[PL] Galeria Gildora

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
mahon
Super Villain
Super Villain

Re: [PL] Galeria Gildora

Post by mahon »

jak się chce pomalować model w 1.5 godziny to:
a) trzeba umieć malować prosto, a efektownie - i tego próbowaliśmy cię uczyć. nałożyć kolory podstawowe, obkreskować krawędzie - jak zostanie czas to dorobić jakiś bajer
b) trzeba wybrać prostszy model :|
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
mr_Denial

Post by mr_Denial »

Potrafię wyrazić komentarz w stylu "jak na 5h - 10h malowania" to wygląda dobrze/nieźle.

1,5h to dla mnie jest nieporozumienie. Model wygląda "feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee" i jest to stracone 1,5 godziny, które niczego cię nie nauczą.
Równie dobrze w tym czasie mógłbym siedzieć i gapić się w telewizję Trwam, obierać kartofle albo myśleć o dniu następnym.
Sorry, ale takie mam zdanie.

Zastanawiałem się dla kogo jest DVD o speed paintingu od MM, widzę, że może jesteś targetem,
ale nawet tam kolega pokazywał swoją technikę na Marianowym klocku, który miał znacznie mniej detali.
Lepiej by chyba wyszło jak by go zanurzyć w bejcy.

Wybacz, ale nie widzę powodu, dla którego miałbyś się spinać w takim czasie.
Generalnie jestem zdania, że albo robi się coś dobrze albo wcale... no przynajmniej na tyle na ile pozwalają ci umiejętności,
a wiemy, że potrafisz już pomalować model zacnie.

Daj sobie chłopaku przynajmniej 5-10 godzin i maluj naprawdę prosto bez "paćkajców".
Gildor

Post by Gildor »

No, termos jest cienki ale jest skończony :D

Natomiast skupmy się na pewnym ciekawym zjawisku...

Opinie o termosie:
"stracone 1,5h ; brudny; tragiczny; blbelbleb"

Opinie o rockmanie:
"ciekawy światłocień, odważne kontrasty, w miarę czysto"

Ilość komentarzy:
Termos-8
Rockman-4

Morał z tego prosty i nie którym znany, im gorsze figsy wrzucamy tym więcej komentarzy mamy
:mrgreen:

Oczywiście nie chcę wyjść na mądrale ale to całkiem ciekawe i bogacące moją wiedzę na temat forumowych zachowań ludzi : )

Mahoń
a po co go tak usmarowałeś? nie można było starym polecanym już ci sposobem: prosto a czysto?
feeee
Na początku był czysty a potem go przybrudziłem ^^
Gildor już tak chyba ma... Najpierw pomaluje takiego świetnego rockmana, a później dowali coś z epoki Wczesnego Gildoryzmu ;)
Ha! +1 Slawol :) Trafiłeś w sedno.
Z całym szacunkiem Gildor ale chętnych na kupno mieć chyba nie będziesz ;) powód tego stanu rzeczy jest chyba jasny i klarowny dla każdego ;) Poza tym po co się spinałeś na te półtorej godziny? Przecież w tym hobby chodzi o efekt końcowy. To Ja ze Sławolem na speed paintingu goblina chyba malowaliśmy dłużej :lol:
Ostatni brudas malowany w ten sposób znalazł swój dom i zszedł 2x drożej oO Ludzie są dziwni.
Ale nie szukałem chociaż sam powątpiewam abym komuś go wcisnął. Zadomowił się już zresztą u mnie...
jak się chce pomalować model w 1.5 godziny to:
a) trzeba umieć malować prosto, a efektownie - i tego próbowaliśmy cię uczyć. nałożyć kolory podstawowe, obkreskować krawędzie - jak zostanie czas to dorobić jakiś bajer
b) trzeba wybrać prostszy model :|
Próbowaliście? :D Czyli,że się nie udało? :C
Wybacz, ale nie widzę powodu, dla którego miałbyś się spinać w takim czasie.
Generalnie jestem zdania, że albo robi się coś dobrze albo wcale... no przynajmniej na tyle na ile pozwalają ci umiejętności,
a wiemy, że potrafisz już pomalować model zacnie
Popieram Cię w 100%, tylko niekiedy moje słowa odbiegają nieco od czynów chociaż się staram :angel:
1,5h to dla mnie jest nieporozumienie. Model wygląda "feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee" i jest to stracone 1,5 godziny, które niczego cię nie nauczą.
Równie dobrze w tym czasie mógłbym siedzieć i gapić się w telewizję Trwam, obierać kartofle albo myśleć o dniu następnym.
Sorry, ale takie mam zdanie.
Zależy dla kogo :D Ja się trochę zrelaksowałem :wink:

