[PL] Top 25 Warhammer miniatures

Informacje i dyskusje o imprezach związanych z malowaniem - specjalnie dla rodaków :)
Eljot

Post by Eljot »

Miło powsponinać stare figurkowe czasy. Jeśli obchodzą 25 lat Warhammera, to ze mnie gówniarz, bo mogę się zaledwie pochwalić 13 latami znajomości systemu ;)

Lista jest jaka jest. Kwestia gustu.

Figurki, które pierwsze mi się nasunęły do takiej listy to

orkowy warboss na dziku (sprzedawany już jako classic)
Heinrich Kemmler
Karl Franz na gryfie
krasnoludzki zabójca demonów (teraz toto nazywa się nawet dwarf slayer lord)
Skaven Vermin Lord
Wielki Demon Tzeentcha

no i pewnie jeszcze trochę innych po dłuższej chwili namysłu. Własną listę 25 modeli mógłbym ułożyć spokojnie i pewnie znalazłyby się w na niej modele z każdej armii.

Myślę, że takimi wyznacznikami powinny być również modele które pomimo kolejnych edycji i wprowadzania nowych wzorów modeli do danej armii wciaż są w sprzedaży, np stare poczciwe trolle. Po raz pierwszy zobaczylem je właśnie 13 lat temu i wciąż są w sprzedaży. Tak szczerze to nie tylko mam sentyment, ale i odrobinę słabości do tych modeli ;)

A ze starych plastików to lubię krasnoludy chaosu :twisted:
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

Post by Nameless »

szaleni kapelusznicy, co? :lol:
z tych krasnoludow to jednak raczej wybralbym potworka lammasu.
Image
Kotlet_Schabowy

Post by Kotlet_Schabowy »

No i mamy Valtena...

Kolejny wspomniany przez nas model. Nieźle nam to idzie mówiąc szczerze...
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

[PL] Top 25 Warhammer miniatures

Post by Slawol »

Ano idzie :) Valten na 8. Miejsce średnie (choć zawsze w pierwszej "10", a nawet "8"), ale w takim razie może te najbardziej przez nas wyczekiwane modele faktycznie znajdą się na wyższych lokatach :)
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
mahon
Super Villain
Super Villain

RE: [PL] Top 25 Warhammer miniatures

Post by mahon »

z krasnali niewiele mi by weszło do rankingu - może Bugman? Może duet Goterk + Felix (ta stara wersja)? Może White Dwarf?

a Kemmlera jeśli zabraknie to będzie wstyd!

z krasnoludów chaosu to oczywiście że lammasu :D co za paskud!
-- Mahoń

Image

Back in the garage with my bullshit detector
Eljot

Post by Eljot »

z armii Bretonii nic nie ma... mam nadzieję, że o zielonym rycerzu nie zapomnieli ludziska :wink:
Galharen

Post by Galharen »

Kemmler jest fajny, z ChD to mamy obsługę hellcannona :wink: , wydaje mi się, że może pojawić się jesszcze Caradryan lub Hero HE z mieczem w dół, całkiem sympatyczne modele.
Jednym z bardziej klimatycznych figsów jest jeszcze stary lub obecny :roll: champion Khorna na stosie czaszek z toporem w łapie - bardzo dobra figsa.
Image
Urbik

Post by Urbik »

Nie wiem, czy dotychczas padło imię tegoż figsa (z tego co widziałem to jeszcze nie), ale myślę, że ma on poważne szanse zająć jedno z pierwszych miejsc - chodzi mianowicie o Archaona. Model ma już swoje lata, jednak mimo zmieniających się edycji, czy kampanii, on nadal pozostaje w ścisłej czołówce najpopularniejszych i najbardziej pokazowych figsów WH. Zaryzykowałbym stwierdzeniem ,że zajmie on nawet najwyższą pozycję,ale...na razie nie będę zapeszał ;)

Moi pozostali faworyci:
-Nurgle Lord na koniu
-nowy dżajant
-Steam Tank
Mało i może niezbyt oryginalnie, ale nie mam co do tego wąpliwości, że któryś z tych 4'ech wspomnianych modeli wystąpi w kolejnbych odsłonach ;)
Slawol
Perpetuum Mobile
Perpetuum Mobile

https://www.chestofcolors.com/cofc-postnuke/index.php?name=PN

Post by Slawol »

Eljot wrote:mam nadzieję, że o zielonym rycerzu nie zapomnieli ludziska ;)
Oczywiście, że my nie. Zobaczymy, jak tamci ;)
Urbik wrote:Nie wiem, czy dotychczas padło imię tegoż figsa (z tego co widziałem to jeszcze nie)........... chodzi mianowicie o Archaona.......
Tutaj padło i to nie raz ;) Ostatnio nawet fotka odrzuciła Mahonia na 6. stronie :) A na liście? Miejmy nadzieję, że się pojawi i to wysoko :)
Galharen wrote:Jednym z bardziej klimatycznych figsów jest jeszcze stary lub obecny :roll: champion Khorna na stosie czaszek z toporem w łapie - bardzo dobra figsa.
ImageClick to see full-sized image

Popieram!
Pozdrawiam/Best regards
Sławomir Borysowski

Image

Let’s put a smile on that face!
Nameless
The Better Choice
The Better Choice

RE: https://www.chestofcolors.com/cofc-postnuke/index.php?nam

Post by Nameless »

a mnie odrzuca pomysl ciezkiej zbroi noszonej na gole cialo :)
co do nowych propozycji - green knight, Nurgle Lord na koniu, Steam Tank i Archaon byly juz wymienione. czesc ludzi sie z nimi zgadza, czesc nie ;)
nowy gigant - po pierwsze wcale nie jest jakis blaskomiotny (imo), po drugie jest juz stary, wiec nie sadze, zeby pokazal sie kolejny. A propos gigantow - fajne byly 2 giganty albionu dla dogs of war :)
Image
Post Reply