[PL] Warsztat Kacpra
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Re: [PL] Warsztat Kacpra
niedlugo wszystko bedzie w MO... fajna figurka, na pewno bedzie przykuwac oko na kiedy pojawi sie na stole 
Największą frajde miałem przy malowaniu książki kiedyś przy tym modelu.
A Twoje malowanie bardzo czyste, bardzo staranne - i bardzo nie dla mnie
Ale wykonanie świetne, najbardziej mi się podoba błękit. Kresek na rogach sam bym nie malował na całej długości, zostawiłbym ciemne miejsca przy kapturze. Złoto mogłoby się jeszcze troszkę mocniej błyszczeć (czyt. rozjaśnienia ze srebrnym). Zielone głowy na lasce też mogłyby dostać kilka jaśniejszych kresek. A podstawki nie komentuję, chociaż i tak mało miejsca jest 
A Twoje malowanie bardzo czyste, bardzo staranne - i bardzo nie dla mnie
No model bardzo fajny, musiało się przyjemnie go malować, podoba mi się zwłaszcza malowanie szaty, przejścia między kolorami wyglądają bardzo gładko ( na plecach jest jednak już z tym gorzej ) poza tym nie podoba mi się to że nie ma żadnego brudzingu i nie ma gładkiego przejścia w kolorach pomiędzy laską a zielonymi duszkami 
niebieska szata świetna !! ale tył fioletowej i zielona pałka nie za bardzo... ale jak na model do armii bardzo pro 
-
kacper_gda
taki mały upik ode mnie. Jest ich 15 ale nie chcialo mi sie wiecej fotografowac i tak wszystkie sa takie same ;p
Click to see full-sized image
Click to see full-sized imageRe: [PL] Warsztat Kacpra
No cóż, kolejne ładne, "standardowe" malowanie i oryginalna kolorystyka - żółte/piaskowe błony są jednak dla mnie za jasne trochę
Przejedź też boki podstawek porządnie farbą, bo czarny plastik przebija! 
-
kacper_gda
z tymi podstawkami mam zawsze problem bo sa tłuste od palców.. położyłem na to dwie warstwy a i tak słabo pokryło :/
Co Ty mówisz? To nałóż tyle warstw, żeby pokryło albo spróbuj dodać do tego koloru trochę czerni i wyprowadź sobie dwiema-trzema (lub więcej) warstwami do koloru podstawowegokacper_gda wrote:z tymi podstawkami mam zawsze problem bo sa tłuste od palców.. położyłem na to dwie warstwy a i tak słabo pokryło :/
Aha, a jak podstawki są tłuste, to przed malowaniem boków przetrzyj chociaż wilgotną ściereczką albo chusteczką owiniętą wokół końcówki pędzla (dla większej precyzji) - powinno pomóc, a pewnie łapiesz za modele, jak je malujesz
albo użyj farbki typu podkładowgo - fundacion GW albo odpowiednik z P3 - kryje niewarzne cym usyfiłeś
A ja na pusty pojemniczek po farbie przyklejam kulkę z Blu Tacka i do niej przyklejam podstawkę. Dzięki temu nie dotykam podczas malowania podstawki od figurki (więc nie ma tłustych śladów) i jest łatwiej trzymać/manipulować figurką. Po pomalowaniu po prostu "odrywam" podstawkę od trzymadełka z Blu Tackiem i gotowe. Na podstawce nie pozostaje żaden ślad ani od masy (to tzw "plastelina niebrudząca") ani od palców (bo już figurka jest pomalowana i zawerniksowana).
Polecam ten patent.
Polecam ten patent.