[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Marta

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by Marta »

Dzieki wielkie za wszelkie uwagi i rady:D
Tutka o malowaniu serafine ofc znam, ale to wcale nie jest takie proste wprowadzic takie malowanie w zycie jak skilla braknie.
Poza tym wiem juz teraz ze calkiem od rzyci strony sie zabralam do malowania tej skory, nie mialam zadnego doswiadczenia z malowaniem afroafrykanczykow. Tym bardziej, ze w rzeczywistosci ich skora kompletnie odbiega od standardow uznawanych za dobre kontrastowe malowanie :twisted:

@Slawol: skora Akanke wklejonej przez Mahonia jest zdecydowanie w arabskim odcieniu (jak i cala stylistyka tej figsy). Arabowie wlasnie tez maja takie zoltawe zabarwienie skory. i jak na arabke calkiem spoko wyszla, tylko te wlosy sa biorac pod uwage realia rasowe, podobne calkiem do niczego...
W ogole to gdzies na CMON widzialam artykul o roznych "etnicznych" kolorach skory i moge z czystym sumieniem zeznac ze jest gowno wart:(
No moze nie gowno... ale ma malo wspolnego z rzeczywistoscia. Cala pseudo teoria dorobiona na podstawie kilku fot (robionych dla przedstawicieli tego samego plemienia w calkiem innych warunkach oswietleniowych) splycajaca tematyke na maxa.
Do malowania realistycznego totalnie sie nie nadaje:D

Co do freehandu na tarczy to mialam plan zeby zrobic takie zuluskie(zulusowskie??) paski,(https://www.churchill-society-london.org.uk/Zulus.Jpeg) ale to trzeba wykonac bardzo dokladnie a boje sie ze mi sie reka zatrzesie i wyjdzie kupa. Wiec tarcza pozostanie gladka.

@Gildor: o Nmmie familiara to w ogole lepiej nic nie mowic. Kompletnie mi nie wyszedl, dobrze ze nie widac tutaj tylu bo to porazka. Jedyne usprawiedliwienie mam takie, ze to moj pierwszy... Mooooze jak sie zbiore do nastepnego to jakos lepiej pojdzie.

pzdr.

m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Marta wrote:@Slawol: skora Akanke wklejonej przez Mahonia jest zdecydowanie w arabskim odcieniu (jak i cala stylistyka tej figsy). Arabowie wlasnie tez maja takie zoltawe zabarwienie skory. i jak na arabke calkiem spoko wyszla, tylko te wlosy sa biorac pod uwage realia rasowe, podobne calkiem do niczego...
Tak, tak, w porządku, ale co ja poradzę, że nie bardzo mi podchodzi? :mrgreen:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

afroafrykanczykow
co to za słowótwór ?? :bonk: :bonk:
Afrykańczycy zależnie skąd są maja skórę od całkowicie czarnej jak smoła do wręcz jakiejś takiej "szarej" poprzez ciemno bordowy odcień .... .. i na włosach maja "afro" natomiast jeśli pojawia sie domieszka Arabska do zyskuje sie efekt dodany w odcieniu "miodowym" - nie wymądrzam sie - po prostu byłem w afryce :P .... (i nie chce nigdy więcej... i jeszcze debil w punkcie foto prześwietlił mi klisze .... przy wywoływaniu .. po mimo całej bezduszności fotografi cyfrowej ... przynajmniej jakiś kretyn nie jest wstanie ci prześwietlić kliszy .. )
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Dobry słowotwór :) Ja tam czuję się euroeuropejczykiem ;)

A co do bezduszności, to czy chodzi ci o to, że cyfrówką trudniej kogoś udusić? :think:
;)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

A co do bezduszności, to czy chodzi ci o to, że cyfrówką trudniej kogoś udusić?
nie po prostu rzadziej człowiek ma okazje mieć równe humanitarne odczucia wobec miłego pracownika zakładu foto który zepsuł mu klisze .. z sesji która będzie bardzo trudno powtórzyć .. badz jest to niemożliwe :wink:
Image
Marta

Post by Marta »