Dziękuję Wam wszystkim jeszcze raz.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
Następnym razem będzie lepiej
Paweł.
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

a to fakt, ciekawe spostrzeżenie. pewnie dlatego, że skoro już robisz dobrze, to większość komentarzy sprowadza się do tego, że jest dobrze - czyli nie za bardzo jest co pisać. a jak kogoś coś kłuje w oczy - to się żali...

a co do próbowania - to, że napisałem "próbowaliśmy", oznacza tylko tyle, że pisałem o naszej czynności, a nie o jej rezultatach. nie napisałem przecież "bezskutecznie próbowaliśmy". a akcent na nasze starania był celowy, bo długo to trwało ^^
-- Mahoń

Image

Gildor

Post by Gildor »

mahon wrote:a to fakt, ciekawe spostrzeżenie. pewnie dlatego, że skoro już robisz dobrze, to większość komentarzy sprowadza się do tego, że jest dobrze - czyli nie za bardzo jest co pisać. a jak kogoś coś kłuje w oczy - to się żali...

a co do próbowania - to, że napisałem "próbowaliśmy", oznacza tylko tyle, że pisałem o naszej czynności, a nie o jej rezultatach. nie napisałem przecież "bezskutecznie próbowaliśmy". a akcent na nasze starania był celowy, bo długo to trwało ^^
No, trwało straasznie długo ale chyba nie poszło na marne =]
Skończę flejms of łora to się wezmę za coś ciekawszego w "naszej skali".
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

dla mnie nie ma czegoś takiego jak "nasza skala"! DAWAJ FLEJMSA!
ja tam też zamierzam zmierzyć się z różnymi skalami, a małe mnie kuszą :)
-- Mahoń

Image

Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Miałem przyjemność podjąć się zlecenia z FoW... Po kilkunastu figurkach piechoty stwierdziłem, że chyba poprzestanę na tym... Korciło, korciło, więc spróbowałem :) Ale pojazdy malowało się super za to!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mr_Denial

Post by mr_Denial »

heh, no z tymi komentsami to tak jak wszędzie :)

Np. takie opinie użytkowników - generalnie czego by temat nie dotyczył, to większość osób udzielających się wypowie się tylko w chwili jak im się coś nie podoba.
Ci co im się podoba albo mają gdzieś dyskusje/żale/uwagi/komentarze itp. bo są zadowoleni albo wyrażają oszczędne acz szczere - "jest OK".
Czasem jak praca jest wybitna, to zaczynają skupiać się na detalach i czepiać rzeczy trochę na siłę na zasadzie perfekcjonizmu, ale to tylko dlatego,
że nie ma się do czego zanadto przyczepić i chcą zdopingować mazaka do jeszcze lepszej pracy ;)

Ja na twoim miejscu bym się cieszył, że jest sporo osób, które mają chęć ci wytknąć/pomóc w poczynaniach.

Dobra, dosyć tego mędrkowania -> dawaj następną figse chłopaku, żebyśmy mogli wylać frustry :bonk:
Renaw

Post by Renaw »

Ale pozytywnych komentarzy...;)
Cóż...na pewno w realu wygląda lepiej niż na zdjęciu gdyż tak jest w większości przypadków :)
Gildor

Post by Gildor »

1 Warszawski Pułk Czołgów. Na razie 7 tanków, 3 w kolejce do mazania w tym u jednego rzeźbię mistrza,który macha ręką wychylając się przez otwarty właz. Modele Zvezdy w skali Flames of War.
dzięki za uwagę : D
ImageClick to see full-sized image
ImageClick to see full-sized image
Image
Post Reply