ok wyszedł ci standardowy błąd przy robieniu fotki na ciemnym tle
"ilteligentny" aparat jest w rzeczywistości głupi jak but - jak nie ustawisz mu gdze ma mierzyć światło (np centralnie ) to będzie mierzył "średnia warzona"
w wypadku czarnego tła uzna że jest noc i przedłuży migawkę - robiąc ładną fotke tła .. i prześwietlając resztę

wiec zrobiłeś bardzo dobre zdjęcie gąbki i prześwietlone zdjęcie modeli

teraz tak aby uniknąć takich "wybryków" zmieniamy tryb pomiaru światła na punktowy i w centrum zdjęca dajemy obiekt fotografowany do którego ma być zmierzone - w tym wypadku model - a inna metoda to niestety postawić sobie model i zacząć pstrykać fotki takie same po kolei zmieniając tylko parametr EV na coraz bardziej ujemny a potem zgrywając na kompa i sprawdzając na kt€rej fotce modele sa ok (i sprawdzając w danych EXIF jakie było tam ustawienie EV - uzbrojeni w tą wiedzę przeprowadzamy już cała foto sesję - ja np na "bzyczkach" zapomniałem po spacerze zmienić mierzenia światła z "multi" na "spot" i ustawiłem całąreszte poza tym jak byc powinna - efekt zmierzył mi jasność brązowego tła i modelu i uśrednił - efekt lekko prześwietlone fotki - a jak bym zmierzył tylko punktowo(spot) to by fotka była ok - bo by mi nie uśredniał z tłem (to jest ta inteligencja w aparatach - wie lepiej co ty chcesz sfotografowac

- zazwyczaj uważa że tło jest ważniejsze

)
a co do ludków - fajne takie jakieś czyste .. (bandarze baby jagy wymagają chyba skontrastowana .. ale może to być właśnie spłaszczenie kontrastu wywołana prześwietleniem )
obicia metalików - Maskol ?? (czy jakaś inna tajna technika ??)