Tutka o malowaniu serafine ofc znam, ale to wcale nie jest takie proste wprowadzic takie malowanie w zycie jak skilla braknie.
Poza tym wiem juz teraz ze calkiem od rzyci strony sie zabralam do malowania tej skory, nie mialam zadnego doswiadczenia z malowaniem afroafrykanczykow. Tym bardziej, ze w rzeczywistosci ich skora kompletnie odbiega od standardow uznawanych za dobre kontrastowe malowanie
@Slawol: skora Akanke wklejonej przez Mahonia jest zdecydowanie w arabskim odcieniu (jak i cala stylistyka tej figsy). Arabowie wlasnie tez maja takie zoltawe zabarwienie skory. i jak na arabke calkiem spoko wyszla, tylko te wlosy sa biorac pod uwage realia rasowe, podobne calkiem do niczego...
W ogole to gdzies na CMON widzialam artykul o roznych "etnicznych" kolorach skory i moge z czystym sumieniem zeznac ze jest gowno wart:(
No moze nie gowno... ale ma malo wspolnego z rzeczywistoscia. Cala pseudo teoria dorobiona na podstawie kilku fot (robionych dla przedstawicieli tego samego plemienia w calkiem innych warunkach oswietleniowych) splycajaca tematyke na maxa.
Do malowania realistycznego totalnie sie nie nadaje:D
Co do freehandu na tarczy to mialam plan zeby zrobic takie zuluskie(zulusowskie??) paski,(https://www.churchill-society-london.org.uk/Zulus.Jpeg) ale to trzeba wykonac bardzo dokladnie a boje sie ze mi sie reka zatrzesie i wyjdzie kupa. Wiec tarcza pozostanie gladka.
@Gildor: o Nmmie familiara to w ogole lepiej nic nie mowic. Kompletnie mi nie wyszedl, dobrze ze nie widac tutaj tylu bo to porazka. Jedyne usprawiedliwienie mam takie, ze to moj pierwszy... Mooooze jak sie zbiore do nastepnego to jakos lepiej pojdzie.
pzdr.
m.