[PL] Galeria Bohuna

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Galeria Bohuna

Post by mahon »

tak, dużo w tym prawdy. nie widziałem wielu prac Bohuna na żywo (oj, duża strata), ale z tego co widziałem, to mogę powiedzieć że jego fotki rzeczywiście dość wiernie oddają wygląd jego prac pod jego lampą. może są lekko przepalone, ale nieznacznie. czyli bardzo OK!

a przy okazji: zdajesz sobie sprawę, Przemo, ilu modelom pomogłoby fotografowanie ich pod mocną lampą?
w przypadku prac Bohuna to o tyle ważne, że taki wielki nurgiel bez tego światła sporo tracił. dopiero to światło wydobywało wszystkie pierdoły.

dla odmiany ja wychodzę z założenia, że staram się na fotce pokazać to, co zobaczy człowiek oglądający figurkę na żywo. nie zawsze będzie korzystał z mocnej lampy, nie będzie sobie rzucał kierunkowego cienia (jaki bardziej lub mniej celowo ludzie mają na zdjęciach robionych przy wykorzystaniu nie rozproszonego jednokierunkowego źródła światła) - ale tu już wchodzimy w to, o czym mówisz: zależy co kto chce pokazać, oraz to co wielokrotnie było wałkowane (do znudzenia), czyli technikalia, parametry i kalibracje monitorów...
a nie o tym przecież chcemy tu rozmawiać :)
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
przemo

Post by przemo »

No właśnie, to pytanie brzmi: co mają pokazywać fotki? To co Bohun czy to co Mahoń? Wiele prac zyskałoby mocno je oświetlając, ale z drugiej strony wiele prac przy tak dobrym oświetleniu - gdzie wszystko dokładnie widać - okazałoby się obrzydliwie pomalowanych!

Kluczem jest chyba takie malowanie, które będzie wyglądało dobrze przy obu typach oświetlenia. Mówiąc bardziej obrazowo:

takich żeby z daleka powalały = przejście firstcuta,

oraz żeby pod mocnym oświetleniem też były super = dobre wrażenie podczas sędziowania z bliska pod mocną lampą, czyli Grand Prix :D

Wg mnie nurgiel Bohuna nie powalał z daleka, przez co (między innymi) nie ugrał nic na GD. Patrząc z daleka, wiele się zlewało - np. te ropuchy. Wydaje mi się, że jest tu na rzeczy coś więcej niż niewystarczająco mocne oświetlenie (już nie mówię o pracy Bohuna lecz ogólniej). Jest to chyba kwestia różnych poziomów kontrastów, kompozycji i barw. Chodzi mi o rozróżnienie kontrastu/kompozycji/barw na poziomie ogólnym = całościowym, oraz na poziomie szczegółowym = poziomie poszczególnych elementów. A są to zupełnie różne zagadnienia. Można mieć super kontrast na każdym poszczególnym elemencie, a całość totalnie zlaną. Jest to na pewno wyższy poziom malowania, ale warto mieć tę kwestię na uwadze.
Mike

Post by Mike »

Tak was czytam i następnym razem zrobię zdjęcie przy mocnej lampce oraz świetle dziennym, sobie podyskutujemy xD.

Praca jak zwykle rewelacyjna!
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

A ja właśnie miałem przyjemność obejrzeć pracę Bohuna na żywo, więc tym bardziej wiem, jaka jest różnica :)

Nie mówię, że to źle, absolutnie! Ale uważam też, że model sfotografowany z bliska i porządnie wyostrzony na pewno będzie miał widoczne wszystkie detale. Moje fotki to tam moje fotki, robione na partyzanta, widać tam jedynie, że metal nie ma takich rozjaśnień i to miałem na myśli :) Na fotkach Bohuna podoba mi się to, że poza tą jasnością widać jeszcze kolory! A mi się tego jeszcze nie udaje uzyskać pod lampką, bo mi na MoI strasznie biło to wszystko. Dlatego też te zdjęcia podobają mi się bardzo pod kątem artystycznym i szczegółowym, ale wiem, że model nie jest aż tak błyszczący i troszkę odbiega od rzeczywistego wyglądu.

Sam nie wiem, dokładnie, jak uzyskać taki efekt jeszcze, żeby każdy był w miarę zadowolony :) A specjalnie przy modelu Bohuna spędziłem najwięcej czasu, zarówno z lampką, jak i bez niej, żeby później na forum wrzucić te fotki dla porównania :)

I to tyle. Kijowe monitory pomijam :P

A co mają fotki przedstawiać? Tak, jak mówi Mahoń - mniej więcej to, co widzi oglądający, ale to właśnie dobrze jest uzyskać przy dużym zbliżeniu, bo model sfotografowany w pewnej odległości, ze słabszym światłem na pewno sporo traci i z tym się zgadzam całkowicie.

Poza tym większość modeli - zwłaszcza tych historycznych - na żywo wygląda na ciemne, ziemiste, a na fotkach dostają blasku. Owszem, zabieg w celu ukazania wszystkich niuansów i subtelnych przejść, które malarz tam umieścił, a które przy zwykłym oświetleniu mogłyby zaniknąć.

Podobnie jest w przypadku tej akurat pracy Bohuna. Normalnie to się przyglądałem uważnie i wszystko widziałem, ale przy pstrykaniu fotki - model wyglądał trochę buro, a na pewno taki nie jest.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
sea.man
Chest of Colors
Chest of Colors

Post by sea.man »

Gratuluje tobie wygranej w konkursie na najlepsza figurke listopada!
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
Post Reply