dobra podstawe do cieniowania/rozjasniania i ustawienia kolorystycznego modelu
i staraj sie uzywac czystszych kolorow bo jak na razie masz za bardzo zbrudzone barwy i wychodzi szaroburo i nieciekawie ;)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
Post Reply