[PL]Warsztat Wojto

Jeśli chcecie pokazać swoje *ukończone* prace, to trafiliście we właściwe miejsce
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat gotowych modeli. Jeśli macie fotki WIP (tzn. z przebiegu prac), to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z gotową pracą.
Maru
Camera Expert
Camera Expert

Re: [PL]Wytwórnia bohomazów Wojta

Post by Maru »

chciałem cos napisać o 3 fotce ale skapnęłem sie że był by to wykład o falowo cząsteczkowej strukturze światła i dlaczego czerwone światło jest "szybsze" od innych kolorów ... -_-' i że zrozumieli by to może 3 uczestnicy tego forum ale nie konieczne adresat tego tematu :P

a po ludzku - do słabych fotek dorzuciłeś żle zrobiony OSL

- pomijam kolor(a może była to flara fosforowa ?? a nie pochodnia :roll:) - rozłożenie jest złe - światło ma to do siebie że jeśli brak jakiegoś klosza czy czegoś takiego to rozchodzi sie na około tak samo z tą sama prędkością i kolorem (sa wyjątki - pochodnia nim nie jest) a u ciebie oświetla rękę od góry a powinno oświetlać jeszcze płaszcz i buty , i powodować efekt załamania cienia - tego wszystkiego niema - + podstawka też nie oddaje oświetlenia

tu podaje mojego ludka co by pomóc w zrozumieniu tematu (chociaż widziałem lepsze przykłady :P)
https://maru.worldblogcafe.com/view,image,340,1406.html

lepsze przykłady( a na pewno więcej jeśli nie lepsze :P - nie wszystkie sa lepsze )
https://wyrd-games.net/photopost/showgallery.php?cat=537
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

Wojto wrote:No bo to trudne jest .Ja na przykład nie widzę jak pada światło od ognia na pierwszych dwóch fotkach ,może dla tego że druga z fleshem robiona na 100 %
WŁAŚNIE!
a tak pomalowałeś swój model - że nie wiadomo skąd pada światło, gdzie się rozkładają cienie. u ciebie światło jest wszędzie i nigdzie...
a pochodnia zamiast świecić, barwi na czerwono.

byłoby to OK, gdyby reszta modelu była nie oświetlona (czarna) i tylko światło pochodni oświetlałoby - jak na tej jednej fotce ogniska...

pamiętaj: silne światło -> silny cień (np. światło w bezchmurny letni dzień), słabe światło -> słaby cień (jak przy zachmurzonym niebie)
u ciebie tego w ogóle nie widać.

śmigaj na główną stronę i czytaj Eliasha artykuł! natychmiast... ;)

a teraz moja zgadywanka: pomalowałeś źle, bo malowałeś z wyobraźni... :roll:
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Wojto

Post by Wojto »

Dobra nie bawię się już w OSL jakiś pochodni , to jest za trudne .

Czyli z tego co wywnioskowałem to światło ma taką samą barwę niezależnie od tego jak dana powierzchnia jest daleko od jego źródła ? Wiele zmienia zawsze myślałem że im bliżej źródła tym światło jest jaśniejsze .A podstawka nie odbija światła bo jej nie ma :P .Jeszcze długi czas tego nie ogarnę , biorąc po uwagę że pewnie każdy materiał odbija światło inaczej .

Idę czytać arty i się kształcić .No jasne że malowałem z wyobraźni :P

O barwę mi chodziło , mój błąd .

