[PL] 1 2 3... proba pedzla

Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
szczurek_

Re: [PL] 1 2 3... proba pedzla

Post by szczurek_ »

Na samym początku wielkie dzięki za super miniaturkę :mrgreen: W końcu będę miał coś pomalowanego na półeczce :)
Co do zdjęcia to imo kolory są zbliżone do tego co jest na mojej focie (kolor kapelusza ,dżinsów ...) :wink: Skóra najbardziej mi się podoba i z chęcią poznam przepis na mocną opaleniznę :wink:
Image
Marta

Post by Marta »

Skóra to Flash Paint Set Andrea Colors.
O ile mnie pamiec nie myli (musze sobie zaczac zapisywac takie rzeczy) uzylam:
2nd base jako kolor bazowy, 2nd shadow do cieni i do swiatel 1st baze zmieszana pod koniec z 1st light. Nie sadze zebym uzyla samego 1st light do koncowych rozjasnien. Nie uzywalam tez 1st shadow, bo wydawalo mi sie ze bedzie za zolto.

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Lemartes

Post by Lemartes »

Dla kogos kto nie ma tego setu, twoja wypowiedz jest conajmniej nie jasna :mrgreen:
Image
kacpero

Post by kacpero »

swietna! udane zwlaszcza wlosy i skora.. mysle ze powinnas malowac wiecej modeli z odslonietym cialem bo dobrze Ci z ta skora idzie :)
Stop competing with others. Start competing with yourself.
Image
przemosz.

Post by przemosz. »

Wow!Rewelka , przypinam sie do opini reszty:)
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Figurka no obydwu fotkach mi się podoba, ale na tych od Szczurka jednak odrobinę mniej - wolę takie trochę bardziej ziemiste odcienie odzieży, jakie wyszły na Twoich zdjęciach, ale za to skóra mi się podoba bardziej na fotkach Szczurka - czyli że chyba ta bliższa prawdzie :) Nie zmienia to faktu, że dżiny są realistyczne, koszula czy tam bluzka - też. Kapelusz ma ładny, jasny odcień, a skórę to faktycznie umiesz malować. Bardzo kowbojski klimat udało Ci się stworzyć.

A sama figurka też mi się podoba, tylko ma trochę przesadzone włosy :mrgreen: A te też udało Ci się dobrze pomalować. Detale w ogóle dopracowane, wszystko wyraźnie zaznaczone, podstawka tematycznie też dobrze pasuje.

Dobra robota!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Marta

Post by Marta »

Cieszę się bardzo, że się figsa podoba. I Szczurkowi (co najważniejsze) i Wam.
Ja sama też jestem z niej zadowolona, chociaż nie da się ukryć, że ma parę niedociągnięć. Przede wszystkim brakuje jej miejscami gładkości. Na brzuchu chyba widać to najwyraźniej. Ale to skutek uboczny kontrastu jaki udało mi się na niej wykręcić (udało mi się prawda????). Jeszcze nie idzie mi to tak jak bym chciała, ale będę dzielnie trenować, może następnym razem pójdzie mi to bardziej gładko:D

@Lemartas: no wiem, że jak się nie ma setu to raczej moja wypowiedź w tym temacie pomocna nie jest, ale ciężko mi opisać te kolory :D Nie mam absolutnie porównania do kolorów np. gw. Może ktos, kto ma w tym temacie więcej doświadczenia mógłby to przetłumaczyć...
Ja nawet nie wiem jak się do tego zabrać.
A sam set jest bardzo przyjemny, mogę go polecić z czystym sumieniem. 6 farbek daje dosyć duże pole do popisu przy kreowaniu odcieni skóry.

Maziam teraz dwa familiary ciemności z konfry (wrzucę na koniec kawałek z nmm, może mi doradzicie co robie źle;( ), a potem mam w planach kilka figsów z dużą iloscią odkrytej skóry, więc bedę miała okazję do ćwiczeń:D
Swoją drogą ciekawa jestem, czy z tego setu wykręcę skórę dla nubijek od hasslefree;]

Edit:
zapomnialam o focie:D
Nie lubie wrzucać wipów bo strasznie bałaganiarsko maluję... Wszystko pociapciam, pociapciam a potem wyciągam do czystego.
Tutaj wiposzczak jest dosyć mocno zaawansowany (wiem, że światło fatalne, ale tylko na tej focie widać kose), chociaż koło gładkości to to malowanie nawet nie stoi jeszcze:(
Jak widać na załączonym niżej obrazku, próbuję się zmierzyć z nmm, ale jak na razie to bardziej na kamień wygląda niż na metal. W sumie guziki też raczej na złote nie wyglądają:(
Co byście radzili?

