[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by Nameless »

ja tylko nie rozumiem, czemu Gildor dostaje od was strzaly za rzezbe GW... moze cos mi umknelo...
a ta podstaweczka sprzed kilku stron fajna :) juz wymysliles co tam wstawisz?
Image
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Nameless wrote:ja tylko nie rozumiem, czemu Gildor dostaje od was strzaly za rzezbe GW... moze cos mi umknelo...
Gildor wrote:Mówiąc,że zbroja jest kolektorem wylotowym obrażacie moje rzeźbiarskie ja
:)
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Flameon

Post by Flameon »

Gildor jest bardzo konsekwentny jeśli chodzi o styl ;) no ale z tą zbroją to faktycznie Ci nie poszło.
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Nameless, GW nie rzeźbi elfów z żebrami na wierzchu. Albo ktoś ich po prostu tak maluje, albo konwertuje...
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

ale tu nie tylko o zebrach byla mowa :)
Image
Gildor

Post by Gildor »

Dzięki raz jeszcze za poprzednie komentarze.

Witam.
Wszystkie prace były widoczne w Gorzowie. Z większości jestem całkiem zadowolony chociaż na przyszłość trzeba będzie pomalować o połowę mniej ludzików a lepiej.

Image
Image
Image

Dzięki wielkie za wszystkie rady/opinie na GreySeerze. Szczególnie dla Ani, Kacpero, Namelessa i Marka. Jeżeli ktoś chciałby coś dodać to byłoby fajnie.

Pozdrawiam! ;)
Image
Gildor

Re: [PL] Galeria Gildora- zgrabne piętnastki =]

Post by Gildor »

15mm OiM
Image
Image
Dzięki za ew. wypowiedzi.
Image
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Dobra, to teraz słuchaj :)

1. Krasnal.

To jest raczej podstawka z modelem, a powinno być odwrotnie. Niestety niekorzystnie się to odbija na ocenie w kat. Single. Sam model jest także zbyt mało konkursowy/szczegółowy, by mógł coś tam wywalczyć. Za drobny, niewyraźny i do tego z niezbyt dużą ilością detali. Pamiętaj, że w kat. Single najpierw się patrzy na model, a później na podstawkę jako uzupełnienie kompozycji :) Podstawka jest i owszem niezła, ale nie to jest jednak tematem w tej kategorii. Przede wszystkim model, no i oczywiście samo malowanie.

2. Eldar.

Powiedziałbym, że to najlepszy model z całej trójki. Najbogatszy, najbardziej wyrazisty i ogólnie sprawiający pozytywne wrażenie. Jedynie malowanie jeszcze trzeba podciągnąć. Najgorzej wyszło Ci ostrze miecza, reszta jest już trochę lepsza.

3. Diorama.

I znów - ten niebieski stwór jest po prostu zbyt biednym modelem, żeby można było z niego coś sensownego na konkurs wyczarować. I znów podstawka jest o wiele lepsza, niż modele, no ale to już diorama, więc inaczej jest to oceniane. Sam niebieski stworek składa się praktycznie ze skóry + broni, więc nie ma się na czym tak naprawdę wykazać z malowaniem. Przebarwień skóry też nie wiadomo ile nie da się wcisnąć, żeby model nie stał się kolorową plamą. Poza tym jest chyba pomalowany w większości drybrushem, więc techniką raczej niezbyt konkursową.

Driad z początku to wcale nie zauważyłem, bo mi zginęły, ale po chwili stwierdziłem, że jednak można to zaliczyć na plus jako modele, które są przecież leśne i ładnie się kamuflują w terenie :)

Sam pomysł na dioramkę nie jest taki zły, ale wykonanie jest już słabsze. I jak sam stwierdziłeś - lepiej pomalować mniej modeli, a bardziej się do nich przyłożyć. A jeśli chcesz się zgłaszać w kilku kategoriach, to zacznij przygotowania do konkursu wcześniej :)

Ten ostatni model z OiM - jak na tę skalę to Ci powiem, że widzę na nim wszystko! :clap: Mimo tego Twojego malowania naprawdę idzie rozróżnić poszczególne detale i za to plus. Są oczywiście momenty bardziej "plamiaste", ale myślę że przy takiej skali to i tak poradziłeś sobie dobrze :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Właściwie to bardzo dziwią mnie twoje modele z Ogniem i mieczem. Dlaczego?
Dlatego, że są ucieleśnieniem wszystkiego, co zwykle sprawia ci problem, a na nich ci wychodzi.

