No bo myślę, że dobry fotograf wyciśnie ze słabego sprzętu więcej, niż słaby fotograf z super-aparatu.Slawol wrote:Sam mam "małpkę" od paru lat - Fuji FinePix S5600, miałem do dyspozycji ok. 1000zł (dzisiaj jest już prawie połowę tańszy, poza tym jest następca dawno) i do dziś nie poznałem go w 100%... Chciałem kiedyś hybrydę S7000, ale nie miałem tyle kasy... Zainteresowałem się i zobaczyłem kiedyś tutaj, co ludzie z niego wyciskają - nawet z "surowego", bez Raynoxów i innych UV-óowTemat na tamtym forum jest długi i szeroki i niektóre fotki są (jak dla mnie) rewelacyjne...
[PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach
Re: [PL] Galeria Gimiaka
Jakoś chyba mało kto zna (albo zna, ale nie do końca rozumie) ten truizm mówiący o tym, że to nie aparat robi zdjęcia... No dobra, w pewnym sensie robi 
kiedyś byłem "chory" na ten aparat minoltadimage7hi teraz za 300 zł można kupić na Allegro .. cóż mam inny teraz (ale ta sama firma) .. tak się teraz ceny zmieniają (cena startowa jest tam podana w dolarach .. wtedy było to Dużo za dużo .. a teraz .. to bym sobie kupił Pentaxa
ten FinePix S5600 teraz 400 ~ 550 zł
co do lustrzanek .. to potrzebę takiej odkryłem dopiero przy nocnej fotografii i przy bezkrwawych łowach na ptaki i inne szybkie zwierzaki .... (no i magiczny stało ogniskowy obiektyw "portretowy".... do robienia zdjęć wody ) - teraz mam hybrydkę i prawie jest doskonała .. gdyby miała wymienny obiektyw to była by perfekcyjna
ale reasumując lustrzanka jest po to by mieć prawdziwy tryb manualny + wymienne specjalistyczne obiektywy
Hym może by tak zrobić specjalny temat o Aparatach - tam to przenieść i zrobić jakieś "Know how" dla malarzy .. co i jak kupować lub jak to konfigurować by zrobić dobre fotki ?? (bądz ustrzec sie przed niepotrzebnym wydatkiem)
ten FinePix S5600 teraz 400 ~ 550 zł
co do lustrzanek .. to potrzebę takiej odkryłem dopiero przy nocnej fotografii i przy bezkrwawych łowach na ptaki i inne szybkie zwierzaki .... (no i magiczny stało ogniskowy obiektyw "portretowy".... do robienia zdjęć wody ) - teraz mam hybrydkę i prawie jest doskonała .. gdyby miała wymienny obiektyw to była by perfekcyjna
ale reasumując lustrzanka jest po to by mieć prawdziwy tryb manualny + wymienne specjalistyczne obiektywy
Hym może by tak zrobić specjalny temat o Aparatach - tam to przenieść i zrobić jakieś "Know how" dla malarzy .. co i jak kupować lub jak to konfigurować by zrobić dobre fotki ?? (bądz ustrzec sie przed niepotrzebnym wydatkiem)
Re: [PL] Dyskusje o fotografowaniu i aparatach
Temat wydzielony
Mam canona s5 iS. Ostatnio dowiedziałem się,że mogę do niego dodawać filtry.
Wraz z tatą zastanawialiśmy się nad zakupem jakiejś przeźroczystej, najprostszej do ochrony obiektywu. Przeglądając allegro natknąłem się na taką aukcję:
https://allegro.pl/item967278847_zestaw_ ... is_st.html
Czy Waszym zdaniem warto kupić taki secik? Będzie miał on realną wpływ na jakość wykonywanych przeze mnie fotek? Nie do końca jeszcze przekonany czy to w ogóle jest potrzebne.
Jeśli to nie jest do to czy istnieje coś wartego polecenia do tego apa?
