Miejsce na prezentację i omawianie modeli, nad którymi ciągle pracujecie.
Forum rules
Prosimy, abyście w tym dziale starali się zamieszczać prace i dyskusje na temat nie ukończonych modeli. Jeśli macie fotki gotowych prac, to zamieśćcie je w stosownym dziale i ewentualnie podajcie link do takiego tematu w poście z WIPami.
Maru wrote:
poza tym nie uczył bym sie stylu GW - zwłaszcza co do białego (tego klasycznego stylu GW )
A niby czemu? Chce chlopak malowac w stylu GW i 'EM to niech maluje, byleby malowal coraz lepiej. To ze Tobie sie taki styl nie podoba i uwazasz ze jset Fe, jeszcze o niczym nie swiadczy...
A szmatka jest calkiem spoko. Szczegolnie tyl:P
To ma byc kolor kremowy, czy bedziesz szedl do bialego?
Ciekawe, że wszystkim się podoba to co mi się nie podoba
Płaszcz ma być jasny kremowy gdzie tylko najbardziej wystające elementy są całkowicie białe, tak jak teraz, tyle że zdjęcie nieco przekłamuje kolory. Musze tylko zmienić kolor cieni
Kiepsko przygotowałałeś figurkę przed malowaniem - zobacz jak chropowatą masz powierzchnię w zagłębieniach przłaszcza z przodu. Wszystkie powierzchnie powinno się na początku porządnie wygładzić.
Fajnie operujesz farbą, teraz powalcz z przejściami. U Ciebie wygląda to jakbyś zrobił dwie warstwy, bardzo ostro przechodzące jedna w drugą. Postaraj się zrobić gładsze przejścia, pokrywające większą powierzhcnię.
Zrobiłeś mocne cienie w zagłębieniach szmatek. Postaraj się teraz wycieniować wystające fałdy szmatek. Dodaj rozjaśnienia na najbardziej wystających elementach, a resztę trochę przyciemnij.
Kolor Ci na razie wyszedł bardzo jasny i mdły. Możesz potraktować jakimiś glaze'ami - bardzo rozwodnioną farba dodać jakieś przebarwienia - co na jasno pomalowanej powierzchni bardzo fajnie wychodzi.
@Marta
źle sie wyraziłem - styl klasyczny EM daje efekt taki że nie jest to biały a brudny kremowy , i jak model nie jest wyrzeźbiony dobrze to wychodzi jak by model sie ufyfłał i miał zacieki z czegoś ... - tak jak z przodu modelu
dlatego zaproponowałem uzyskanie białego zamiast "klasycznego EM"
ich nowe białe jest na Elfach
Fotki są dla mnie zbyt żółte, poza tym przejarane zdrowo
Samo malowanie jak najbardziej przypomina to z 'EM i mi się podoba. Też kiedyś tak malowałem modele Dark Angels
Jeśli Ci pasuje taki styl malowania, to jechać w tę stronę i się szkolić!
Te przejścia właśnie tak wyglądają w oryginalnym malowaniu z katalogów, no ale Ty możesz być lepszy i to jeszcze wygładzić, tak jak Ci Przemek radzi Zgodzę się także z Przemkiem odnośnie przygotowania powierzchni do malowania: ten etap zupełnie pominąłeś i zostało Ci pełno dziur, a z tego GW na płaszczach niestety jest znane...