z wlosami to słabo .. bo zrobione sa na "makaron" .. a to słabo sie maluje (w każdym razie ja nie do końca wiem jak malować makaron..) ..a co do twarzy . to żałuję że sam nie przeżeżbiłem bo w ramach tego że jest to odlew z kapelutkiem to maskę ma jakby z szpadla dostał ...
w tym modelu podoba mi sie korpus ... natomiast elementy doklejane tak sobie .. (2 ręce i głowa )
[PL] Maru dne smarowanie
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Maru dne smarowanie
No styl masz bardzo oryginalny tak ,że nie do końca wiem co napisać
w sumie to wygląda fajnie, taka dynamiczna poza ,podoba mi się zwłaszcza pancerz na klacie, za to kapelusz wydaje się być niedokończony? No i te włosy... a poza tym to bardzo fajnie 
dokładnie, trzymasz poziom i ciągniesz swój styl do przodu! też zastanawiałem się nad kapeluszem, jakoś płasko wygląda.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Jak dla mnie to z kolei zastanawiające są odblaski/rozjaśnienia na tyle płaszcza - niby budują ciekawe kształty na figurce, ale jakoś nie do końca tam dla mnie powinny być. Raczej widziałbym tam bardziej cienie niż rozjaśnienia...
A przód mi się podoba, zwłaszcza pancerzyk - co prawda NMM (ostateczne rozjaśnienia/bliki) nie są zbyt gładkie, ale przeszkadzać to mi to nie przeszkadza. Nie jest to tak brutalne jak na niedawno obgadywanych figurkach ze Studio Miniatures, ale wiesz o co mi chodzi.
Sam model to jeden z moich faworytów z Pulp City, więc mogę być nieobiektywny...
A przód mi się podoba, zwłaszcza pancerzyk - co prawda NMM (ostateczne rozjaśnienia/bliki) nie są zbyt gładkie, ale przeszkadzać to mi to nie przeszkadza. Nie jest to tak brutalne jak na niedawno obgadywanych figurkach ze Studio Miniatures, ale wiesz o co mi chodzi.
Sam model to jeden z moich faworytów z Pulp City, więc mogę być nieobiektywny...
Mimo że jestem fanem Twojego stylu to musze napisac ze niektore miejsca (jak np.rozjanienia plaszcza) to potraktowales calkiem niechlujnie.
Jako caloksztalt i do gry i tak super(choc kaeplusz niedorozjasniony w stosunku do reszty).
Jako caloksztalt i do gry i tak super(choc kaeplusz niedorozjasniony w stosunku do reszty).
Wszystko już powiedzieli. Ja od siebie dodam jedynie tyle, że wolałbym cały "pancerz" w jednym kolorze - tym z nóg modelu 
Podoba mi się motyw z kartą. I ładna podstawka. Za to za bardzo mi pod róż podchodzi jeden kolor
Podoba mi się motyw z kartą. I ładna podstawka. Za to za bardzo mi pod róż podchodzi jeden kolor
qurde kapelusz pojechałem tak kontrastowo że aż się bałem ... a na fotce pod tym kontem wyszedł płaski - a to siupryza ..za to kapelusz wydaje się być niedokończony?
skoro znasz ludka to wiesz że on "firmowo" stoi na 1 nodze - i tak go malowałem (i wtedy tam na płaszczu światło było ) ale jak przyszło do montowania ... a mam tym niby grać to okazało się że albo mogę sobie zrobić go "modularnie" - odzielnie model i podstawka z soketem (pinem) albo na "2 nóżki" (a gdzie luneta ??) .. no i zrobiłem na 2 ... co oczywiście przesunęło mi zakres oświetlenia ... i nie poprawiłem tego (bo za dużo sie narobiłem by teraz to zamalowaćJak dla mnie to z kolei zastanawiające są odblaski/rozjaśnienia na tyle płaszcza - niby budują ciekawe kształty na figurce, ale jakoś nie do końca tam dla mnie powinny być. Raczej widziałbym tam bardziej cienie niż rozjaśnienia...
