[PL] Malunki REDAVA

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Kuzyn

Re: [PL] Malunki REDAVA

Post by Kuzyn »

Maru wrote:
Maru, przerażasz mnie swoim profesjonalnym podejściem.
niema czym być przerażonym :)
natomiast prawdą jest to że jeśli się chce startować po nagrody w konkursach malarskich to albo trzeba tak jak w GW "oddać ducha firmy" i zaprezentować niezły poziom
albo trzeba mieć bardzo wysoki poziom i wtedy taki "detal" jak oświetlenie decyduje o miejscu punktowanym - zwłaszcza w konkursach gdzie niema sponsoringu GW i związanych z tym obostrzeń a konkurencja jest nieraz bardzo mocna i w zasadzie poziom techniczny wszyscy maja bardzo wysoki i niekonsekwencja w np zenitalu powoduje że model obok z konsekwentnie nałożonym przechodzi dalej a nasz nie

poza tym przez dość długi czas poziom ludków był jak na warunki dzisiejsze "średni" i te "mistrzowskie" modele teraz nie przeszły by "First Cuta " a jest to efekt właśnie tego że zabrano sie za to bardzo profesjonalne i zaprzężono do tego techniki typowo artystyczne a nie modelarskie

więc nie sądzę żeby takie podejście było złe - tylko że nie na każdym poziome - dla początkującego to bzdura ale dla kogoś kto myśli o konkursie malarskim to inna bajka

(a swoją drogą polecam pooglądać stare prace na CMON i zobaczyć jakie "kaszany" wygrywały konkursy kiedyś ... - co druga praca na tym forum to był by finalista z tamtych lat :D )
+100 zgadzam się w całości, Maru niczym biznesmen analizuje rynek i wnosi poprawki do firmy jaką jest "polski ośrodek malarski". Ma zebranie rady nadzorczej i wspólnie rozwiązują problemy brzydkich miniatur. :bonk:

P.S.: chyba chodziło o to https://demonwinner.free.fr/uk/2000/gold ... ategorie=5
Marta

Post by Marta »

Nie sposób się z tobą Maru nie zgodzić, chociaż myślę, że takie "profesjonalne" podejście zabiera niektórym sporą część przyjemności płynącej z tego hobby.

Swoją drogą, czego używasz do sprawdzania kierunku padania światła?

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Kuzyn

Post by Kuzyn »

Marta wrote:Swoją drogą, czego używasz do sprawdzania kierunku padania światła?
m.
Chyba głowy, chociaż kto go tam wie :bonk:
Marta

Post by Marta »

Captivus wrote:
Chyba głowy, chociaż kto go tam wie
zasugerowalam sie tym fragmentem
Maru wrote:
co zrobiłem : zapuściłem algorytm który służy do wykrywana kierunku padania światła
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Mike

Post by Mike »

Maru wrote:dużo mądrych rzeczy
Zgadzam się w 100%, po prostu zadziwia mnie że taki pomocny jesteś (nieprzyzwyczajony jestem że ktoś może mieć takie podejście w necie).
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

są programy typu lightroom i do nich są wtyczki FX i jedna z nich służy do analizy światła . działa to tak że program rozbija obiekty widziane na fotce na bryły, a na bryłach które domyślne są jednego koloru bada "gradient" i na podstawie tego wylicza gdzie było żrudło światła (dowalając piedrylion kropek na zdjęciu z informacjami odnośnie wektora (jak się włączy wektory to obraz wygląda jak jeżozwierz ... :lol: ) ja wybrałem kilkanaście i narysowałem te wektory (gdybym kazał programowi je nanieść to przy każdym z nich było by X=cośtam Y= cośtam Z= cośtam F=cośtam i jeszcze 5 innych danych o kolorze światła i przypuszczalnym błędzie w obliczeniu )
tyle że nie mam tego w domu bo to drogie jak cholera - akurat pracowałem w studiu Foto u znajomego takie tam zlecenie miałem i skoro byłem tam to i tą fotkę wrzuciłem do programu .. i wykonałem na niej analizę - naj bardziej zaawansowana rzecz jaką robiono tam z fotka od lat :P (zazwyczaj chodzi o oszukanie światła i zrobienie lampy tam gdzie jej nie było a nie wykorzystanie programu w funkcji odwrotnej czyli sprawdzeniu gdzie lampa była i jaka lampa )

tak sa do tego programy ...

ale można zrobić to i samemu na oko (wystarczy przyjrzeć sie bryłom z których składa się dana rzecz i sprawdzić zwykły rozkład światła na stożkach , walcach
wielościanach .. tyle że komputer robi to szybciej ... ale i podaje współczynnik błędu .. i zazwyczaj z 200 informacji jak ty potrzebujesz 3 czy 4 ... :bonk:
ta to te stare mistrzowskie prace ... (i wiele innych takich prac) cóż jeśli by użyć tego jako miary to tu są sami uber wymiatacze :)
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Mike wrote:po prostu zadziwia mnie że taki pomocny jesteś (nieprzyzwyczajony jestem że ktoś może mieć takie podejście w necie).
na szczęście parę takich osób jest i jeśli ktoś chce pomocy - chętnie służą swoją opinią. wystarczy przejrzeć inne wątki i zobaczyć że i inni otrzymywali bardziej lub mniej pomocne sugestie.
a jeśli ktoś chce tylko usłyszeć że jego prace są fajne, to i takich komentarzy nie brakuje :mrgreen:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
REDAV

Post by REDAV »

No widzę że sie ostro rozpisaliście tutaj hehehe. Co do rad Maru to rzeczywiście są pomocne i mam nadzieję że następnym razem bardziej uda mi się ukierunkować światło.
Slawol wrote:Ja dodam tylko od siebie jedno - ten drut kolczasty to mi bardziej wygląda na resztki drucianego ogrodzenia... :( Takie gołe kable bardziej, niezbyt ostre (brakuje tych ostrych zwojów miejscami), no chyba że to resztki drutu ;)

No i to różowe ostrze topora... :twisted:
Ano mogłem jeszcze dorobić te ostre zwoje i w sumie chyba za bardzo się z tym pospieszyłem chociaż i tak jestem zadowolony z efektu. Jeśli chodzi o toporem to miał być taki bo nie lubię marinsów i mają być trochę gejowi (tak naprawdę to miał być niby energetyczny toporek więc rozjaśniałem czerwony do białego :D).
Image
REDAV

Post by REDAV »

Hej,

Dawno nic nie zamieszczałem ale ostatnio udało mi się trochę przekopać przez Jet Bikerów. Pomalowałem 4 motorki z 6 i 2 załogantów. Poziom to jak dla mnie TT bo nie przykładałem się zbytnio ale do grania w sam raz hehe.

ImageClick to see full-sized image

Motorkami obecnie jestem zmęczony więc muszę sobie trochę odsapnąć i na warsztat wiozłem Sorcereskę do Dark Elfów. Puki co malowałem ją może z 30-40 minut tak więc nie wiele widać ale za jakiś czas zapodam wam następne fotki to będziecie mieli porównanie.

Głównie skupiłem się na tyle bo jakiś taki przyciągający haha.

Pozdrawiam,
RED
Image
JerzyK

Post by JerzyK »

Motorki fajne - podoba mi się stonowane zestawienie kolorystyczne. Jakby to ode mnie zależało, pomalował bym te niebieskie kryształki bardziej na "kryształkowo" :wink: (z mocniejszymi blikami) - modele bardzo zyskały by na tym, a pracy chyba niewiele...
Post Reply