Dzięki za pomoc
Wraz z tatą zastanawialiśmy się nad zakupem jakiejś przeźroczystej, najprostszej do ochrony obiektywu. Przeglądając allegro natknąłem się na taką aukcję:
https://allegro.pl/item967278847_zestaw_ ... is_st.html
Czy Waszym zdaniem warto kupić taki secik? Będzie miał on realną wpływ na jakość wykonywanych przeze mnie fotek? Nie do końca jeszcze przekonany czy to w ogóle jest potrzebne.
Jeśli to nie jest do to czy istnieje coś wartego polecenia do tego apa?
Dzięki za pomoc

to tak :
ta aukcja jest bzdurna ..
"Zestaw Soczewek Makro HD 1d, 2d, 4d oraz 10d
Soczewki przykręca się do tulejki aparatu Canon PowerShot S1 IS / S2 IS / S3 IS / S5 IS z gwintem 52mm"
odkąd do Canonów jest tulejka 52 MM ?? - jest 58 za 23 zł
https://allegro.pl/item985310810_canon_p ... _58mm.html
wiec soczewek 52 nie nakręcisz na 58 bez reduktora
- bezsensu
natomiast :
dopolecania
Filtr polaryzacyjny to zupełnie inna bajka
to samo Filtr UV
i inne filtyry typu "Skay erth"
ja będziesz chciał kupić lub wiedzieć co do czego daj znać - napisze
(a i podaj przedział cenowy )
ta aukcja jest bzdurna ..
"Zestaw Soczewek Makro HD 1d, 2d, 4d oraz 10d
Soczewki przykręca się do tulejki aparatu Canon PowerShot S1 IS / S2 IS / S3 IS / S5 IS z gwintem 52mm"
odkąd do Canonów jest tulejka 52 MM ?? - jest 58 za 23 zł
https://allegro.pl/item985310810_canon_p ... _58mm.html
wiec soczewek 52 nie nakręcisz na 58 bez reduktora
natomiast :
dopolecania
Filtr polaryzacyjny to zupełnie inna bajka
to samo Filtr UV
i inne filtyry typu "Skay erth"
ja będziesz chciał kupić lub wiedzieć co do czego daj znać - napisze
(a i podaj przedział cenowy )
-
Nameless
- The Better Choice

hehe, ja mialem fine pix S5000. kupiony uzywany, pare lat jeszcze popracowal, a potem powoli zaczal tracic jakosc, az na koniec matryca poszla w ...
Mam podobne soczewki i używam BARDZO ale to BARDZO sporadycznie. A do czego chciałbyś je wykorzystać? W czym mają ci pomóc?
-
Potfur
A zetknął się ktoś z was Kodakiem EasyShare C120? Ja takowego nabyłem wykorzystując jakieś punkty premium na stacji Orlen i z powodu braku porządnego sprzętu muszę nim niestety fotografować figurki. Ustawianie w nim ostrości to koszmar, a gdy chcę zrobić zdjęcia modelowi pomalowanemu metalikami, to już totalna tragedia. Jeśli figurki nie ustawi się przy idealnym świetle, to zakłamuje też kolory (np. nie widać dobrze cieniowania na skórze). Wiecie może, jak temu zaradzić? 
e to tak o używanych spsrykaczach :
https://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-test ... radnik.htm
jest to lekko przeterminowane 2004 wiec teksty o tym że matryca daje dużo są teraz nie aktualne - to były czasy kiedy aparaty miały 1.2 MP , lepsze 2.6 a topowe aż 4 MP .. ale poza tym (i poza cenamipamieci .. teraz to zupełniejest inaczej) porady o tym jak sprawdzać czy aparat niema poprzepalanych pikseli i martwych i optyke sa na miejscu
EasyShare C120 ??
na razie nic o nim nie wiem - popytam funfla moze cossie dowiem i napiszę
https://www.cyberfoto.pl/recenzje-i-test ... radnik.htm
jest to lekko przeterminowane 2004 wiec teksty o tym że matryca daje dużo są teraz nie aktualne - to były czasy kiedy aparaty miały 1.2 MP , lepsze 2.6 a topowe aż 4 MP .. ale poza tym (i poza cenamipamieci .. teraz to zupełniejest inaczej) porady o tym jak sprawdzać czy aparat niema poprzepalanych pikseli i martwych i optyke sa na miejscu
EasyShare C120 ??