w ogóle nie są gładkie ... chciałem mocny kontrast to mam .. kosztem gładkości .. no i była już 4 ranoco prawda NMM (ostateczne rozjaśnienia/bliki) nie są zbyt gładki
dolna część płaszcza - przy prawej nodze i między nogami na tej samej wysokości ??to musze napisac ze niektore miejsca (jak np.rozjanienia plaszcza)
na żywo wygląda ok na fotce ku mojemu zaskoczeniu wyszło strasznie (3 warstwy nałożone schodkami - tak to na fotce wyszło .. sam byłem zaskoczony ) prawda jest taka że wycieniowane jest jak na kołnierzu
mam pewne podejrzenia dlaczego - użyłem czarnego pigmentu do z cieniowania .. a to tak naprawdę tlenek stali .. i jak normalnie jest totalnie matowy tak możliwe że przy robieniu fotki jakoś tak się ułożyły te drobiny względem światła że wywołały spolaryzowanie - efekt - linia równa jak bym skalpelem odciął - psiknę lakierem i zobaczę czy to zmieni efekt na fotce
sry idea była "Gambit" ... a on jest mocno festyniarski ...Za to za bardzo mi pod róż podchodzi jeden kolor
https://quizfarm.com/images/1171309925Gambit.jpg
btw - teraz widzę jak chamsko pocieniowałem harmonię co ma na plecach
dzięki za komentarze
hym napisałem trudny wyraz "polaryzacja" .. chyba pora bym o tym ISO napisał i od razu przeszedł do zagadnienia Filtr polaryzacyjny
Znam postać, znam, ale do kowbojskiego klimatu mi po prostu schemat kolorystyczny nie pasuje i sam bym go nie zaadaptował tutaj. To miałem na myśliMaru wrote:sry idea była "Gambit" ... a on jest mocno festyniarski ...
https://quizfarm.com/images/1171309925Gambit.jpg
to ta .. teges ...
To jest Zerat - taka kobieca wersja Morata (kosmiczna małpa ... z rogami ... )
miał być totalny TT do gry .. ale zainteresowało mnie jak Angel Giraldes robi takie śmieszne cieniowane poprzez kreski (widać to świetne na fotkach MaruT a ) i sam zacząłem kitrać te kreski na cymbał jak popadnie
efekt .. musiałem poprawić
i zrobić na nowo- wnioski te kreski budują fakturę na płaskiej powierzchni ... i różnią sie techniczne w wykonaniu od malowana zadrapań ... to są raczej "otarcia"
wnioski - muszą konieczne być to linie proste
kolor - ten co pod spodem + biały i sporo wody
pędzel - dobry ostry i trzymający wodę ...
efekt uboczny :
teraz cała moja armia Moratów nadaje sie do przemalowana bo przy niej to oni wyglądają teraz jak podkład ... (sobie dodatkową robotę zrobiłem, .. a mam jeszcze taką samą laskę pomalować ale wcześniej skonwertować ...
)
ta wiem prawa noga z tyłu ... - w rzeczywistości wycieniowana, po resize i kompresji wyszło jak widać ... a niechałem uprawiać retuszologji stosowanej i po prostu domalować
Click to see full-sized image
To jest Zerat - taka kobieca wersja Morata (kosmiczna małpa ... z rogami ... )
miał być totalny TT do gry .. ale zainteresowało mnie jak Angel Giraldes robi takie śmieszne cieniowane poprzez kreski (widać to świetne na fotkach MaruT a ) i sam zacząłem kitrać te kreski na cymbał jak popadnie
wnioski - muszą konieczne być to linie proste
kolor - ten co pod spodem + biały i sporo wody
pędzel - dobry ostry i trzymający wodę ...
efekt uboczny :
teraz cała moja armia Moratów nadaje sie do przemalowana bo przy niej to oni wyglądają teraz jak podkład ... (sobie dodatkową robotę zrobiłem, .. a mam jeszcze taką samą laskę pomalować ale wcześniej skonwertować ...
ta wiem prawa noga z tyłu ... - w rzeczywistości wycieniowana, po resize i kompresji wyszło jak widać ... a niechałem uprawiać retuszologji stosowanej i po prostu domalować
Click to see full-sized imageRe: [PL] Maru dne smarowanie
Bajeczne włosy, wydaje mi się przydało by się dopracować twarz, trochę wypaćkana się wydaje, ogólnie jak zwykle nie wiem co powiedzieć ze względu na twój specyficzny styl malowania
no ale te czerwone cusie zupełnie mi nie pasują, a szkoda bo model jak zwykle całościowo wygląda fajnie