[PL] WARSZTAT SZAREGO

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

A mi się bardzo podoba twarz i kiecka. Metaliki - choć ponadstandardowe - aż takiego wrażenia na mnie nie robią. Właściwie to sam nie wiem czemu, bo zdaje się że nic im nie brakuje... Kolorystycznie bogate, dość wiarygodne, a jednak coś mi w nich nie gra :(
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
przemosz.

Post by przemosz. »

Twarz najlepsza :clap: A co do metalikow to najchetniej oblukalbym je na zywca, gdyz na fotkach potrafia wiele stracic ze swojego uroku.
pozdro
p.s.
A co do samgeo modelu to jest superowy ,moze kiedys wpadnie mi podobny w lapki:)
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

tym razem mocno w strone 'realistycznego' malowania poszedles. bardzo ladnie :clap:

ostrze mi sie nie podoba. Wyraznie tu nie pasuje, i jest zdecydowanie nizszej jakosci niz reszta modelu.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

A to tez racja, że metaliki częto na zdjęciach wyglądają "inaczej"...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

:roll: kurcze wiem, że na tym modelu trudno zrobić metaliki na zbroi wziętej ze złomu (widać każdą nierówność powierzchni, wygląda na miękką blachę mocno poobijaną) ... nie wiem, czy to pożądany efekt ... trudno spiłowywać powierzchnię GS ;)
Ale przez to mam przed sobą efekt bałaganu - kompletny brak czytelności poszczególnych elementów.
Widać, że bardzo starannie malowałeś metal, ale pozwolę sobie na stwierdzenie, że twoje starania nie pomogły figurce ... Myślę że kuchą było dobranie metalików do tego modelu.

Z przyjemnością ;) zwracam Ci uwagę na niestaranne wykończenie na styku ostrza ze złoconymi skrzydełkami, to niestety wygląda nieestetycznie (powinieneś zadbać o czystą czarną linię, ale tego chyba nie musiałam dodawać). W ogóle nie podoba mi się kolorystycznie ostrze (tak jak jeszcze zrozumiałabym kolor rozjaśnienia, tak bezzasadnym jest dla mnie fiolet).

Na szczęście nie przyglądałam się za wiele zbroi bo nie umiem wprost oderwać oczu od twarzy :D

PS. Ścibor, może zrób fotki w naturalnym nienasłonecznionym miejscu (obecna deszczowa pogoda sprzyja) ... może to pomoże metalikom i będzie więcej widać z malowania :help:
-- Ańa

Image
Szary

Post by Szary »

Szary wrote:Nie wrzucam więcej zdjęć, bo jeszcze nieco "pobrudziłem" ostrze, więc zdjęcia tego elementu są już nieaktualne...
Nowe zdjęcia może Ścibor zrobi... :roll:
Ana wrote:(widać każdą nierówność powierzchni, wygląda na miękką blachę mocno poobijaną)
Taki model dostałem... Ja miałem tylko pomalować.
Ana wrote:Myślę że kuchą było dobranie metalików do tego modelu.
Dlaczego ?
Szary

Image
banan

Post by banan »

Twarz miażdzy, metaliki bardzo fajne (używałeś tuszy prawda?) i urozmaicone . Nie pasuje mi kolorystycznie to ostrze- jest zbyt czyste. Fajna szata.
my blog:
https://blobofpaint.github.io/

profiles:
puttyandpaint.com/blobofpaint
instagram.com/blobofpaint_minis/
coolminiornot.com/artist/blobofpaint
coolminiornot.com/artist/chiquita
Kuczek

Post by Kuczek »

Widzialam metaliki w rzeczywistosci i mi sie bardzo podobaja. Dobrze, ze to nie sa "standardowe" nnm'y, niech tym razem bedzie cos innego ;)
Ana
Painting Mum
Painting Mum

Post by Ana »

Szary wrote:
Ana wrote:Myślę że kuchą było dobranie metalików do tego modelu.
Dlaczego ?
Bo metaliki uwidaczniają połyskiem każdą nierówność powierzchni ... wszedłeś już na ten poziom malowania metalikami, że farbą nie wyrównasz powierzchni ;) Więc jeśli mogę coś skrytykować, to zły dobór farby do modelu, bo co innego gdyby to był metalowy model do spiłowania i wyrównania, to mógł byś się pobawić a tak nie mogąc nic zrobić ...
moim zdaniem uwidoczniłeś metalikami wszystkie niedoskonałości powierzchni a i Twoja praca nie prezentuje się tak, jak zapewne na to zasługuje, bo gładź nie jest gładzią.
Jak ja maluję i znajdę baboka, to staram się go nie ignorować ... zawsze można coś z niego zrobić i będzie wyglądał lepiej niż zignorowany.
Spójrz jak się prezentuje inny metalik malowany na tym samym poziomie, bądź tą samą techniką:

allan c
allan c 2.
cyril - jeśli nawet dowiedział byś się tu o bruździe niekontrolowanej, to jest ona wykorzystana na korzyść modelu
automaton

Wiem, że nie jest przyjemnym jak porównuje się prace do innych (lepszych), ale robię to w dobrej wierze przecież.

Chodzi mi o to że dzięki gładkiej powierzchni malarz jest w stanie kontrolować rozbłyski - światłocień. Tylko tyle miałam na myśli.

Co mogę jeszcze zasugerować, że łatwiej będzie Ci się operowało światłocieniem na metalach, jak będziesz na większych obszarach operował cieniami ... trochę matu nie zaszkodzi ;) spójrz, że u Ciebie nawet zniszczone partie namalowane są z połyskiem ... stąd zniszczenie nie jest do końca zniszczeniem, brud brudem, a cień cieniem.
-- Ańa

Image
DEMON_COLOR

Post by DEMON_COLOR »

ooo boszzzzz !! jaka brzydka figurka... :lol: :lol: :lol: :wink: :roll:

ale tak poważnie to mi się mało podoba w tych metalikach :? z NMM może by coś z tego było 8) a tak to sam wiesz... :roll: :P
Post Reply