Maru wrote:
afroafrykanczykow
co to za słowótwór ?? :bonk: :bonk:
to na fali afroamerykanow, afroeuropejczykow i ogolnie leku przed slowami takimi jak: murzyn, czy czarny... (nigdy nie wiesz za do dostaniesz w morde na ulicach eMpire (napewno za koszulke z angielska flaga:D, przynajmniej w niektorych dzielnicach :twisted: )
Maru wrote: Afrykańczycy zależnie skąd są maja skórę od całkowicie czarnej jak smoła do wręcz jakiejś takiej "szarej" poprzez ciemno bordowy odcień .... .. i na włosach maja "afro" natomiast jeśli pojawia sie domieszka Arabska do zyskuje sie efekt dodany w odcieniu "miodowym" - nie wymądrzam sie - po prostu byłem w afryce :P .... (i nie chce nigdy więcej...
mi wystarczy ze jestem w Londynie;]
i do afryki mnie nikt wolami nie zaciagnie.
a Twoje obserwacje dotyczace odcieni skory calkiem pokrywaja sie z moimi.
W ramach obalania mitow dodalabym jeszcze tylko, ze bialka oczu rzadko kiedy sa biale (zwykle zoltawe), zeby faktycznie wydaja sie bielsze, jak sie juz czlowiek ich dopatrzy miedzy wielkimi czarnymi (sic!) wargami, ktore nie maja nic wspolnego z piekna malowana przez wiekszosc figurkowcow czerwienia. Do tego dochodzi fakt ze wszystkie te wystajace kostki, klykcie i kolana, ktore my tak pracowicie rozjasniamy na figsach oni akurat maja ciemniejsze od reszty skory (mniej lub bardziej, w zaleznosci od tego jak blisko skorze do czerni absolutnej).
Aaaa! i wlosy.. Nigdy, ale to nigdy, nie sa blyszczace, nawet po rozprostowaniu i utrwaleniu ich na blache. Wiec jak jakas czystej w miare krwi murzynka ma blyszczace wlosy to pewniak ze peruka:D

A jak to sie ma do nierzeczywistosci figurkowej, widac na zalaczonym przez Mahonia obrazku :twisted:
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

jak sie komuś błyszczą Dredy ... to znaczy że właśnie wylał na nie olej ...... dobrze że zapachu namalować nie można ... bo te modele z dredami które widziałem roztaczały by aurę zakrzywiająca percepcje .. a murzynki które widziałem włosy miały matowe ... a po rozprostowaniu -1 dzień były potem zaplatane w takie małe warkoczyki ... kolejny dzień do półtora ... i to też było matowe .... chyba że właśnie coś zostało w te włosy wtarte ... a to oznaczało niezapomniane doznania węchowe .... w promieniu 10 metrów
a natomiast popularne z tego co pamiętam było tlenienie włosów na jasne ... efekt był straszny - żółto/rude - widziałem tak pomalowany jakiś model i ludzie sie czepiali dlaczego ona ma takie dziwne włosy ... cóż jak zwykle prawda minęła sie z wizerunkiem :P
- acha ja widziałem murzynów w Afryce a nie jakieś Afro słowotwory .. nie wiem czy gdzie indziej robią takie cuda z włosami

btw .. to jak sie mówi na czarną farbę ?? Afrofarbka ??
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

... co zresztką kiedyś sam wytknąłem: czasem próba zrobienia czegoś realistycznie nie bardzo się pokrywa ze zrobieniem tego efektownie. I tak cały czas oszukujemy - na metalikach, na światłach, na kontrastach, na proporcjach, skalach, itd...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

cuż to się nazywa efekt skali - jeśli coś jest małe to musi być przerysowane . natomiast jeśli coś jest powiększeniem to trzeba to tonować .. bo wyjdzie za jaskrawe - nazwijmy to Artystyczna nadinterpretacja :)
Image
Marta

Post by Marta »

No cóż, myślę, że nie ma co się rozwodzić nad rozlanym mlekiem (chociaż może w odniesieniu do ostatniej figsy to nie najlepsze porównanie:D).
Nubijka jest pomalowana jak jest i dużo już przy niej nie zmienię. Za parę dni, jak już sobie od niej odpocznę i nabiorę dystansu, popracuję nad cieniami na podstawce i spodniach, skóry nie ruszę bo zepsuję.
Postaram się wszystkie uwagi wykorzystać przy następnych figurkach.
Aktualnie meczę się z wilczycą z confry. Znacznie większy model (tak ze dwa razy), więcej miejsca do "popisu". W sumie pierwsza moja taka duża figurka. Może być zabawnie:D

pozdr

m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Post Reply