Dla przykładu - na krasnalu widać tylko bałagan. Nie dość, że model jest drobny, a detale małe, to jeszcze zamazałeś go laserunkami na metalikach i nie tylko. Zrobił się nieczytelny. Wydaje się, że lepiej powinny wychodzić ci większe i prostsze modele, gdzie będziesz miał miejsce na wypracowanie przejść i krawędziowania, na które przy twojej technice nie starczyło miejsca na krasnalu.

Takim modelem, kŧóry powinien ci bardziej odpowiadać, okazał się ten eldar.
Tak jak napisał Sławol - jest to chyba najlepszy ze zgłoszonych przez ciebie modeli.
Wydaje mi się, że to dlatego, że starczyło ci na nim miejsca. Nie masz jeszcze takiej precyzji w malowaniu jak pokazał np. Camelson wzorkami na rękawach Arweny, więc twoje krawędziowanie nie jest dość subtelne na małe modele. Widzę, że eldar albo "Bela Lugosi" wyszli najlepiej, bo tam nie musiałeś się tłoczyć z konturowaniem.

Stwora na dioramie opisał ci dobrze Sławol - kolor nieciekawy, nic się nie dzieje poza wrażeniem drybrusha. Na konkursie malarskim takie coś ujdzie tylko jeśli służy jakiemuś wizualnemu celowi i jest wykonane dobrze. Tu wyglądało jak model tabletopowy wyciągnięty z dużej jednostki.

Pamiętaj: na konkurs wybieraj modele, które pozwolą pokazać twoje silne strony, a które nie ujawnią twoich słabości. Dobór krasnala jako modelu na konkurs był w twoim przypadku fatalny...

No i wracamy do OiM - dlaczego tutaj przy jeszcze drobniejszych detalach i modelach to wszystko wygląda tak dobrze? Nie wiem... Może pasuje ci klimat, może dobrze ci się je maluje. W każdym razie, mimo że powinny okazać się tragedią, należą zawsze do najmilszych dla mojego oka prac spod twoich pędzli. Tak trzymać!
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Gildor

Post by Gildor »

Cześć.

Dzięki za komentarze.
Dobór modeli jak i malowanie rzeczywiście nie ciekawe.
Zamawiając trolla myślałem,że będzie nieco większy, okazał się być strasznie mały.
Ale to nic, nie nastawiałem się na zwycięstwa, chciałem zobaczyć jak to wszystko wygląda na żywo.
Co do Driad to celowo zrobiłem kamuflaż, potem spostrzegłem,że nie tędy droga ale było już za późno. Sam troll był 2 razy przemalowywany. Ogółem nie trafiłem ze wszystkim. Zakładałem,że nie przywiozę niczego na czym mógłbym dać z siebie wszystko bo już nawet za bardzo czasu nie miałem ale nie przewidziałem tego,że będzie tak słabo. Ale to nic, będą jeszcze okazje żeby się wykazać.
No i wracamy do OiM - dlaczego tutaj przy jeszcze drobniejszych detalach i modelach to wszystko wygląda tak dobrze? Nie wiem... Może pasuje ci klimat, może dobrze ci się je maluje. W każdym razie, mimo że powinny okazać się tragedią, należą zawsze do najmilszych dla mojego oka prac spod twoich pędzli. Tak trzymać!
Lubię piętnastki jakoś tak. Są mniejsze ale mi to nie przeszkadza, wręcz pomaga. łatwiej jest mi się skupić na malowaniu. Może to dziwne ale tak jest :doh:
Image
Post Reply