Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Twoja praca zmieniła moje spojrzenie na Terminator Librarian'a z którym się zmagam ostatnimi czasy!
Bardzo mi podszedł i zainspirował do dalszej pracy!
Brawo!
Dokładnie tak. Tylko nie wiem czy potrafiłbym teraz to zmienić (boję się sknocić to co już zrobiłem) czy może zastosować to następnym razem.
Tak czy inaczej praca Bohuna uzmysłowiła mi, że MOŻNA zrobić to dosadniej!
ale jak wszyscy wkoło to powtarzają, to nie przekonuje wystarczająco...
ach, nie poprawiaj na tym bo to by była zmiana koncepcji całego modelu i przemalowanie tego co już zrobiłeś...
dokończ i rób na następnym. a na tym możesz tak "wyświecić" niektóre elementy.
dlatego zawsze mówię ludziom: naucz się robić kontrasty przesadne, a potem wróć do tego momentu który tobie najbardziej odpowiada... i co? boją się wszyscy...
@czlowiek.morze: Baza koloru to 50/50 Snakebite Leather/Beige (Vallejo Model Color) i odrobina czystego zoltego i zielonego.
Cienie: Rozrabiam 50/50 Scorched Brown/Chaos Black i po troszku dodaje do bazy, az dochodze do najglebszych cieni (prawie czysty miks Scorched Brown i Chaos Black)
Rozjasnienia: Rozrabiam 75/25 Skull White/Golden Yellow i podobnie jak z cieniami dodaje po trochu az do najjasniejszych rozjasnien.
Nastepnie uzywajac techniki 'glaze' staram sie maksymalnie 'wygladzic' przejscia uzywajac moich cieni i rozjasnien.
Na koniec dodaje tony posrednie (midtones/nuances): Dziela sie one na brazowo-czerwone i zolto-zielone. Do pierwszych mieszam baze z Dark Flesh 50/50 do drugich baze z Dark Angels Green i troche Emerald (Vallejo Model Color) 75/25. Nastepnie pomiedzy cieniami i rozjasnieniami nakladam tony posrednie korzystajac z rozwodnionej misktury (ponownie glaze'y).
@mahon: zgadzam sie z Toba odnosnie tego, ze lepiej przerysowac kontrast niz zrobic go zbyt slabym. Na figurkach w skali 28/32 mm potrzebny jest silniejszy kontrast niz w rzeczywistosci, zeby wydobyc wszystkie detale i uczynic ja intewresujaca dla oka.
ulzylo mi troche - obawialem sie o metaliki ale zloto sie ladnie prezentuje !!(zmniejszylbym minimalnie kontrast w paru miejscach-> glownie chodzi mi o ten element wokol glowy). Calosc sie ladnie prezentuje ale brak mi jakiegos subtelnego freehenda na plaszczyku jak to zauwazyles -> ale cale szzescie to WIP . Tym brakiem przejsc na plaszczu bym sie nie przejmowal bo freehend ladnie to zakryje . Czekam z zapartym tchem co tam wymyslisz dalej w tym pamperze
Aż się chce odpieprzyc ta mature i wrocic do pędzelków
Bardzo dobra praca, szczegolnie do gustu przypadl mi niebieski pancerz, podoba mi sie głęboki kontrast na nim.
NMM jak juz koledzy wspomnieli, znakomity