[PL] Warstadt by qc

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
quidamcorvus

Re: [PL] Warstadt by qc

Post by quidamcorvus »

Zbudowałem główną część 1 piętra. Do wykończenia zostały takie elementy jak barierki wokół schodów, czy kominek (który zrobię później). Na pierwszym piętrze znajduje się także spory balkon, a mocno zrujnowana konstrukcja ułatwia dostęp do pomieszczeń bez konieczności rozbierania budynku, choć w razie konieczności można zdjąć całą podłogę.

ImageClick to see full-sized image

Więcej zdjęć na BLOGU.
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Główne prace nad Kamienicą coraz szybciej zbliżają się do końca. A budowa tej makiety to czysta przyjemność. W nocy skończyłem ściany i podłogę drugiego poziomu.

Na drugim poziomie nieco inaczej rozplanowałem taras/balkony - dzięki czemu poziom daje nieco inne możliwości taktyczno/strategiczne niż poziom pierwszy, przy okazji nawiązuje wyglądem do parteru.

W odróżnieniu od Rezydencji frontowa ściana jest sklejona, zdejmowane są za to podłogi, co widać na ostatnich ujęciach.

Więcej na BLOGU.
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Dzisiaj większość dnia spędziłem na cięciu przewodów, lutowaniu, klejeniu, mocowaniu i podłączaniu taśm LED. Udało mi się podłączyć przewody poprawnie, nawet nie poparzyłem się lutownicą, którą do lutowania, a nie cięcia styropianu, wykorzystałem po raz pierwszy od dekady.

Przy okazji wyczyściłem witryny i poprzestawiałem nieco figurki, tak czy inaczej całość prezentuje się następująco:

Rano udało mi się przysiąść na dwie godziny do kamienicy. Do czasu przybycia kuriera z elementami oświetlenia udało mi się zbudować ostatnie piętro Kamienicy i zacząć poddasze i dach, który być może uda mi się zrobić dzisiaj.

Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Aha.

Fotka gablot robi wrażenie za to :clap:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Frost

Post by Frost »

Patrzę na Twoją gablotkę i myślę sobie, ze to az smiech na sali, ze aktualnie nie mam sam nic praktycznie w swojej ^^ No coz, trzeba sie wziac za malowanie dla siebie troszkę :) Kamienica coraz fajniejsza.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

ojoj... ojojoj... az sie lezka w oku kreci... piekna ta wypelniona gablotka
poratulowac zaciecia do projektu. moze troche szkoda ze to nie gra ktora moglibyscie wydac w przyszlosci. ale i tak moze wreszcie znajde czas na jedna partyjke
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Dzięki za komentarze :) Cieszę się,że się podoba :D
Nameless wrote:poratulowac zaciecia do projektu. moze troche szkoda ze to nie gra ktora moglibyscie wydac w przyszlosci.
Oj tam... to taki wolontariat...
Nameless wrote:ale i tak moze wreszcie znajde czas na jedna partyjke
No, czekam. Czekam... :)
Image
quidamcorvus

Post by quidamcorvus »

Skończyłem główne prace nad Kamienicą, która w efekcie ma 60 cm wysokości, podstawa to 30 x 30 cm.

Do zrobienia pozostały detale, kominki i resztki komina, drzwi oraz inne detale. Meble i okna zrobię później, muszę kupić z trzy kolory farby do szkła i poszukać jakiegoś cienkiego, przeźroczystego plastiku.

Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

"poszukać jakiegoś cienkiego, przeźroczystego plastiku" - polecam plastikowe czesci blisterkow :)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Zaglądanie to tego tematu to zawsze przyjemność dla oka :clap:

Na szybki przydadzą Ci się wspomniane blistery, ale gdyby się okazało, że będą za małe i/lub porysowane/zniszczone, to możesz jeszcze wykorzystać:

- grube okładki na zeszyty/książki,
- okładki do bindowania, np. takie do dostania w punktach introligatorskich/oprawiania prac magisterskich czy innych dyplomowych, a na pewno będą czyste i gładkie,

- folię, czy też kliszę rentgenowską,
- folię/okienko z pudełka po czekoladkach albo po bombkach choinkowych,
- czasami markowe koszule są pakowane w pudełka z taką sztywną plastikową szybką ;),
- pudełka z zabawkami dla dzieci - najczęściej mają przezroczyste okienka, przez które widać samochód albo innego dinozaura,
- wkłady na karty do segregatora, np. do gry karcianej lub na karty telefoniczne,
- wizytownik z Tesco (dowód, prawo jazdy itp.).
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Post Reply