[PL] warsztat czlowieka.morze

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: [PL] warsztat czlowieka.morze

Post by sea.man »

Nameless wrote:
czlowiek.morze wrote:bretonia na samych koniach
do mordheim? tam sie sporo biega po drabinach, schodach i dachach chyba?
Nie jest to przeszkodą, bohater może schodzić i wchodzić na wierzchowca kiedy chce:-)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

... a konie mogą być cyrkowe i wytresowane :P
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

a kon moze sam biegac? :)
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

w Mordheim są super ekstra wytresowane! z rule booka:
... koń, z którego zsiadł wojownik edzie podążał za swoim właścicielem, a wojownik może go dosiąść w dowolnym momencie...
:lol:
miniatures painted:
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

może pegaz? :think:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Kolejny projekt na tapecie :-)
Mój przyjaciel jest miłośnikiem indian, ostatnio miał urodziny więc postanowiłem samemu zrobić dla niego prezent. Pożyczyłem kilka fachowych książek i zacząłem studiować, przydadzą się ponieważ planuję zachować zgodność historyczno-kulturową.
Udało mi się znaleźć zdjęcie w seci, które zainspirowało mnie do wybrania modelu:
ImageClick to see full-sized image
Niedługo po tym zamówiłem model Reaper`a:
Diorama będzie umieszczona na drewnianym klocku. Czyni to całość cięższą, ale bardzo chiałem aby to wyglądało bardziej naturalniej.
Usunąłem korę oraz wydłubałem część, aby uzyskać ciekawszą rzeźbę terenu oraz móc wykorzystać sztuczną wodę. Niestety spowodowało to, że część klocka zaczęła pękać :doh:
Rzeźbę terenu zacząłem modelowacć korzystając z kory.
Drzewo postanowiłem samemu zrobić :-)
Wypełnienia pomiędzy korą wykonałem korzystając z kitu do drewna.
Na razie tak to sie prezentuje, po jednym wieczorze działania. Teraz planuję dodawać elementy fototrawione i tutaj mam pytanie do ekspertów. Takie elementy powinienem przykleić przed psiknięciem podkładu czy osobno pomalować i dopiero przykleić?

Muszę się wyrobić z tym projektem do 23 lipca, więc w niektórych momentach pewnie będę musiał pójść na skróty.
miniatures painted:
Kuzyn

Post by Kuzyn »

czlowiek.morze wrote: Teraz planuję dodawać elementy fototrawione i tutaj mam pytanie do ekspertów. Takie elementy powinienem przykleić przed psiknięciem podkładu czy osobno pomalować i dopiero przykleić?
Najpierw spodkładować na czarno, potem podstawkę spodkładować potem przykleić i malować jako całość. Jak oddzielnie pomalujesz i dopiero przykleisz to będzie widać klej a jak najpierw przykleisz a później spodkładujesz to od podspodu będzie się błyszczeć i ciężko będzie do pędzlem poprawić. Najważniejsze, to żeby to ładnie powyginać. Najfajniejsze są fototrawionki z hasselfree, chociaż te z gw też nie są złe ;) :D

A drzewko zrób niższe, a szersze, bo podstawka przyciąga uwagę, drzewo ją odciąga a model jeszcze musisz tam wcisnąć. Ja to bym wogóle zrobił taki obalone drzewo, które tylko by tło modelowi dawało.

Pozdro i ciśnij dalej bo narazie nieźle się zapowiada. :wink:

P.S.: Ja bym ten model widział w bardziej pustynnym klimacie, coś jak Grand Canyon, ale tak też jest fajnie ;)
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Wielkie dzięki za pomoc!
miniatures painted:
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

O jaki projekt! Też lubię Indian. Captivus Ci ładnie doradził. Zobaczymy, co tam zmalujesz :)

Od siebie bym dodał tylko uwagę odnośnie proporcji - skoro się już bawisz w zgodność historyczną, to zadbaj też o stronę modelarską - żeby drzewo było odpowiednich rozmiarów względem figurki ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Mike

Post by Mike »

Sama figurka średnio mi się podoba ale pomysł ciekawy. Mam nadzieje że kolega znajdzie miejsce na ten pniaczek. Szkoda że ludzika nie postawiłeś na pniaku żeby pokazać jak duże to będzie. Jak masz trochę wolnego czasu to w ramach inspiracji proponuję drugą część Call of Juarez, mniej więcej w połowie gry (o ile dobrze pamiętam) wkraczamy na indiańskie tereny, które są prześliczne.
Post Reply