[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by mahon »

Nie na tym modelu!!! Nie kombinuj, tylko skorzystaj z okazji i pomaluj kolejny :)

A jeśli łatwiej ci idzie cieniowanie - co zresztą jest rozsądne, o czym rozmawialiśmy w Poznaniu, to wypróbuj metodę przyniesioną przez Illusionripa:
Jako kolor bazowy nałóż 70% rozjaśnienie (czyli w połowie między rozjaśnieniem, a tym co normalnie uznałabyś za kolor bazowy) - w ten sposób mniej ci zostanie do rozjaśnienia, a więcej do przyciemnienia (bo "zwykły bazowy" czyli 50% już będzie przyciemnieniem...), a przyciemnianie jest szybsze i łatwiejsze :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Bardzo sympatyczna ta Twoja babka :) Typowy Murzynek Bambo z niej. Ja też uważam, żebyś nic już przy niej nie robiła, akurat taki odcień skóry mi bardzo odpowiada i stopień rozjaśnienia także (no, może jeden ton wyżej, ale to wszystko...) - dzięki temu jej oczy, usta i zęby bajkowo się odcinają. Model z przykładu Mahonia wygląda już dla mnie trochę jak Mulatka i za bardzo mi pod żółty podchodzi odcień skóry... Krótko - nie bardzo mi się podoba. Samo rozjaśnianie troszkę dla mnie za mocne, no i bez łamania "podżółtawym" bym to widział. No i nie pasują mi gwiazdy Dawida na podłodze za bardzo (choć podłoga sama w sobie ładna), ale nie o tym mowa w ogóle :mrgreen:

U Ciebie podoba mi się jeszcze ostrze i biżuteria. ŚWIETNA TARCZA, bardzo naturalnie wygląda. Super efekt uzyskałaś. Jakiś "ugabunga" freehand mógłby się tam znaleźć jeszcze ;) Spodnie mogłyby dostać mocniejsze cienie z zagłębieniach. Może włosy jeszcze o jeden ton wyżej, ale bez ostrych krech, miękko. Podstawka udana jak dla mnie, w końcu to pustynia. Może dla urozmaicenia widziałbym tam jedynie jakieś kamienie lub żmiję. Poza tym praca udana i staranna :)

A ten beznogi biedak - heh, no pocieszny jest :lol: Podstawka też ładna, ostrze kosy może i trochę za słabo się błyszczy, ale wszystko z czasem przyjdzie :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Nie mówiłem żeby malować w tym samym odcieniu (bo tamta w ogóle ma jaśniejszą skórę) tylko żeby dodać rozjaśnień dla podkreślenia rzeźby.
-- Mahoń

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

mahon wrote:Nie mówiłem żeby malować w tym samym odcieniu (bo tamta w ogóle ma jaśniejszą skórę) tylko żeby dodać rozjaśnień dla podkreślenia rzeźby.
Wiem, rozumiem :) Dodałem tylko mini-opinię odnośnie tamtego modelu ;)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

kto? ja? ja mówiłem o tym, co Illusionrip przywiózł z warsztatów z Jeremie Bonamant Teboulem chyba ze 2 lata temu...
właściwie to już opisałem powyżej.

a jeśli nie ja, to przepraszam :curtain:
-- Mahoń

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Ja też nie wiem, do kogo to pytanie było, ale ten tutorial znam i pasuje tutaj chyba :lol:
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Gildor

Post by Gildor »

Mały ludzik jest śmiechowy, podciągnąłbym nieco nmm do bieli. Podstawka trochę IMO za duża. Może ktoś to już pisał, najwyżej się powtórzyłem.
Dobra robota na tej pannie~!
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Oj, Gildor, starzejemy się, co? No bo jakoś tak ten komentarz zawiera już jakieś konkrety, a nie tylko "podoba mi się" :)
:clap:
-- Mahoń

Image

Gildor

Post by Gildor »

No bo ja nieśmiały chłopak jestem i mi głupio komentować na tym forum. Tutaj pozwoliłem sobie dodać drobnostkę od siebie co wcale nei znaczy, że coś jest z pracą tylko tak hmm... się otwieram :mrgreen:
no i ogółem "podoba mi się" :D
Image
Post Reply