Pozdrawiam
Last edited by Wojto on 7 Nov 2010, o 22:13, edited 1 time in total.
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

[quote="Wojto"Czyli z tego co wywnioskowałem to światło ma taką samą barwę niezależnie od tego jak dana powierzchnia jest daleko od jego źródła ? Wiele zmienia zawsze myślałem że im bliżej źródła tym światło jest jaśniejsze [/quote]

a ty nie mylisz tematów?
najpierw mówisz o barwie, a potem o jasności....

oczywiście że im dalej tym światła mniej bo się rozchodzi, a bliżej jest bardziej skoncentrowane
ale barwa się nie zmienia zasadniczo.
tylko weź pod uwagę o jakim świetle mówisz...

pamiętam w dzieciństwie mieliśmy takie latarki z kolorowymi szkiełkami, które można było zmieniać przyciskiem - czerwone, żółte, niebieskie + możliwość łączenia ich po 2 szkiełka naraz. mieliśmy fazę na zabawy w chodzenie po lochach (no dobra, piwnicach... bo lochów u nas nie było), ale obserwacje jak zachowuje się światło były bardzo pouczające.
a piwnice się nadawały, bo nie było innego źródła światła...

ciekawe czy możesz gdzieś kupić taką latarkę? :think:
-- Mahoń

Image

Maru
Camera Expert
Camera Expert

Post by Maru »

https://www.supron1.com.pl/main2.php?act ... 84&pid=338

TAKA ?? - miałem kiedyś to :)

BTT :
przedewszystkim Wojto myli barwę światła z jasnością - i do puki sobie nie poukłada co i jak to nie ma co dalej startować z tematem OSL i filtrowaniem kolorów przez barwy światła .. bo sę tylko zamota (jak wielu przed nim i wielu po nim ;) )
"GOOD RACK CAN MAKE A DONKEY ATTACK LION"
https://maru.worldblogcafe.com/
Image
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

nie, aż tak profesjonalnej to my nie mieliśmy :oops:

a co do tego motania to racja. narazie może ćwiczyć rozkład świateł i cieni - nawet w czerni i bieli. kolory dołoży się później...
-- Mahoń

Image

Wojto

Post by Wojto »

Spróbowałem poprawić to OSL , nie wiem czy wyszło lepiej czy gorzej .Ocena należy do was :)

ImageClick to see full-sized image

A tu jeszcze szkice ludzkiej muskulatury .Co myślicie ?

Pozdrawiam
Zbuduj z nami nową lepszą ePolske
Marta

Post by Marta »

O OSL sie nie wypowiem, bo sie nie znam. A co do szkicu... Poogladaj albumy ze szkicami, takie dla studentow ASP (albo siebie w lustrze), bo jest raczej nie halo.

pzdr.
m.
Impossible is Nothing!!
Twisted Brushes
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

Post by Slawol »

Skoro mowa o ludzkich proporcjach, a nie tych wykręconych fantastycznych, to ja myślę, że o wiele lepiej by było, gdybyś poznał podstawy - chociażby z Internetu, ale jest też dużo książek o rysunku... :)

A fotkę szkicu zrobiłeś pod kątem, co dodatkowo wydłuża nogi i skraca korpus (skrót perspektywiczny)...

Z reguły przyjęte jest, że wysokość człowieka to 7-8 długości/wysokości głowy:

A dopiero później można wysłać naszego bohatera na siłownię i "dopakować rysunek" ;) Widzę, że popełniasz ten sam błąd, który większość popełnia i/lub popełniała... Ja też tak miałem kiedyś, że rysowałem coś OD RAZU ze wszystkim, zamiast dojrzeć tam koła, kwadraty, okręgi, elipsy... Wszystko to są figury geometryczne i od tego zaczynamy rysowanie, a później dopiero kształtowanie dokładnej sylwetki i wzbogacanie o detale :)

A co do OSL - uważam, że jest lepiej, niż było. Zrób jeszcze fotkę na ciemnym tle. I ostrzejszą :)

Edyta: dodatkowe obrazki.
Last edited by Slawol on 11 Nov 2010, o 17:12, edited 2 times in total.
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

Post by mahon »

pokaż obok swojego szkicu oryginał, tzn. rysunek na którym się opierałeś.
chyba że znowu pracowałeś z wyobraźni.

OSL lepszy, choć ciągle nie wiem skąd tam zielenie...
-- Mahoń

Image

Post Reply