[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by sea.man »

cos na skorze, ale nie tatuaze... moze piegi albo pryszcze? ;) ;) ;)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Trochę małe zdjęcia do oceny. Na razie podoba mi się światłocień na twarzy.

Bluzka jest biała, czy to oświetlenie?
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Slawol wrote:Trochę małe zdjęcia do oceny. Na razie podoba mi się światłocień na twarzy.
Tu mam nadzieje lepiej widac

ImageClick to see full-sized image
Slawol wrote:Bluzka jest biała, czy to oświetlenie?
Bardziej kremowa powiedzialabym. W swiatlach uzylam Menoth White Base i off-white, w cieniach roznego rodzaju bezow i brazow.

Prace nad figsa zaczelam w sobote bardzo pozna noca, malowanie w niedziele, a dzisiaj panna jest juz prawie gotowa. Uwazam to za mega speed painting, tym bardziej ze w miedzyczasie tez musialam zajmowac sie innymi sprawami.

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ale ja nie pytałem o odcień i farby, tylko o to, czy to takie mocne światło, czy po prostu jasna bluzka. Wtedy inaczej się patrzy już.

Zdjęcia odrobinę większe, przy okazji cieplejsze kolory są na nich.

Nie jestem do końca przekonany do oświetlenia. Bardziej wygląda mi to na jasną bluzkę z brązowym kurzem, a nie na efekt od światła. Może mi się tylko wydaje, ale z całej dotychczasowej pracy to bluzka wygląda dla mnie właśnie płasko i dla mnie to dwa kolory, a nie efekt oświetlenia. Oczywiście mówimy o naturalnym źródle światła, a nie o kręconych w PS-ie zdjęciach studyjnych z lampami i blendami. Chociaż i na tych niektórych światło sztuczne też się tak układa, zależy od ustawienia.

Tutaj mam zdjęcia, na których widać, o co mi chodzi. Na tych pierwszych top jest bardzo jasny, ale za to skóra też jest przepalona zdrowo (na dekolcie i ramionach). Na tej z zielonym ciuszkiem już jest łagodniej, a na twarzy jest mniej więcej to, co u Ciebie. Poza tym prawy (na zdjęciu lewy) policzek jest w cieniu, za to dekolt też bardzo jasny. U K. Winslet to może i światło jest zupełnie inne, ale i tak nie rozjaśnia całych piersi jednakowo, widać obły kształt.

Źródło: https://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... ch2009.jpg

https://www.aliexpress.com/item/Free-shp ... 86275.html

Myślę, że trochę wcześniej piersi mogłyby się ściemniać z uwagi na kierunek padania światła. Na twarzy widać, że światło raczej pada od przodu modelu i bardziej płaskie części ciała (brzuch, policzki) mają bardziej miękkie światło i więcej półtonów, niż ciuch. Żeby nie było: skóra jest OK, ale ciuch przepalony kilkakrotnie w takim razie w stosunku do reszty modelu. OK, materiał materiałem, ale malowanie całych okrągłości na jasno dla mnie jest za mocne, zwłaszcza po bokach.

Bardzo mi ten element odstaje od całości i jakoś nie mogę się przegryźć. Może mi przejdzie, może mi się wydaje, ale tak to odbieram, gdy patrzę :) Jeżeli światło aż tak mocno bije i ma tak być, to i pozostałe elementy modelu powinny być jeszcze mocniej wyprowadzone. Na zdjęciach są to ramiona od przodu i dekolt.

Za to te cętki na skórze są ciekawym dodatkiem i dodają uroku :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Marta

Post by Marta »

Przyjrze sie temu. Dzieki.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Marta

Post by Marta »

Nastepny pocyc. El Markes z Tale of War. 25mm do linii oczu, 55mm do konca czapy.
Wczesna faza, tylko pas i mordka dostaly troche wiecej farby.

Trochu tutaj walcze z granatem. Nie jest to moj ulubiony kolor, ale jakos probuje sie przemoc i go ogarnac. Macie moze jakies przepisy kolorystyczne na ten kolor?

A tutaj maly bonus: futro demolka:D

pzdr

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dla mnie to nie jest granat, tylko niebieski. Skoro wychodzisz od jasnego podkładu, to wiadomo, że Ci podbije tonację w górę. Trzeba by dodać więcej czerni albo granatu w granacie, znaczy się jakiejś mieszanki lub koloru gotowego. Ale może to też kwestia zdjęć.

Tutaj przykład granatowego kubraczka, na którym niebieski i jasnoniebieski to praktycznie światła już. Nie jest to reguła, ale bardziej mi wygląda na granat. Mniejsza powierzchnia jest rozjaśniona.

Źródło: https://www.eliteminiaturas.com/legends/le_bust04.htm

P.S. Kotovsky jak zwykle pomocny :D
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Marta

Post by Marta »

Z kurtalka napewno bede jeszcze walczyc ostro, bo kolor mnie wcale nie przekonuje. Chociaz to co pokazales Slawol to tez nie granat dla mnie tylko niebieski... ale o odbiorze kolorow mozna dlugo i namietnie.....

A tutaj fota wstepnego szkicu freehandu na czapie. Skora na klacie to jeszcze powazny balagan. Troche nie ogarniam rzezby tutaj, wiec pewnie dla swietego spokoju przykryje to jakimis tatuazami wiezienno/marynarskimi. A wlosy tego pana to w ogole bol w dupie na maxa:D

pzdr

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Marta wrote:Z kurtalka napewno bede jeszcze walczyc ostro, bo kolor mnie wcale nie przekonuje. Chociaz to co pokazales Slawol to tez nie granat dla mnie tylko niebieski... ale o odbiorze kolorow mozna dlugo i namietnie.....
Na przodzie (klatka piersiowa) ma brudny granat, prawie czerń, ale może to kwestia monitora. Na ramionach jest światło.

Ale skoro i to dla Ciebie za niebieskie, to znajdź prawdziwe granatowe ciuchy (kurtka, garnitur) i skopiuj sobie odpowiednie odcienie włącznie ze światłem :)

Pirata nie oceniam na razie, bo bajzel masz faktycznie. Czaszka na czapie zapowiada się nieźle.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Marta

Post by Marta »

Trochu mi sie posypal chlopak miejscami.
Podoba mi sie w miare komiksowy charakter w tym momencie, nawet podoba mi sie kurtka (chociaz nadal nie wiem czy jej nie przemaluje na inny kolor) i czapka z przodu. Ale za to nochal sie zrobil za czerwony:( Za to przekonalam sie do czaszki na kapelutku.
Zaczelam szkicowac tatuaze na klacie, ale ciezko idzie.

No i mam pomysl na rownie komiksowa plakietke, zaraz sie wezme za dlubanie elementow.
Moooze do jutra go skoncze jak wena dopisze.

'eM
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Post Reply