To tekturka z pudełka po zielonej herbacieIRKUCK wrote:widze ze plastic card stal sie popularny![]()
[PL] Galeria qc
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
-
quidamcorvus
Re: [PL]Galeria qc
Dzięki za rady 

Biedna ta inkwizycja, mają wozy z dykty ... pewnie więc i krucyfiksy niewiele warte
Mogę sobie pisać w żarcie ale mnie też się nie podoba niechlujność wykonania konstrukcji wozu.
Nie ważnie czy to plastik czy kartonik ... tzn. nie to było istotą jego zdania. Model jest niechlujnie sklejony - szczeliny, listewki w różnych szerokościach ... żebyśmy się nie zrozumieli źle, jeśli taka jest Twoja wizja to oki, ale w moim odczuciu wygląda to na niestaranne wykonanie a nie na zamierzony efekt. Jeśli będziesz umiał to pomalować wiarygodnie, to nie mam co narzekać
Mogę sobie pisać w żarcie ale mnie też się nie podoba niechlujność wykonania konstrukcji wozu.
Nie ważnie czy to plastik czy kartonik ... tzn. nie to było istotą jego zdania. Model jest niechlujnie sklejony - szczeliny, listewki w różnych szerokościach ... żebyśmy się nie zrozumieli źle, jeśli taka jest Twoja wizja to oki, ale w moim odczuciu wygląda to na niestaranne wykonanie a nie na zamierzony efekt. Jeśli będziesz umiał to pomalować wiarygodnie, to nie mam co narzekać
a mi się zdaje, że nity dodadzą mu uroku.
miniatures painted:
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
2011 - 83, 2012 - 38, 2013 - 45, 2014 - 56, 2015 - 95, 2016 - 106, 2017 - 22
-
quidamcorvus
Pewnie tak, bo z plastikuAna wrote:Biedna ta inkwizycja, mają wozy z dykty ... pewnie więc i krucyfiksy niewiele warte![]()
Efekt jest zamierzony, jak już pisałem według "fluffu" więźniarka została zbudowana na polu bitwy, jako doraźny pojazd do transportu czarnoksiężników. Złożony ze "złomu" powóz zabezpieczono pieczęciami i ołowianymi nitami (nie pytajcie jakAna wrote:Mogę sobie pisać w żarcie ale mnie też się nie podoba niechlujność wykonania konstrukcji wozu.
Nie ważnie czy to plastik czy kartonik ... tzn. nie to było istotą jego zdania. Model jest niechlujnie sklejony - szczeliny, listewki w różnych szerokościach ... żebyśmy się nie zrozumieli źle, jeśli taka jest Twoja wizja to oki, ale w moim odczuciu wygląda to na niestaranne wykonanie a nie na zamierzony efekt. Jeśli będziesz umiał to pomalować wiarygodnie, to nie mam co narzekać![]()
Niestety, jest to mój pierwszy taki projekt, więc cudów się nie należy spodziewać.
A poniżej więźniarka z 'nitami' i podkładem:
Click to see full-sized imageRe: [PL]Galeria qc
uczciwie można powiedzieć że po nałożeniu gruntu zyskuje.
niestety nity wyglądają nie najlepiej... trochę jak wyciśnięte długopisem w sreberku od czekolady (jako dziecko wyciskałem w sreberku napisy, obrazki, itd.)
ale i tak na plus względem "białej" wersji
niestety nity wyglądają nie najlepiej... trochę jak wyciśnięte długopisem w sreberku od czekolady (jako dziecko wyciskałem w sreberku napisy, obrazki, itd.)
ale i tak na plus względem "białej" wersji
-
quidamcorvus
No wyszły bardziej jak jakieś guzymahon wrote:niestety nity wyglądają nie najlepiej... trochę jak wyciśnięte długopisem w sreberku od czekolady (jako dziecko wyciskałem w sreberku napisy, obrazki, itd.)
Mam jeszcze pytanie, ogólnie Łowców Czarownich chcę utrzymać w kolorystyce czerwono-czarno-brązowej z białymi elementami, na jaki kolor pomalowalibyście powóz? Konkretnie chodzi mi o płaskie powierzchnie pomiędzy listwami.
No, nity są takie sobie...
A co do kolorów, to jeśli to ma być drewno, to proponowałbym taką kolejność:
- Scorched Brown,
- SB + Bestial Brown,
- BB,
- BB + Graveyard Earth,
- GE,
- GE + Kommando Khaki
I na koniec lekko pozaznaczałbym słoje ostatnią mieszanką, a potem samym KK. Oczywiście chodzi mi tutaj o taki efekt "cieniowania" drewna, czyli przy samych listwach ciemno (nawet z czarnym washem), a w środkowych częściach już jaśniej z GE i KK
Ilość warstw zależy od Ciebie, ale myślę, że po dwie z każdej mieszanki przy dodawaniu większej ilości jaśniejszego odcienia wystarczą. Ostatni etap można by nawet i pominąć, ale wtedy byłoby to gładkie drewno, bez faktury.
@Nameless - też to widzę, ale wtedy musiałby jeździć w drugą stronę
A co do kolorów, to jeśli to ma być drewno, to proponowałbym taką kolejność:
- Scorched Brown,
- SB + Bestial Brown,
- BB,
- BB + Graveyard Earth,
- GE,
- GE + Kommando Khaki
I na koniec lekko pozaznaczałbym słoje ostatnią mieszanką, a potem samym KK. Oczywiście chodzi mi tutaj o taki efekt "cieniowania" drewna, czyli przy samych listwach ciemno (nawet z czarnym washem), a w środkowych częściach już jaśniej z GE i KK
@Nameless - też to widzę, ale wtedy musiałby jeździć w drugą stronę
A mi sie wydaje, ze drewno w kolorze drewna bedzie na karocy zle wygladac, jakby byla nie dokonczona (czyli ktos jej nie pomalowal po zbiciu desek na gwozdzie). Moze zacznij od brazu i przejdz do czerwono-brazowej na koniec, z zachowaniem faktury drewna? Szczegolnie jesli chcesz ludki tez malowac czerwonym... Oczywiscie do tego okucia na kolor "zelazo". Jesli dobrze pamietam to to mial byc tez oltarz i costam jeszcze, wiec powinno byc atrakcyjniejsze dla oka (wyznawcow) niz zwykla skrzynka zbita z desek.
*** de gustibus non est disputandum ***
No mi akurat ciemna czerwień, taka pod brąz, kojarzy się z dyliżansem Wells Fargo & Co. i akurat do klimatu Łowców Czarownic nie pasuje mi
A to chyba nie jest karoca...