ImageClick to see full-sized image

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Marta wrote:Ale to skutek uboczny kontrastu jaki udało mi się na niej wykręcić (udało mi się prawda????).
No. :)

A co do tego, co na zdjęciu (ja też nie lubię za bardzo WIP-ów wrzucać):

Kolory są OK, ale brakuje rozjaśnień. Ja tam specem od enememu nie jestem, ale pewnie brakuje rozjaśnień. Złoto - jasny żółty, ew. mieszanki z białym do tego, co już masz, żeby po prostu nadać blasku i refleksów, takich blików, np. jedna strona guzika jaśniejsza od drugiej. To samo przy ostrzu kosy - myślę, że sposób rozjaśnienia jest dobry, brakuje tylko jeszcze paru warstw rozjaśnień z pozostawieniem poprzednich odcieni oraz powyciągania krawędzi i tych miejsc, które teraz są zaznaczone jasnoszarym odcieniem. Ale to już nasi od niemetalu się wypowiedzą ;)

Natomiast czerwony kubrak jest bardzo fajny, ale znów - tam, gdzie jest jaśniej - jeszcze jaśniej proponuję zrobić, na samych fałdach, a później może to przejechać lekką mieszanką najjaśniejszego odcienia z ciemniejszym, żeby złagodzić tony i przejścia, a kreski nie będą takie ostre. Później znów można kreski poprawić i znów wygładzić, ale jeszcze bardziej rozwodnioną mieszanką. To zresztą też zależy od tego, jak bardzo chcesz rozjaśniać (i czy w ogóle) ten kubrak, bo jeśli ma być ciemnoczerwony - to wystarczy jak dla mnie tylko fałdy podkreślić.

Za to kości są udane, zwłaszcza ręka. Czaszka też jest OK, oko ma niezłe. No i drewno też ładnie wyszło. Kołnierzyk i mankiet mogłyby dostać jeszcze jedną kreskę jaśniejszą na samych kantach :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Lemartes

Post by Lemartes »

Czesc! Jezeli chodzi o koszule, ta czerwona, to same rozjasnienia sa tam, gdzie byc powinny. Ja osobiscie bym poszedl dalej - rozjasni to jeszcze kilka tonow doprowadzajac do wiekszego kontrastu pomiedzy ciemnym a najjasniejszym punktem(sam jeszcze nie mialem okazji tego zrobic, ale kazdy mi o tym mowi :P ). Reka w miare w porzadku, raczka od kosy tez, moze na samym szczycie bym jeszcze rozjasnil. Sznurek zakladam ze jest nie ruszony, wiec nic nie pisze. co do guzikow, to zloty NMM u mnie wyglada tak - zaczynam od snakebite leather, (czasami z czarnym, czasami bez) i potem rozjasniam bialym w jednym kierunku, np lewy "gorny rog" (w przypadku tego zdjecia) az do bialego(na takich elementach) a potem robie malego blika zupelnie na przeciwko ostatecznego rozjasnienia. Metal na kosie skomentuje jak bedzie cos wiecej, bo narazie nie wiele widze :) i darklining(miedzy guzikami i fragmentami koszuli). Sam kolnierzyk tez mozna by mocniej pociagnac, nie tylko krawedziowaniem , ale dokladnie takim rozjasnieniem, jak na koszuli. No i chyba tyle narazie...
Image
Marta

Post by Marta »

No i wlasnie dlatego nie lubie pokazywac wipow (oprocz tego ze robie straszny syf na figsie), ze teraz to juz wszystko, oprocz "metali", calkiem inaczej wyglada:D Zreszta na tym zdjeciu guzik widac. Przez to ze swiatlo idzie tylko z jednej strony, obraz swiatel i cieni jest mocno zafalszowany wszedzie oprocz kosy:D Nie wiem czemu ale na innych ujeciach nic nie bylo widac akurat na kosie. :twisted:
A tak naprawde to tylko o kose teraz mi chodzi (z guzikami od biedy juz sobie poradze - sprobuje tego myka z blikiem po przeciwnej stronie, no i wyciagne je do bialego jak znajde tam miejsce:D). Potrzebuje rady co zrobic, zeby to zaczelo wygladac jak metal, bo na razie to raczej epoka kamienia packanego...
Z cala reszta wiem co zrobic dalej - kontrast, kontrast i jeszcze troche wiecej kontrastu:D

Swoja droga to drzewiec kosy jest prawie nie ruszony, tak jak i sznurki:D A tu na focie calkiem zacnie sie prezentuje:P
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Post Reply